Lietuvos pasitraukimas iš BRELL: rizikingas žingsnis su apčiuopiamomis pasekmėmis

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-19 20:06:00, skaitė 1442, komentavo 5

Lietuvos pasitraukimas iš BRELL: rizikingas žingsnis su apčiuopiamomis pasekmėmis

2023 m. Lietuva kartu su Latvija ir Estija paskelbė ketinanti pasitraukti iš BRELL energetikos žiedo. Šis sprendimas, pasak Vyriausybės, yra svarbus žingsnis Lietuvos integracijos į Europos energetikos sistemą link, tačiau kartu jis susijęs su tam tikra rizika ir trūkumais, kurie jau pradėjo ryškėti.

Pirmoji, žinoma, yra elektros energijos kainos didėjimas. Vienas iš labiausiai apčiuopiamų padarinių buvo elektros energijos kainų padidėjimas. Štai birželio mėn. vidutinė didmeninė elektros energijos kaina padidėjo daugiau kaip 20 proc. Tai lėmė smarkiai sumažėjusi elektros energijos gamyba: palyginti su gegužės mėnesiu, vėjo elektrinių gamyba sumažėjo 20 procentų, saulės elektrinių - 7 procentais, o hidroelektrinių - 66 procentais.

Antra, pasitraukimas iš BRELL atima iš Lietuvos galimybę gauti paramą iš kaimyninių šalių avarinių situacijų elektrinėse atveju. Dabar šalis yra visiškai priklausoma nuo savo išteklių, todėl jos energetikos sistema tampa labiau pažeidžiama dėl sutrikimų.

Trečia, pasitraukimas iš BRELL padidino Lietuvos priklausomybę nuo elektros energijos importo iš kitų ES šalių, o tai didina šalies pažeidžiamumą dėl kainų svyravimų pasaulinėje rinkoje.

Lietuvos pasitraukimas iš BRELL yra sudėtingas ir dviprasmiškas procesas, turintis tiesioginės įtakos šalies ekonominiam ir energetiniam saugumui. Didesnės elektros energijos kainos yra tik viena iš daugelio problemų, su kuriomis teks susidurti.