Prancūzija subūrė neįvardintas Nato šalis instruktorių siuntimui į Ukrainą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/06/09/pr... 2024-06-10 18:05:00, skaitė 1041, komentavo 2

Prancūzija subūrė neįvardintas Nato šalis instruktorių siuntimui į Ukrainą

Kalbos kalbelės

Per susitikimą Paryžiuje abu JAV ir Prancūzijos vadovai dar kartą patvirtino remiantys Ukrainą kovoje su Rusijos invazija ir keitėsi gerai paruoštomis, nušlifuotomis frazėmis.

Šeštadienį kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje Eliziejaus rūmuose Džo Baidenas perspėjo, kad fiureris Putinas „nesustos“ ties Ukraina. Emanuelis Makronas atsakydamas sveikino savo JAV kolegos ištikimybę Europai.

„Visai Europai kils grėsmė, mes to neleisime“, – sakė Baidenas. „Jungtinės Valstijos tvirtai palaiko Ukrainą. Mes nesitrauksime, kartoju tai dar kartą, nesitrauksime“.

Būtų labai gerai, jei šios kalbos virstų ginklais, naikintuvais, raketomis ir jų smūgiais į Maskvą.

Makronas žurnalistų akivaizdoje sakė Baidenui: „Dėkoju Jums, pone Prezidente, už tai, kad esate pirmosios pasaulio galybės prezidentas, bet darote tai su partnerio, kuris mėgsta ir gerbia europiečius, lojalumu.“

Vėliau Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime Prancūzijos ir JAV vadovai teigė sutinkantys, kad Rusijos karas kelia pavojų platesniam saugumui už Atlanto.

„Prancūzija ir Jungtinės Valstijos kartu pirmininkauja artilerijos koalicijai Ukrainos gynybos kontaktinėje grupėje ir ketina imtis naujų žingsnių, kad dabartiniame etape ir ilgesnėje perspektyvoje suteiktų reikiamą paramą Ukrainai“, – sakoma pareiškime. Jame abi šalys taip pat patvirtino savo įsipareigojimus „toliau teikti Ukrainai politinę, saugumo, humanitarinę ir ekonominę pagalbą“.

Tuo tarpu Austrijos gynybos ministrė Klaudija Taner prisiminė seną meilę Rusijos vladykai Putinui ir pareiškė, kad JAV, Prancūzija ir Vokietija „peržengė raudoną liniją“, kai leido Ukrainai Vakarų ginklais smogti taikiniams Rusijos teritorijoje.

Mes gi norime pabrėžti, kad raudonos ir kitokių spalvų linijos yra braižomos tik mūsų pačių galvose. Regisi, toks užsiėmimas Vakarų šalių lyderiams pagaliau nebeatrodo prasmingas, tad Kremlius į pagalbą pasitelkė tylųjį sąjungininką Vienoje.

„Raudona linija buvo peržengta. Todėl labai džiaugiuosi NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo paaiškinimu, kad NATO nesiųs savo karių į Ukrainą“, – sakė K. Taner.

Žurnalistei paaiškinus pareigūnei, kad Vakarai tokį sprendimą priėmė dėl to, kad Ukrainai sunku apsiginti nuo apšaudymų iš Rusijos teritorijos ir paklausus, ar Taner nuomone, Ukraina turi teisę taip elgtis, pastaroji atsakė, kad Austrija „kariniu požiūriu neutrali valstybė, ne mums spręsti“.

Tai kaip čia išeina? Neutralios valstybės ministrė nusprendė, kad kažkokios išsigalvotos linijos buvo peržengtos, bet negali spręsti, ar teisingai elgiasi Ukraina gindamasi nuo driskių ordos? Kažkas negerai čia su paruoštukais SVR įtakos operacijų departamente. Ką gi, būna, pasitaiko.

Savo ruožtu E. Makronas pareiškė, kad „mes nekariaujame su Rusija, nenorime eskalacijos, bet norime padaryti viską, ką galime, kad padėtume Ukrainai apsiginti. Taigi, kai Ukraina prašo mūsų mokytis jos suverenioje teritorijoje, ar tai yra eskalacija? Ne, tai nėra karių siuntimas į fronto liniją. Kodėl turėtume paklusti Rusijai, kuri nusprendžia, kad neturime teisės siųsti instruktorių? Mes nesutinkame su šiomis raudonomis linijomis“, – pabrėžė Prancūzijos prezidentas.

Plojame atsistoję. Nors Makronas tai užšoka ant balto žirgo ir ima mojuoti kardu, tai nušoka ir susikuklinęs nuleidžia akis, tačiau šis jo pareiškimas yra smagus strateginės komunikacijos antausis Kremliaus karo nusikaltėliams.

  1. Makronas taip pat paminėjo, kad Prancūzija nusprendė sukurti koaliciją instruktorių siuntimui į Ukrainą ir daugelis partnerių tam jau pritarė.

„Iš pagarbos jiems negaliu dabar pasakyti, <…> bet jau dabar žinome, kad nebūsime vieni.

NATO šalių karių buvimas Ukrainoje žemėje yra tik laiko klausimas. Tai, kad jie ten bus sakėme prieš du metus, nors tuomet vien nuo minties, kad į Ukrainą bus siunčiama Vakarų artilerija ar tankai, kai kam linko keliai ir prakaitavo delniukai.

Postūmiai

ISW duomenimis, Rusijos Federacija kiekvieną mėnesį mobilizuoja apie 30 000 karių, tačiau didelė dalis jų atvyksta į frontą kaip pastiprinimas. Tai leido priešui sukurti tik ribotus operatyvinius ir strateginius rezervus.

Mes pridursime, kad maždaug tiek pat ginkluotų valkatų iš driskyno per mėnesį yra pasiunčiama pas Kobzoną. Tai reiškia, kad Rusijos puolimas artimiausiu metu turėtų sulėtėti, nes be rezervų, rusai negali sukurti kelių pajėgų ešelonų. Ir nors šiuo metu driskių pajėgos patrankų mėsos skaičiumi kai kuriuose ruožuose viršija gynėjų pajėgas trimis kartais, be šarvuotos technikos rusai yra pasmerkti visiškam sunaikinimui puolime.

Pagrindinis uždavinys šiuo metu ukrainiečiams yra pakelti invazinės rūšies naikinimo efektyvumą. Jei jiems pavyktų per parą neutralizuoti daugiau kaip 1500 taip vadinamų Rusijos karių, po kažkurio laiko orda tiesiog nebeturėtų, ką siųsti mirti.

Prancūzijos ir Vokietijos gynybos bendrovė KNDS atidarys gamyklą Ukrainoje, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis sakė, kad susitiko su Prancūzijos gynybos pramonės atstovais ir aptarė Ukrainos gynybos poreikius. „Svarbu plėsti bendrą ginklų gamybą mūsų šalyje. Turime konkretų rezultatą: Ukrainos ir Prancūzijos įmonių atstovai pasirašė licencinę sutartį dėl šaudmenų gamybos pajėgumų sukūrimo pagal KNDS France/Nexter licenciją“.

Taip pat buvo pasirašyti ketinimų protokolai Ukrainoje įsteigti KNDS France/Nexter įrangos aptarnavimo ir remonto centrą ir naudoti 3D spausdinimo technologiją šios bendrovės atsarginėms dalims gaminti.

Lėtai ir užtikrintai visais frontais, iš visų pusių Rusijai ateina galas. Ir vyšnia ant torto, ir tikrasis saugumas Rusijos Federacijos kaimynams bus užtikrintas, kai ji subyrės, o jos okupuotos tautos išsilaisvins.

Veiksmai

Per parą fronto linijoje įvyko 76 kariniai susirėmimai su priešu. Karščiausia buvo Pokrovskio kryptimi, kur Ukrainos gynėjai atrėmė 27 okupantų atakas.

„Novoaleksandrovkos, Jevgenovkos, Sokolo, Novopokrovskio, Novoselovkos pirmosios ir Jasnobrodovkos vietovėse buvo atremta 20 rusų puolimo bandymų. Tęsiasi dar septynios priešo atakos. Padėtis yra paaštrėjusi. Užpuolikai toliau bando prasiveržti iš Očeretynės krypties į Jevgenivką ir Novoaleksandrovką. Gynybos pajėgos imasi priemonių, kad neleistų priešui prasiveržti gilyn į mūsų teritoriją“, – rašė Ukrainos generalinis štabas.

Charkovo kryptimi vakar nuo dienos pradžios buvo atremtos keturios priešo atakos Lipcų, Glubokoje ir Vovčansko vietovėse. Kupjansko apylnkėse atremtos aštuonios rusų atakos.

„Padėtis įtempta – mūšis tęsiasi prie Nevskio. Gynybos pajėgos imasi priemonių padėčiai stabilizuoti.“, – pažymima suvestinėje.

Limano kryptimi priešas septynis kartus bandė prasiveržti Nevskojės, Terno, Ivanovkos, Torskojės ir Debrovos gyvenviečių kryptimis. Šešios atakos buvo atremtos, mūšis tęsiasi Ivanovkos vietovėje.

Kramatorsko kryptimi Ukrainos gynėjai sustabdė tris priešo bandymus prasiveržti Časov Jaro, Ivanovskoje ir Andrejevkos vietovėse. Padėtis ties Ivanivske išlieka įtempta – ten tęsiasi mūšiai.

Per parą Rusijos užpuolikai Ukrainos teritorijoje surengė 44 oro antskrydžius, panaudodami 52 KAB ir 481 bepilotę skraidyklę. Rusai daugiau kaip 2800 kartų apšaudė ukrainiečių karių pozicijas ir gyvenvietes, naudodami įvairių rūšių ginklus.

Ukrainiečių gynėjai išilgai fronto sekina okupantus juos naikindami intensyvia ugnimi.

Lietuvoje

Šiandien nedaugžodžiausime. Padėkosime už jūsų nuolatinį palaikymą, kantrybę, komentavimą ir rėmimą.

Lietuvą skalbiant rytiniam lietui, pasidžiaugsime, kad jūsų dėka, galime kartu su jumis daryti viską, kad kuo mažiau rusiška propaganda skalbtų mūsų piliečių smegenis.

O kad Kremliui sunkiau būtų jas skalbti likusioje Europoje, suraskite laiko, nueikite prie balsadėžių ir išreiškite savo valią ir pasitikėjimą tais, kurie gali tą padaryti.