Seimas nutrauks teisinės pagalbos sutartį su Rusija

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108571/seimas-... 2024-06-14 22:27:00, skaitė 701, komentavo 5

Seimas nutrauks teisinės pagalbos sutartį su Rusija

Seimas skubos tvarka pradėjo svarstyti teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos pristatytą projektą, kuriuo siūloma denonsuoti 1992 m. liepos 21 d. Vilniuje pasirašytą Lietuvos ir Rusijos sutartį dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose, ratifikuotą Aukščiausiosios Tarybos nutarimu.

Tokiu būdu siekiama nepalaikyti glaudesnio teisinio bendradarbiavimo su valstybe agresore.

Sutartimi siekta užtikrinti vienodą abiejų šalių piliečių ir jų teritorijose veikiančių juridinių asmenų asmeninių ir turtinių teisių apsaugą bei plėtoti teisinį bendradarbiavimą teisinės pagalbos srityje.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pažymėjo, kad Lietuvos Respublikos institucijų teisinės pagalbos prašymų teikiamos apimtys gerokai sumažėjo. Jau daugiau nei dvejus metus teisinis bendradarbiavimas pagal šią sutartį de facto nevyksta ir Lietuvos gauti teisinės pagalbos prašymai iš Rusijos nėra vykdomi, išskyrus atvejus, kai tai išimtinai ir tiesiogiai susiję su Lietuvos Respublikos piliečių interesais. (dabar Lietuvos piliečių interesai tapo nebesvarbūs?)

Dokumento aiškinamajame rašte pažymima, kad teisinis bendradarbiavimas su Rusija, esant poreikiui, toliau galėtų vykti daugiašalių tarptautinių sutarčių pagrindais ir apimtimi. Anot ministrės, nesant teisinių pagrindų bendradarbiauti taip pat išliktų galimybė kreiptis teisinės pagalbos diplomatine tvarka.

Latvija ir Estija jau yra priėmusios politinius sprendimus dėl tokio paties pobūdžio tarptautinių sutarčių su Rusija nutraukimo.

Kadangi sutarties su Rusija pratęsimas turėtų įvykti 2025 m. sausio 21 d., siekiama kuo skubiau nutraukti šią sutartį – iki automatinio jos galiojimo pratęsimo dar penkeriems metams.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad tokiu atveju iki šių metų liepos 21 d. Rusijai būtina įteikti notą apie sutarties nutraukimą.

Po pristatymo už tai numatantį teisės akto projektą (Nr. XIVP-3911) balsavo 70 Seimo narių, susilaikė 8 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Užsienio reikalų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 20 d.

infa.lt: teisinės pagalbos sutartis naudinga net ir su pačiu Šėtonu, jei ji padeda apginti valstybės piliečių interesus. Bet nuo kada šiai valdžiai rūpi piliečių interesai? – Ji skubos tvarka teikia šį projektą, kad ateinanti valdžia neturėtų jokių savo darbui būtinų įrankių darbui su Rusija, jei tokių prireiktų.