A. Medalinskas. Ukraina prieš naują Rusijos puolimo bangą: kas toliau?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/10/17/a-... 2024-10-17 15:54:00, skaitė 143, komentavo 3

A. Medalinskas. Ukraina prieš naują Rusijos puolimo bangą: kas toliau?

O dabar pažvelkime vėl į Ukrainą (pirmas Seimo rinkimų turas atitraukė mūsų žvilgsnį): taigi, per du šiuos mėnesius Rusija užgrobė 5,5 karto daugiau Ukrainos teritorijos, nei per 2023 metus.

Čia informacija ir ekspertams, kurie kasdien rašė, kalbėjo apie Ukrainą, bet iki Ugledaro kritimo nieko naujo nematė. Ir po to aiškino, kad Ugledaro kritimas nesvarbus ir, kad po to Rusijos puolimas sustingo. Deja, ne… Rusija toliau puola.

Todėl reikalingas planas. Galimos taikos, bet ne tų praradimų, kur Putinas nori.

O kol kas nieko naujo, kad toliau tęsėsi Rusijos dronų, raketų atakos prieš Ukrainą. Ypač kliuvo šią naktį Nikolajevui, kuriame degė namai, žuvo, buvo sužeisti žmonės.

Chersonas ir Nikolajevas atsidūrė labai sudėtingoje padėtyje su elektros energijos tiekimu. Kijeve dėl dronų antskrydžio milžiniškas transporto kolapsas ties tiltais per Dniepro upę.

Nieko naujo, kad toliau atakuota Charkovo sritis ir Donbaso miestai, bet padėtis Torecke (Donecko sritis) ir prie Kupiansko (Charkovo sritis) vis sudėtingesnė. Iš Kupiansko įsakyta visus kuo skubiau evakuoti, kas ten liko.

Nauja yra tai, kad Rusija pradeda vis aktyvesnį puolimą Zaporožės link ir, kad prie Mariupolio, ties Sartana aptikta Š. Korėjos karių bazė.

10 tūkst. Korėjos karių jau yra apmokami Sibire, iš kurių 3 tūkst. turėtų būti atsiųsti į Kursko sritį kovoti ten su ukrainiečiais. Š. Korėja yra pasirengusi atsiųsti ir apie 70 proc. turimų amunicijos atsargų. Tai nauja ir daug.

Prezidento Baideno administracija išreiškė gilų susirūpinimą ir pasipiktinimą dėl tokių Š. Korėjos veiksmų. Čia, jau, deja nieko naujo…

Esant tokiai padėčiai, šiandien Ukrainos Prezidentas Zelenskis pristatė savo Planą. Labai nelengva šaliai tokį karą kariauti, kai vieni turi ir kariauti, ir dar savo Taikos ar Pergalės planą pristatyti, o kiti, kaip griežti mokytojai, sėdi patogiai atsisėdę ir tą planą bus pasirengę komentuoti, retkarčiais vis pripažįstant, kad vieno ar kito pažado anksčiau duoto, negalės įvykdyti, kaip neseniai tai padarė Prancūzija.

Alvydas Medalinskas | Mykolo Riomerio universiteto nuotr.

Alvydas Medalinskas | Mykolo Riomerio universiteto nuotr.

Todėl, matyt, teisingas sprendimas buvo tą Planą (tiesa, ne visą) pristatyti ir savo šalyje deputatams, o tuo pačiu iš dalies ir Ukrainos žmonėms.

Vidinė įtampa šalyje auga, kainos kyla, mobilizacija, žmonės atakuojami dronų, dažnai ir raketų, todėl, matyt, žingsnis, pristatant Planą, tai ir noras sumažinti įtampą.

Autorius yra Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, politologas