Kremlius pasaulį gąsdina senais skeletais

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/06/16/kr... 2024-06-17 03:24:00, skaitė 514, komentavo 2

Kremlius pasaulį gąsdina senais skeletais

Kalbos kalbelės

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas Šveicarijoje vykstančiame Taikos aukščiausiojo lygio susitikime paskelbė, kad svarbiausia su partneriais suderinti taikos planą ir tada jį bus galima pateikti Rusijai.

Tuomet esą, tai yra antrajame susitikime, galės dalyvauti ir Maskvos atstovai. Šveicarijoje šiuo metu vykta bene didžiausias pastarojo meto pasaulio lyderių suvažiavimas, kuriame dalyvauja 100 delegacijų iš 92 šalių bei 8 organizacijų.

„Aukščiausiojo lygio susitikimo tikslas – pradėti taikos procesą, sukurti pasitikėjimą ir sudaryti pasiūlymų ratą dėl tolesnių žingsnių tokio proceso link. Visos dalyvaujančios valstybės turėtų pasiūlyti teisingos ir ilgalaikės taikos Ukrainoje viziją“, – sakoma aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse paskelbtame Šveicarijos vyriausybės komunikate.

Jokių radikalių sprendimų šiame susitikime nesitikime, o ir tikėtis būtų labai naivu. Greičiausiai, bus paskelbtas komunikatas, pritariantis daug kartų girdėtai Ukrainos taikos formulei. Bet. Šis susitikimas yra nepaprastai svarbus geopolitine prasme, jo Kremlius bijo, kaip savo šešėlio.

Atskleisime viešą paslaptį: pasaulyje įtaką lemia ne tarpvalstybiniai bendradarbiavimo dokumentai, pasirašyti šalių vadovų, o susitarimai, kurie vyksta už uždarų durų. Kitaip tariant, tariamasi ir susitariama dėl raudonųjų linijų, ekonominių sankcijų, karinių operacijų ir tik po to jos pradedamos įgyvendinti.

Faktas, jog dauguma pasaulio šalių dalyvauja Šveicarijos viršūnių susitikime rodo, jog Rusija visus „užkniso“ ir nepaisant Kinijos boikoto bei destrukcijos yra labai daug politinės valios pagaliau Kremlių pažaboti.

Tad šio susitikimo rezultatus išvysime ne komunikate, o karinės amunicijos tiekimo ar ekonominių sankcijų organizavime.

Tuo tarpu už borto likusi Rusija toliau laido sau pačiai įdomius pranešimus ir „taikos” pasiūlymus. Putino paklodė spaudai Zacharova priekaištauja Vakarams, kad nesvarstomas Putino pasiūlymas pripažinti Krymo, Donecko ir Luhansko kažkokių liaudies respublikų, taip pat Chersono ir Zaporožės sričių kaip Rusijos regionų statusą, taip pat įtvirtinti neutralios Ukrainos statusą, įvykdyti šalies „demilitarizaciją ir denacifikaciją”, panaikinti sankcijas Rusijai.

Nebejuokinga. Net neįdomu.

Kremliaus strategai ir tokių nesąmonių keverzotojai visiškai išsisėmė ir traukia iš spintos, senas, pašvinkusiais kelerių metų senumo kaliauses. FSB ir SVR žanro krizė. Vakarams iki apsivėmimo atsibodo Maskvos prašymai, pasakos ir ultimatumai.

Postūmiai

Moldovos užsienio reikalų ministerijos vadovo Michailo Popšojaus (Mihai Popșoi) teigimu, artimiausiu metu gali sužlugti Kremliaus vystytas „Padniestrės Moldovos Respublikos” projektas.

„Po to, kaip Kremlius pasirinko demonstruoti ir propaguoti „rusų pasaulį“ Charkove, Bučoje, Mariupolyje, Irpenėje, Moldovoje ir kitur, įskaitant Padniestrės regioną, net daugelis Moldovos ir Padniestrės regiono rusų nebenori turėti nieko bendra su šia sušvelninta „rusų taikos“ idėja“, – teigia politikas.

Ukraina likvidavo Medvedčiuko vadovaujamų „visuomeninių organizacijų“ tinklą, kuris rengė 2022 m. perversmą Kijeve, praneša Ukrainos Saugumo tarnyba. Remiantis surinkta žvalgybine informacija, uždraustos 8 prorusiškos organizacijas, kurias koordinavo buvęs parlamento narys, Putino draugelis Viktoras Medvedčiukas.

Šių „visuomeninių organizacijų“ atstovai planavo valstybinį perversmą Ukrainoje, kurį norėjo sinchronizuoti su 2022 m. vasario mėn. invazija. Perversmininkai planavo padėti okupantams užgrobti Kijevą, o vėliau ir visą Ukrainos teritoriją. Galiausiai – inicijuoti vadinamąjį „nacionalinį susirinkimą“ Kijeve.

Veiksmai

Fronto linijoje įvyko 91 karinis susirėmimas. Vremevskio rajone priešo aktyvumas patrigubėjo. Padidėjo driskių karinis aktyvumas ir Kupjansko bei Limano kryptyse.

Vakar rusai į Ukrainos teritoriją paleido dvi raketas, įvykdė 39 oro smūgius, panaudojo 423 bepiločius orlaivius kamikadzes.

Per pastarąją parą žuvo arba buvo sužeista 1 160 rusų karių, o bendri Rusijos nuostoliai Ukrainoje siekia apie 526 310 karių.

„Washington Post“ teigimu, okupantų artilerijos pranašumas prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas gerokai sumažėjo. Metų pradžioje ji buvo 7:1, o dabar sumažėjo iki 5:1. Taigi, nors amunicijos tiekimas vyksta, artilerijos sviedinių daugiau nei nepakanka.