Para-paradoksas

Autorius: Emilija S. Šaltinis: https://ekspertai.eu/para-para... 2024-05-22 17:37:00, skaitė 461, komentavo 3

Para-paradoksas

Bendraminčiai.

Citata: „...šių metų kovą. Vyriausybės vadovę naujausioje apklausoje teigiamai įvertino 18 proc., o neigiamai – 75 proc. respondentų.“

Kaip teisingai pastebėjo vienas nuolat Lietuvoje gyvenantis užsienietis – nuostabiausia pasaulyje šalis yra Lietuva, kurios prezidentas ir premjeras dukart iš eilės tampa antro turo dalyviais kovoje dėl prezidento titulo.

Tiesiog kiekvieno valdžioje esančio svajonė. Iš ties, kaip turime gerai gyventi, kokia empatiška turi būti ta moteris, kad, 75 % nepalankiai vertinantys premjerą rinkėjai, atvertų kelią jai į prezidento postą?

Tai kokios gi mintys kyla, matant šitą para-paradoksą? Kažkas čia turi būti ne visai taip, kaip rodo skaičiai, jei viskas tvarkoj su galva tai matant apima kognityvinis disonansas. Pabandykime panagrinėti ką mato akys, girdi ausys ir sako logiškas kritinis mastymas, įvertinus turimą patirtį ir rinkimų stebėseną.

Prieš kelis dešimtmečius iš patikimų šaltinių teko girdėti, kad prieš seimo rinkimus viena pasiturinti partija (kaip skamba!) padarė partijų reitingų apklausą savo vidiniam vartojimui, kuriuo metu buvo nustatyta, kad visa tikroji opozicija, neturėdama stebėtojų ir politinės patirties, netenka dviejų trečdalių balsų. Plius susiskaldžiusios mažytės partijos, eidamos kiekviena sau, surenka po kelis procentus, juos sudėjus, gaunamas maždaug 20-25 % (300 tūkst. balsų) nuo atėjusių balsuoti, kurie rinkimų įstatymų ir manipuliacijų dėka, neperžengus 5% barjero, atitenka stambioms, valstybės finansuojamoms partijoms, proporcingai jų turimiems (gautiems) balsų procentams.

Taigi, protingieji kurmiai, suskaičiuokim, per kiekvienus rinkimus, gerai pasiruošę, puikiai mobilizuoti, kvalifikuoti rinkimų organizatoriai, pradėję naujiems rinkimams ruoštis iškart po ką tik įvykusių rinkimų, klano žiniasklaidos padedami, nuo naivių eilinių rinkėjų nugvelbia apie ketvirtadalį (trečdalį) balsų ir pastarųjų pozicijai metai iš metų niekas neatstovauja. Didėja nusivylimas rinkimais, mažėja rinkėjų aktyvumas, kitaip tariant nedalyvavimas, auga piliečių radikalumas, o naujoji nomenklatūra, gyvenanti savo susikurtame pasaulyje, kitą dieną po rinkimų atsibudus, staiga „nustemba“, kaip gali taip būti, kad „radikalus“ kandidatas surinko neįtikėtinai didelį, virš septynių, procentą palaikymo balsų.

Toliau tereikia tik angažuotos rinkimų komisijos bei... „rankų miklumas ir jokio sukčiavimo“, jokie rinkimų proceso pažeidimai „neturi įtakos rinkimų rezultatams“. Ir visai nesvarbu, kad kai kurie pažeidimai buvo sisteminiai, neišnagrinėti per nustatytus terminus, ir dėl ko nebuvo laiku apskųsti teismui. Iš esmės, jei būtų laikomasi visų įstatymų reikalavimų, antrasis rinkimų turas negalėtų prasidėti dėl neišnagrinėtų visų skundų per visas instancijas.Tai reiškia, kad rinkimų kodeksas, nors formaliai numato apskundimo teisę, faktiškai jų nagrinėjimui nepakanka laiko.

Dabar yra svarbu tik susidoroti su tuo kandidatu ir su tais rinkėjais, iš pradžių juos apšaukus „kremlinukais“, „vatinukais“, vėliau „mažumomis“, pagrasino niu niu, galiausiai visi politologai, „mokslynikai“, pralaimėjusieji ir dvigubai mažiau palaikymo surinkę kandidatai, choru susivienijo ir apie tai viešai paskelbė.

Dar sakė, kad NSGK pareikalavo VSD pažymos apie vieną iš kandidatų. Kiek pamenam po praėjusių prezidento rinkimų VSD irgi davė pažymą, kad rinko info apie dabartinį prezidentūros vadovą. Gražu? Gražiai gražu.

Ką daryti tokioje situacijoje?

Pirma, eiti balsuoti.

Antra, rinkti tą, kurį rinkti jums liepia jūsų sąžinė. Nes už tą, už kurį balsuojate, prisiimate atsakomybę.

Trečia, nerinkti nei vieno, jei neskiriate savo pasitikėjimo mandato anei vienam iš tų, kurie klano buvo suplanuoti iš pat pradžių.

Ketvirta, stebėti rinkimus.

Penkta, ruoštis kitiems rinkimams.

Šešta, partijų ir vadukams ir „juodadarbiams“ būtina pamiršti savo ego, kitaip tariant puikybę. Nes ši situacija ir rezultatai kartojasi metai iš metų jų dėka, tiesa, pastarieji, jau kiek kitokie.

Su kuo jus ir sveikinu.

P. S. Įsivaizduojate, kaip 27 dienos rytą, klanas nustebs, kiek daug sugadintų biuletenių?!

Skaitytoja Emilija S.

Susiję:

Į klausimus atsakyta: išsamus Energetikos ministro Kreivio išaiškinimas dėl elektros kainų