Bild: Vokietijoje dirba tik kas ketvirtas ukrainietis

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-02-08 21:48:00, skaitė 857, komentavo 6

Bild: Vokietijoje dirba tik kas ketvirtas ukrainietis

Vokietijos dienraštyje "Bild" rašoma, kad nepaisant darbo ministro Hubertuso Heilo (51, SPD) paskelbto darbo vietų kūrimo skatinimo, Vokietijoje dirba tik 25,2 proc. pabėgėlių iš Ukrainos.

Palyginimui: Danijoje darbą jau rado 78 proc. karo pabėgėlių iš Ukrainos. Čekijoje dirba 66 proc. Lenkijoje (65 proc.), Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje (po 56 proc.) bei Nyderlanduose (50 proc.) dirbančių ukrainiečių pabėgėlių taip pat yra gerokai daugiau nei Vokietijoje. Šiuos skaičius Friedricho-Eberto fondo užsakymu apskaičiavo politologas Dietrichas Thränhardtas (82, Miunsterio universitetas).

Kodėl dauguma ukrainiečių pabėgėlių nedirba Vokietijoje?

Teisiniai reikalavimai visose ES šalyse iš tikrųjų yra panašūs: Ukrainos pabėgėliams suteikiamas laikinosios apsaugos statusas be sudėtingos prieglobsčio suteikimo procedūros, jie integruojami į sveikatos ir socialinę sistemas ir jiems iš karto leidžiama dirbti.

Tačiau yra didelių finansinių skirtumų, palyginti su kitomis ES šalimis.

▶ Vokietija: Suaugusiems ukrainiečiams mokama įprasto dydžio piliečių pašalpa (563 eurai), vaikams - nuo 357 iki 471 euro, priklausomai nuo jų amžiaus. Taip pat padengiamos būsto ir papildomos išlaidos.

▶ Čekija: ukrainiečių pabėgėliams skirta 200 eurų skubios pagalbos, po penkių mėnesių - 130 eurų. Sveikatos draudimas ir apgyvendinimo kolektyviniame centre išlaidos padengiamos tik ribotą laikotarpį.

Lenkija: Vienkartinė 66 eurų išmoka ir 110 eurų išmoka vaikui per mėnesį. Kitais atvejais socialinė parama neteikiama. Po keturių mėnesių pusę kolektyvinio apgyvendinimo išlaidų turi apmokėti pats asmuo. Pasekmės: Lenkijos valstybinis ekonomikos institutas tikisi, kad jau 2023 m. iš Ukrainos pabėgėlių bus gauta daugiau mokestinių pajamų nei išlaidų.

Profesorius Dietrichas Thränhardtas kritikuoja tai, kad pernelyg ilgai užtrunka, kol Ukrainos mokslininkams leidžiama dirbti saugomų profesijų (pvz., gydytojo, vaistininko) specialistais.

Dar viena priežastis: Užimtumo tyrimų instituto (IAB) duomenimis, apie 72 proc. ukrainiečių pabėgėlių Vokietijoje turi aukštąjį išsilavinimą. Jie laikomi turinčiais per aukštą kvalifikaciją.

Politologas atkreipia dėmesį į ilgus pripažinimo procesus, kol ukrainiečiams leidžiama dirbti, pavyzdžiui, gydytojais ar vaistininkais. Kitokia padėtis Italijoje ir Slovakijoje, kur jiems leidžiama dirbti sveikatos priežiūros sektoriuje nuo 2022 m. kovo mėn. Tuo pačiu metu, pasak Tränhardt, dažnai trūksta kalbos įgūdžių.

EBPO ekspertas Thomas Liebigas tikisi, kad užimtumo padėtis "per kelis mėnesius pagerės dėl kalbų kursų".

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/nur-jeder-vierte-hat-einen-job-warum-arbeiten-bei-uns-nur-so-wenige-ukrainer-87032940.bild.html