Dalios Grybauskaitės reitingas pradėjo kristi

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-06-19 19:06:29, skaitė 672, komentavo 4

Dalios Grybauskaitės reitingas pradėjo kristi

Dalia Grybauskaitė, archyvinė nuotrauka
Dalia Grybauskaitė, archyvinė nuotrauka

Dalia Grybauskaitė pastaraisiais savo prezidentavimo metais turi žemiausią pasitikėjimo ir tautos meilės lygį; tik per vieną pavasario mėnesį populiarumo reitinge ji prarado beveik dešimt procentų, o per ketvirtį — daugiau nei 13 proc.

Antrasis prezidento rinkimų turas Lietuvoje vyks 2019 metų gegužės 26 dieną (pirmasis turas — gegužės 12 dieną). Šį kartą vardas "Grybauskaitė" nebus įtrauktas į balsavimo biuletenį. Lietuvos Konstitucija neleidžia trečios kadencijos. "Geležinės Dalios" epocha artėja prie pabaigos.

Lygiai po metų, birželio viduryje, Dalia Grybauskaitė nusiims sunkią prezidento grandinę nuo savo kaklo, perduos ją savo įpėdiniui ir išeis. Kur? Klausimas vis dar atviras. Nesvarbu, ar į šiltus Europos Komisijos ir Europos Parlamento kabinetus, ar į naują elitiniame Vilniaus priemiestyje statomą namą, kur rašys atsiminimus apie savo sunkią kovą su Rusija ir korupciją Lietuvoje.

Valdžios triumfas, pačios Grybauskaitės nuomone, gali pasibaigti didžiuliu skandalu, net iki apkaltos. Tas pats Rolandas Paksas 2004 metais buvo išmestas iš prezidento kėdės ir visam gyvenimui buvo uždrausta dalyvauti aukščiausios valdžios rinkimuose už mažesnius nusikaltimus.

O Dalia Grybauskaitė per devynerius savo valdymo metus "prisidirbo" ne vienai apkaltai. Vien Lietuvos pilietybės suteikimas amerikiečių čiuožėjai Tobias 2013 metais, pasak kai kurių advokatų,  pažeidė Konstituciją, Daliai Grybauskaitei gali būti paskelbtas nepasitikėjimas. Tačiau tuometiniai valdantieji socialdemokratai nesiryžo atvirai konfrontacijai su prezidente. Be to, tuo metu Dalia Grybauskaitė vis labiau ėmė į savo rankas ne tik kariuomenę, bet ir specialiąsias tarnybas bei teismus. Visur paskyrė tik tuos, kuriais labiausiai pasitikėjo. Už prezidentės nugaros tarsi šešėlis visuomet stovėjo dar ir dabar visagalis Vytautas Landsbergis.

Be to, tuo metu virš valdančiosios koalicijos "darbiečių" kabėjo Damoklo teisingumo kardas dėl "juodosios apskaitos" bylos.

Šiandien situacija yra visiškai kitokia. Į valdžią Lietuvoje atėjo valstiečiai (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga — LVŽS). Jie nesusiję jokiais užkulisiniais įsipareigojimais nei su konservatoriais, nei su socialdemokratais, kurie pakaitomis valdė Lietuvą visus 25 šiuolaikinės valstybės istorijos metus. Todėl Dalios Grybauskaitės asmenybė šiandien valdantiesiems yra neliečiama.

Skandalas, susijęs su artimu Grybauskaitei buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu,  gali nušluoti nuo politinės arenos ne tik liberalų sąjungą, bet ir nenugalimą Dalią.

Galima jai daug ką iškelti.  Galimus korupcijos ryšius su dideliu verslu — tai ne efemeriškas  Konstitucijos pažeidimas ir tariami "ryšiai su Rusija", dėl kurių Rolandui Paksui buvo paskelbta apkalta. Čia pakvipo banalia baudžiamąja atsakomybe už kyšininkavimą.

O čia dar ir žurnalistai iš pavaldžios prezidentei žiniasklaidos persistengė. Naujienos apie Dalios Grybauskaitės,  kuri stato namą už nedidelius šiais laikais 54 tūkst. eurų, kuklumą buvo išplatintos visoje Lietuvoje. Sprendžiant iš nuotraukų ir paskelbto būsimo Grybauskaitės būsto projekto, tokio namo rinkos kaina yra pusantro-dukart didesnė. Kur Lietuvoje yra tokie filantropai statytojai? Pasakykite.

Rinkėjai visa tai mato ir atkreipia dėmesį. Ir savo nepasitenkinimą mylimosios prezidentės atžvilgiu išreiškia socialinėse apklausose. Paskutinė jų rodo, kad Dalia Grybauskaitė jau nuo įprastos pirmosios "visuotinės meilės" vietos persikėlė į ketvirtą, paliko pjedestalą. Ji nusileidžia ne tik buvusiam prezidentui Valdui Adamkui (75 proc.) ir ekonomistui Gitanui Nausėdai (64 proc.), bet ir Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui (61 proc.). Tačiau dar ne vakaras, o viščiukus, kaip žinoma, rudenį skaičiuoja.

Skeptikai prognozuoja, kad iki politinės korupcijos ir politinio elito ryšių su "MG Baltic" bylos nagrinėjimo pabaigos Dalios Grybauskaitės reitingas gali pasiekti bedugnę. Ir tada ji, užuot svajojusi apie šiltą kabinetą Europos Sąjungos struktūrose, pradės nerimauti dėl to, kaip neaitsidurti paprastame lietuviškame kalėjime.