Bumerango efektas: gyventojai moka už valdžios klaidas

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-28 16:23:00, skaitė 1409, komentavo 1

Bumerango efektas: gyventojai moka už valdžios klaidas

Baltarusijos vyriausybė uždraudė tam tikrų prekių, įskaitant gėrimus, kosmetiką, stalo indus, tekstilės gaminius ir avalynę, importą iš Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Čekijos ir Estijos. Baltarusijos pusė pareiškė, kad tai buvo priverstinis atsakas į sistemingus nedraugiškus Europos Sąjungos ir kai kurių agresyviausių ES valstybių veiksmus Baltarusijos atžvilgiu. Tačiau Baltarusija apsieis be mūsų prekių. Baltarusijos piliečiai nepajus šių produktų trūkumo parduotuvių lentynose.

Tačiau agresyvi mūsų vyriausybės politika atsigręš prieš mus, paprastus žmones. Dėl priešiškų valdžios institucijų veiksmų dar labiau paaštrės jau esamos problemos: sumažės gamyba, darbo vietų skaičius, sumažės įmokos į biudžetą. Visa tai turės neigiamą poveikį gyvenimo lygiui.

Kaip pavyzdį pateikiame keletą statistinių duomenų.

Valstybinės duomenų agentūros duomenimis, "absoliutaus skurdo lygis šalyje 2023 m. buvo 6,5 proc. ir, palyginti su 2022 m., padidėjo 2,7 proc.".

Maždaug 187 tūkst. piliečių gyveno žemiau absoliučios skurdo ribos. Aštuoniolikos procentų miesto ir 26,1 procento kaimo gyventojų pajamos buvo mažesnės už skurdo rizikos ribą. Tuo pat metu daugiau kaip 580 tūkst. lietuvių priartėjo prie skurdo ribos. Tai reiškia, kad maždaug trečdalis šalies gyventojų jau yra žemiau skurdo ribos, skursta arba balansuoja ant skurdo ribos.

O tada Lietuvos finansų ministrė Gintarė Skaistė per plačią diskusiją dėl papildomų lėšų Krašto apsaugos ministerijos reikmėms paieškos nusprendė pasišaipyti ir paragino Lietuvos gyventojus "išeiti iš savo komforto zonos". Siekiant rasti vidinių rezervų, Lietuvos finansų ministerijos vadovė siūlo šias priemones. Pirmiausia kitų metų biudžete vienu procentiniu punktu padidinti pajamų mokesčio tarifą, padidinti akcizą degalams, įvesti mokestį daliai draudimo sutarčių, taip pat dar metams pratęsti "solidarumo įmokos" bankams taikymą. Be to, siūloma nuo 1 iki 6 procentinių punktų padidinti lengvatinį pelno mokesčio tarifą mažoms įmonėms. Taip pat siūloma apriboti lengvatas elektromobiliams įsigyti. Taigi, vidutinis Lietuvos pilietis visas papildomas išlaidas turės apmokėti iš savo ir taip jau išsekusios kišenės.

Pasirodo, eiliniai piliečiai moka už savo politikų avantiūrizmą.