Iš Seimo dingo „Laisvės“ ir „Darbo“ partijos, tačiau TS-LKD tai beveik nepalietė

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/113906/is-seim... 2024-10-14 15:55:00, skaitė 202, komentavo 5

Iš Seimo dingo „Laisvės“ ir „Darbo“ partijos, tačiau TS-LKD tai beveik nepalietė

Arvydas Daunys

Rinkėjai nubaudė „Laisvės“ ir „Darbo“ partijas, menkai atsižvelgę į „TS-LKD“ ir „Liberalų Sąjūdis“ partijų nuodėmes, kas kelia tam tikrų klausimų.

Pavyzdžiui, liberalams kaip vanduo nuo žąsies nutekėjo partijos nuteisimas – jie surinko beveik tą patį skaičių balsų ir net pagerino savo rezultatą (+1 mandatas) lyginant su 2020 m., tačiau tuo pačiu apkaltinta „Darbo“ partija („Taikos koalicija“ sudėtyje) tiesiog išskrido iš Seimo, neperžengusi net 5% barjero (surinko vos 2,2% balsų).

Rezultatą pablogino ir valstiečiai (LVŽS), vos perkopę koalicijai būtiną 7% ribą (7,02 proc).

Rinkėjai nepamiršo pandemijos metu darytų Verygos „kaukėjimo“ viražų, ko, matomai, naiviai tikėjosi šios partijos pirmininkas ir sponsorius – Ramūnas Karbauskis, skelbęs apie partijos „vertybiškumą“, ir vėl „pamiršęs“, kad „Vaiko teisių“ įstatymą, kuris visuomenėje dažnai vadinamas „Vaiko atėmimo“ įstatymu, priėmė būtent jo vadovaujama partija.

Beje, pats A.Veryga į Seimą užtikrintai neis, kur kas patogiau sėdėti EP, tad jo atlaisvintą vietą užims Igno Vėgėlės komandos narys Rimas Jankūnas, reitingavimo sąraše pakilęs iš penkioliktos į septintąją vietą. Valstiečiai kol kas užsitikrino 6 mandatus, tad pasitraukus A.Verygai, R.Jankūnas taps šeštu numeriu. Pats I.Vėgėlė iš 141-os sąrašo vietos reitinguojant pakilo iki antrosios, surinkęs 31 136 balsus, kas solidžiai prisidėjo prie to, kad valstiečiai apskritai perliptų 7 procentų barjerą.

Grįžtant prie mažai „nukentėjusios“ TS-LKD partijos, gavusios 17 mandatų plius Ingridos Šimonytės vienmandatę (jau pirmame ture), ir turint omenyje, kad dar laukia kova antrame ture, kur šios partijos kandidatai daug kur užima 1-2 vietas, panašu, kad rinkėjų pasmerkimas ją beveik apėjo, kažkodėl, kas visiškai nesuprantama ją supančių skandalų kontekste.

Kaip ir liberalams.

Ar ne laikas būtų pradėti vadinti šias dvi „broliškas“ partijas „pateptosiomis“, kurių rinkėjai akli ir kurti, ir kurias saugo „šventa jėga“, neleidžianti joms nukristi rinkimuose žemiau nustatytos ribos?

„Darbo partija“ iš Seimo išlėkė už vieną epizodą – sąsają su E.Masiulio dėžute, tačiau liberalai, kuriems ir vadovavo tuo metu minėtas subjektas, to net nepajuto. TS-LKD partijos neįveikė nei D.Kreivio, nei net K.Bartoševičiaus ar M.Navickienės skandalai.

Kyla klausimas – ar jų „angelas sargas“ nebudi VRK, pakoreguodamas kaip reikia jų rinkėjų „mąstymą“ jiems balsuojant?

Į šią mįslę atsakymo kol kas nėra.