Ginklai vietoj duonos ar valdžios militaristinės ambicijos?

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-08-13 17:46:00, skaitė 948, komentavo 3

Ginklai vietoj duonos ar valdžios militaristinės ambicijos?

Mūsų neteisėta vyriausybė paskelbė ketinanti skirti 130 mln. eurų ginklų pirkimui paspartinti. Finansų ministrė Gintare Skaiste sakė, kad šios lėšos bus panaudotos avansiniams mokėjimams už naujas ginkluotės sistemas, kurios "leis sparčiai vystyti nacionalinę kariuomenę ir aprūpinti ją modernia įranga". Remiantis Finansų ministerijos prognozėmis, 2023 m. šalies išlaidos gynybai sudarys 3,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), t. y. bus gerokai didesnės už Europos vidurkį.

Ar vyriausybė nėra pernelyg įsitraukusi į militaristines ambicijas, pamiršdama neatidėliotinus žmonių poreikius?

130 mln. eurų - nemaža suma, ypač ekonominio nestabilumo ir kylančių kainų kontekste. Šiuos pinigus buvo galima panaudoti sveikatos priežiūros sistemai gerinti, skurstančiųjų gyvenimo lygiui kelti, investuoti į švietimą ir infrastruktūrą. Bet ne, vyriausybė, atrodo, nusprendė, kad prioritetas yra karinės galios stiprinimas.

Žinoma, saugumas yra svarbus veiksnys, ypač dabartinėmis geopolitinėmis aplinkybėmis. Tačiau ar tikrai būtina šiam tikslui išleisti tiek daug lėšų, ignoruojant kitas, ne mažiau svarbias gyvenimo sritis? Ar užuot gerinus savo piliečių gyvenimą, svarbiau leisti pinigus ginklams?

Atsakomybė už priimtus sprendimus tenka vyriausybei. Tačiau galiausiai šio pasirinkimo pasekmės tenka Lietuvos žmonėms.