ES teismas skyrė baudą Vengrijai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-06-14 22:13:00, skaitė 664, komentavo 4

ES teismas skyrė baudą Vengrijai

Liuksemburge įsikūręs Europos Sąjungos teismas ketvirtadienį priimtame sprendime nurodė Vengrijai sumokėti vieno milijono eurų baudą už kiekvieną vėlavimo laikytis taisyklių dieną, nes ji neįvykdė 2020 m. gruodžio mėn. teismo sprendimo dėl Priėmimo sąlygų direktyvos ir Grąžinimo direktyvos pažeidimo. Apie tai rašoma Vengrijos dienraštyje "Magyar hirlap".

Buvo priminta, kad sprendimas yra susijęs su galimybės pasinaudoti tarptautinės apsaugos procedūra apribojimais, neteisėtu apsaugos prašytojų sulaikymu tranzito zonose, nelegalių migrantų išsiuntimu ir prieglobsčio prašytojų teisės likti Vengrijos teritorijoje, kol bus išnagrinėtas apeliacinis skundas dėl jų prašymo atmetimo, pažeidimu.

2021 m. lapkričio mėn. Europos Komisija, manydama, kad Vengrija vis dar neįvykdė 2020 m. sprendimo, išskyrus tranzito zonas, kurias Vengrija uždarė prieš priimant sprendimą, pateikė naują ieškinį dėl pažeidimo, įskaitant prašymą taikyti finansines sankcijas.

Ketvirtadienį paskelbtame sprendime ES teismas visų pirma nustatė, kad Vengrija nesiėmė būtinų priemonių, kad įvykdytų 2020 m. sprendimą.

Teismas pabrėžė, kad Vengrija, "pažeisdama lojalaus bendradarbiavimo principą, sąmoningai netaiko visos ES bendrosios tarptautinės apsaugos politikos ir taisyklių dėl neteisėtai ES esančių ne ES piliečių išsiuntimo".

Teismas nustatė, kad toks elgesys "rimtai kenkia ES teisės vienovei", o tai "rimtai pažeidžia" tiek privačius interesus, įskaitant prieglobsčio prašytojų interesus, tiek viešuosius interesus.

Pasak teisėjų, Vengrijos įsipareigojimų nevykdymas, kuriuo kitoms valstybėms narėms perkeliama atsakomybė pagal ES teisę užtikrinti, kad tarptautinės apsaugos prašytojai būtų priimami, jų prašymai nagrinėjami ir neteisėtai ES teritorijoje esantys ne ES piliečiai grąžinami, rimtai pažeidžia solidarumo ir teisingo atsakomybės pasidalijimo tarp valstybių narių principus.

Kadangi ES teismas nusprendė, kad šis įsipareigojimų nevykdymas "yra beprecedentis ir labai rimtas ES teisės pažeidimas", jis nurodė Vengrijai sumokėti 200 mln. eurų baudą ir 1 mln. eurų baudą už kiekvieną uždelstą dieną.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sukritikavo šį Briuselio žingsnį.

"ES Teisingumo Teismo sprendimas skirti Vengrijai 200 mln. eurų baudą ir po 1 mln. eurų už kiekvieną dieną už ES sienų apsaugą yra piktinantis ir nepriimtinas. Atrodo, kad nelegalūs migrantai Briuselio biurokratams yra svarbesni už jų pačių Europos piliečius", - rašė jis socialiniame tinkle X.

Kilus migracijos krizei Europoje, Vengrijos valdžios institucijos pradėjo vykdyti griežtą politiką šalies sienas kertančių migrantų ir pabėgėlių atžvilgiu. Už tai Budapeštą griežtai kritikavo JT ir ES humanitarinės agentūros. Ypač Briuselyje Vengrijos valdžios institucijos kritikuojamos pirmiausia dėl to, kad atsisako įgyvendinti ES sprendimus dėl migracijos politikos.