Vokietijos kairiųjų vyriausybė plečia savo elektoratą ir greitina migrantų pilietybės suteikimo procesą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-01-21 23:07:00, skaitė 1526, komentavo 3

Vokietijos kairiųjų vyriausybė plečia savo elektoratą ir greitina migrantų pilietybės suteikimo procesą

Penktadienį Vokietijos parlamentas balsavo už kairiųjų federalinės vyriausybės naująjį pilietybės įstatymą, kuris sutrumpins laiką, kurį migrantai turi praleisti šalyje, kad gautų balsavimo teisę, todėl 2,5 mln. anksčiau Vokietijos pilietybės neturėjusių asmenų per kitais metais vyksiančius federalinius rinkimus galės paremti kairiąsias partijas.

Vokietijoje gyvenantys užsieniečiai netrukus galės gauti pilietybę jau po penkerių metų, o ne po aštuonerių, o kai kuriais atvejais migrantai, kurie įrodys "ypatingus integracijos rezultatus", bus iš karto natūralizuoti vos po trejų metų gyvenimo Vokietijoje.

Naujuoju įstatymu taip pat sušvelninamas reikalavimas vyresnio amžiaus užsieniečiams įrodyti, kad jie moka vokiečių kalbą, o užsieniečių, gyvenančių Vokietijoje penkerius ar daugiau metų, vaikai bus automatiškai natūralizuojami.

Ekspertų, kuriuos cituoja naujienų portalas "Junge Freiheit", teigimu, šis žingsnis iš karto suteiks galimybę 2,5 mln. užsieniečių prašyti Vokietijos paso, įskaitant šimtus tūkstančių migrantų, kurie nelegaliai atvyko į Vokietiją per patį migrantų krizės įkarštį 2016 m.

Cinikų nuomone, pilietybės reformų laikas yra patogus vyriausybei, kuri dėl nesėkmingos imigracijos politikos šiuo metu smunka visuomenės nuomonės apklausose ir praranda pozicijas opozicinei Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) ir dešiniajai "Alternatyvai Vokietijai" (AfD).

Milijonų užsieniečių natūralizavimas beveik neišvengiamai pakreips svarstykles vyriausybės naudai prieš kitais metais vyksiančius federalinius rinkimus, nes užsieniečiai statistiškai daug dažniau remia kairiąsias partijas.

"Tai tikriausiai šviesoforo įstatymas, turėsiantis didžiausią neigiamą poveikį mūsų visuomenei", - sakė CDU vidaus politikos atstovas Aleksandras Tromas (Alexander Throm), - šviesoforas yra koalicinės federalinės vyriausybės, kurią sudaro raudonoji SPD, geltonoji FDP ir Vokietijos žaliųjų partija, pavadinimas.

"Šviesoforas prarado bet kokį suvokimą apie padėtį šalyje", - pridūrė Mario Voigtas, CDU lyderis Vokietijos Tiuringijos žemėje. "Diskusija rodo, kad raudonieji ir žalieji įsivaizduoja kitokią visuomenę. Didžiausios nelegalios migracijos bangos šviesoforas nesugeba apriboti. Į mūsų migracijos politiką reikia sugrąžinti tvarką. Natūralizacija gali būti tik sėkmingos integracijos rezultatas, o ne pradžia. Tikrai integracijai reikia laiko", - pridūrė jis.

Radikaliau prieš masinę migraciją nusiteikusi AfD penktadienį apkaltino federalinę vyriausybę faktiškai "pardavinėjant Vokietijos pasus", o parlamento narys daktaras Christianas Wirthas Bundestage pareiškė, kad vyriausybė siekia "pasinaudoti pilietybe, kad apgintų savo nesėkmingą migracijos politiką".

Siekdama pateisinti šį žingsnį, vyriausybė teigė, kad pastaraisiais metais sumažėjo natūralizacijos atvejų skaičius, ir tvirtino, kad būtina ir teisinga, jog atvykę į šalį užsieniečiai galėtų dalyvauti visose visuomenės gyvenimo srityse.

Naujausi turimi vyriausybės duomenys rodo, kad 2022 m. pilietybė suteikta maždaug 170 000 užsieniečių, kurių didžioji dauguma buvo kilę iš islamo šalių. Iš viso buvo natūralizuota 50 000 sirų, toliau sekė afganistaniečiai, turkai ir irakiečiai. 

Šaltinis

Tokį elektorato gamybos metodą taiko JAV demokratai, kurie sąmoningai nekontroliuoja Meksikos sienos ir įsileido milijonus nelegalų. JAV piliečių  nuomone, tai veda į pilietinį karą.