Vakcinacija nuo vėžio naudojant modRNR?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-06-14 22:59:00, skaitė 767, komentavo 1

Vakcinacija nuo vėžio naudojant modRNR?

ModRNR gamintojų planuose yra daug vakcinų nuo vėžio. Kad investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą pasiteisintų, reikėtų milijonus vėžiu sergančių pacientų gydyti modRNR vakcinomis, nepriklausomai nuo to, ar jos duoda naudos. Klausimas lieka atviras: Ar yra nauda?

Praėjusią savaitę Čikagoje vyko Amerikos klinikinės onkologijos draugijos (ASCO) susitikimas. Jame apsilankė 45 000 lankytojų, tai didžiulis renginys, kuriame susipina mokslinė konferencija ir komercinė mugė. Kodėl jis toks populiarus?

Todėl, kad galima uždirbti daug pinigų. Šiais metais pasaulinė onkologinių farmakoterapinių preparatų rinka verta 240 mlrd. dolerių ir iki 2032 m. turėtų padvigubėti. Pasaulinės farmacijos rinkos apimtis siekia apie 1 500 mlrd. eurų, tačiau nė vienas segmentas neauga taip sparčiai kaip vėžio terapija, kuri jau dabar sudaro šeštadalį šios rinkos, nors vėžiu sergančių pacientų dalis tarp visų ligų yra kur kas mažesnė. Kaip čia uždirbami pinigai?

Tai priklauso nuo rinkos segmento. Gydant hematogeninio (iš kraujo ląstelių) ir limfogeninio (iš imuninių ląstelių) tipo vėžį, pacientai dažnai pasveiksta arba jų gyvenimo trukmė pailgėja daugeliu metų, o po gydymo jie dažnai gali sėkmingai gyventi daugelį metų, kol nepasireiškia ligos atsinaujinimas. Čia dažnai protingai investuojami ligonių kasų ir galiausiai jų narių sumokėti pinigai.

Tačiau su kietaisiais navikais, pavyzdžiui, karcinomomis, yra kitaip. Nors farmakoterapija dažnai pailgina gyvenimą, tačiau tai daroma drastiško gyvenimo kokybės pablogėjimo kaina, nes nepageidaujamas chemoterapijos ir naujų, specifiškesnių gydomųjų preparatų poveikis yra labai stiprus. Todėl daugelis vėžiu sergančių pacientų nusprendžia nesiimti šių gydymo būdų. Prie šio klausimo dar grįšime.

modRNR terapija apskritai

Bet kuriuo atveju susidomėjimas sparčiai augančia vėžio gydymo rinka yra didelis, todėl ASCO dalyvavo tik 25 000 žmonių mažiau nei COP28 klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikime Dubajuje (70 000 dalyvių). Tačiau labai sunku rasti vaistų nuo kietųjų piktybinių navikų, kurie leistų dar labiau pailginti gyvenimą, palyginti su esamais vaistais; nuo to priklauso brangių vaistų patvirtinimas ir kompensavimas. Kadangi daugelis gydytojų ir pacientų tiki, kad genų terapija pagrįstos modRNR "COVID vakcinos išgelbėjo milijonus gyvybių", farmacijos pramonė imasi naujų bandymų panaudoti modRNR principą vėžio gydymui.

Kaip žinome, genų terapijos COVID "vakcinos" neišgelbėjo milijonų gyvybių, nedavė jokios naudos, o tik žalą. Tiesą sakant, daugybė sveikų žmonių visame pasaulyje dėl šio gydymo žuvo arba buvo suluošinti. To mechanizmas - laikinas genetinis organizmo ląstelių perprogramavimas, kurios pasisavina nukleino rūgštis, supakuotas su lipidų nanodalelėmis arba viruso dalelėmis, ir tada gamina SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymą kaip antigeną.

Tuomet imuninė sistema juos sunaikina ir dėl to pažeidžiami organai, nuo kurių pacientai miršta arba tampa invalidais. Jei norite apie tai sužinoti daugiau, perskaitykite, pavyzdžiui, Bhakdi ir kolegų knygą. Taip pat labai padaugėja autoimuninių ligų ir vėžio atvejų, nes šie imunogeniniai genų terapijos vaistai turi imunosupresinį poveikį. Šios "vakcinos" iš esmės yra kenksmingos arba visiškai neveiksmingos dėl savo veikimo būdo. Jei modRNA koduojami antigenai yra imunogeniški, jie būtinai yra toksiški, nes sukelia šiuos antigenus gaminančių ląstelių sunaikinimą. Jei jie nėra imunogeniški, jie neturi jokio poveikio. Nuo 2017 m. biotechnologijų bendrovė "Moderna" dirba su modRNR vakcina nuo vėžio mRNR-4157, kuri, kaip ir "BioNTech" modRNR vakcinos nuo vėžio, nelabai norėjo spurtuoti prieš COVID "pandemiją".

Komercinė (bet ne medicininė) modRNA COVID vakcinų sėkmė pakeitė vaistų gamintojų, jų reguliavimo institucijų ir medikų požiūrį. ModRNR principas, kuris buvo laikomas mirusiu, išgyveno renesansą. Ir štai 2023 m. vasarį JAV vaistų reguliavimo institucija FDA modRNR vakcinai nuo vėžio mRNR-4157 suteikė "proveržio" statusą. Kartu su JAV kompanija "US-Merck" (MSD) bendrovė "Moderna" atlieka tyrimą, kurio tikslas - patikrinti mRNR-4157 naudojimo kartu su pembrolizumabu efektyvumą chirurginiu būdu gydant odos vėžį (melanomą) vėlyvosiose šios ligos stadijose. Tarpiniai šio tyrimo rezultatai jau buvo paskelbti ASCO konferencijoje. Pagrindinė spauda deramai ir nekritiškai pasveikino tai kaip proveržį vakcinų nuo vėžio srityje - toks elgesys pažįstamas iš "Der Spiegel" ir panašių buvusių "pandemijos" laikų naujienų laikraščių.

Visų pirma skiepai nuo vėžio

Kaip turėtume vertinti šį tyrimą? Turime bent apytiksliai paaiškinti III ir IV stadijos melanomos klinikinį vaizdą ir dvi veikliąsias medžiagas pembrolizumabą ir mRNR-4157. Melanoma - tai juodasis odos vėžys, kurį sukelia juodąjį odos pigmentą melaniną gaminančių ląstelių - melanocitų - išsigimimas. Negydoma arba gydoma pavėluotai liga visada baigiasi mirtimi, nes melanoma anksti ir smarkiai metastazuoja ir auga visame organizme, sutrikdydama organų funkcijas, kol nustoja veikti gyvybiškai svarbūs organai. III stadijai būdingas išplitimas į limfmazgius, IV stadijai - tolimosios metastazės. Terapiniu požiūriu pirminis navikas pašalinamas chirurginiu būdu. Ilgalaikė III ir IV stadijų naviko prognozė yra bloga, tačiau pradėjus taikyti vadinamuosius kontrolinių taškų inhibitorius - imunomoduliacinę terapiją - 5 metų išgyvenamumo prognozė labai pagerėjo.

Šie vaistai, tarp kurių yra ir MSD pembrolizumabas, blokuodami limfocitų paviršiuje esančią PD-1 molekulę, daro imuninės sistemos limfocitus T-žudikus agresyvesnius. Ši molekulė neleidžia limfocitams pulti paties organizmo ląstelių. Ją užblokavus tokiais vaistais kaip pembrolizumabas, ląstelės tampa gerokai agresyvesnės ne tik prieš melanomą ir jos metastazes, bet ir prieš paties organizmo ląsteles, o tai sukelia sunkų nepageidaujamą poveikį. Tačiau navikas nustumiamas atgal, todėl pailgėja gyvenimas. Gydant IV stadijos melanomą, 40 proc. gydytų pacientų po penkerių metų vis dar yra gyvi; be terapijos šis skaičius yra gerokai mažesnis. mRNR-4157 yra modRNA pagrindu sukurta naviko vakcina. ModRNR, supakuota į lipidų nanodaleles, kaip ir COVID "vakcinoje", koduoja iš viso 34 piktybinių navikų gaminamus antigenus. Manoma, kad jie yra būdingi tik navikams, t. y. jie nėra gaminami normaliose ląstelėse; kiek tai tiesa, nėra visiškai aišku. Bet kokiu atveju vakcinacija nuo navikų veikia taip, kad šių antigenų gamyba visose ląstelėse, transfekuotose lipidinėmis nanodalelėmis, skatina imuninę sistemą sunaikinti šiuos antigenus išreiškiančias ląsteles, veikiant T-žudikams limfocitams ir komplemento sistemai. Tuomet imuninė sistema sunaikina ir transfekuotas vakcinos ląsteles, ir antigenus išreiškiančias vėžines ląsteles.

Remiantis tyrimo rezultatais, po beveik trejų tyrimo metų kombinuotas pembrolizumabo ir mRNR-4157 gydymas turėtų 50 proc. geriau užkirsti kelią naujų metastazių atsiradimui pacientams nei vien tik pembrolizumabas. Tai reiškia, kad bent jau kai kurie mRNR-4157 koduojami antigenai yra imunologiškai veiksmingi ir turi lemti navikinio audinio sunaikinimą. Tačiau bendras išgyvenamumo rodiklis nenurodomas, jis taip pat nėra galutinis tyrimo rodiklis. Kas čia negerai? Pirma, yra kitų vaistų derinių su pembrolizumabu, kurie gali veikti taip pat gerai arba geriau nei derinys su mRNR-4157. Antra, tyrime neanalizuojamas bendras išgyvenamumo rodiklis. Tačiau tai labai svarbu vertinant naudą.

Nustatytas metastazių atsiradimas yra lygiai toks pat nereikšmingas kaip galutinis rodiklis, III ir IV stadijos melanomos atveju svarbiausia yra išgyvenamumo trukmė (jei esate pasirengę nepaisyti gyvenimo kokybės, kaip mūsų reguliavimo institucijos ir sveikatos draudikai). Trečia, nieko nesužinome apie tipišką nepageidaujamą modRNR vakcinų poveikį, t. y. sveikų audinių naikinimą ir imunosupresiją, kurią žinome iš SARS-CoV-2 "vakcinų". Kodėl? Pirma, tiriamoji populiacija yra nepagydomai sergantys ligoniai, o šių pacientų mirtingumas yra didelis, todėl ūmus imunizacijos toksiškumas nepastebimas. Be to, pacientai gyvena nepakankamai ilgai ir yra per daug ligoti, kad būtų galima pastebėti lėtinį toksiškos imunizacijos poveikį. Apskritai tyrimo planas nepateisina teigiamo žiniasklaidos dėmesio, nes nepranešama apie jokį poveikį bendram išgyvenamumui. Mano nuomone, tyrimas negali nuslėpti imunoterapijos modRNR vakcinomis nuo vėžio nesėkmės.

Kas bus toliau?

Tačiau modRNA gamintojų planuose yra daug vakcinų nuo vėžio, o tarp gydytojų vykdoma masinė propaganda, kad jie būtų imlūs pasakojimui apie modRNR vakcinas nuo vėžio. Galiausiai investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą turėtų pasiteisinti, o milijonai vėžiu sergančių pacientų turi būti gydomi modRNR vakcinomis, nepriklausomai nuo to, ar yra kokia nors nauda. Šį požiūrį žinome jau labai seniai, ir tam reikia farmacijos gamintojų ir reguliavimo institucijų sąmokslo bei glaudžios farmacijos lobistų įtakos su kompensavimu susijusioms institucijoms, tokioms kaip IQWIG (Sveikatos priežiūros kokybės ir efektyvumo institutas), ir įmonių institucijoms, tokioms kaip Vokietijos federalinis jungtinis komitetas.

Jau dešimtmečius ši padėtis tokia ryški, kad daugelį vaistų buvo leista vartoti, kai sąnaudų ir naudos santykis buvo didesnis nei 1. Tikėtina, kad maždaug trečdalis ar pusė išrašomų vaistų vertės yra mažesnė už šį rodiklį (nors ir mažesnė jų dalis, nes farmakologiškai naudingų vaistų dalis tarp generinių vaistų yra didesnė nei tarp naujų registruotų vaistų). COVID "vakcinų" atveju šis principas buvo panaudotas iki kraštutinumo, primetant gyventojams grynai kenksmingą vaistą taip, kad būtų sunku išvengti imunizacijos toksinu.

Abejotina, ar netrukus jie vėl bandys tai daryti su plačiąja visuomene, tačiau atrodo, kad nenaudingus vaistus galima ramia sąžine amortizuoti pasmerktiems vėžiu sergantiems pacientams. Tai nereiškia, ir tai reikėtų pabrėžti, kad visas farmakologinis vėžio gydymas yra neteisingas. Atvirkščiai, yra daug atvejų, ypač jauniems pacientams, kai gyvenimo pratęsimas, kai dėl šalutinio poveikio sumažėja gyvenimo kokybė, gali būti naudingas, pavyzdžiui, siekiant pailginti laiką, kurį kiaušidžių vėžiu serganti motina gali būti šalia savo vaikų. Be to, vaistų nuo vėžio tyrimuose yra daug žadančių metodų, kaip sukurti terapinius preparatus, turinčius nedidelį šalutinį poveikį. Tačiau būtina laikytis racionalios ir etiškos farmakoterapijos standartų. To negalima pasakyti apie modRNR vakcinas, nepriklausomai nuo indikacijos.

Dr. Jochen Ziegler yra gydytojo ir biochemiko pseudonimas. Jis dirba privačių sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų konsultantu ir su šeima gyvena Hamburge.

https://www.achgut.com/artikel/mit_modrna_gegen_krebs_impfen_#google_vignette