Pasaulinės aukso atsargos šiemet pasiekė rekordinį lygį. V.Katasonovas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-08 15:08:00, skaitė 486, komentavo 0

Pasaulinės aukso atsargos šiemet pasiekė rekordinį lygį. V.Katasonovas

Prof.Valentinas Katasonovas

Rusijos ir pasaulio žiniasklaidoje aukso tema dažnai nenagrinėjama. Tuo tarpu auksas buvo ir tebėra svarbiausia daugelio pasaulio šalių finansų ir pinigų sistemų dalis. Be to, taurusis metalas nepastebimai didina savo vaidmenį ir vietą šiose sistemose. 1976 m. Jamaikos pinigų ir finansų konferencijoje buvo nuspręsta aukso ir dolerio standartą (priimtą 1944 m. Bretton Woods konferencijoje) pakeisti popierinio dolerio standartu. Tai reiškė, kad iš aukso buvo atimtas pinigų statusas, jis buvo pažemintas iki biržos metalo rango. Ekonomikos vadovėliuose tai vadinama aukso demonetizacija. Tačiau visiška demonetizacija neįvyko. Daugumos pasaulio šalių pinigų institucijos (centriniai bankai ir finansų ministerijos) ir toliau laikė auksą kaip tarptautinių atsargų dalį. Kartu, kaip bebūtų keista, oficialiuose dokumentuose ir statistinėse ataskaitose jis ir toliau buvo vadinamas "monetariniu auksu".

Žinoma, oficialiosios aukso atsargos šiek tiek sumažėjo, tačiau tik iš dalies. Štai kaip, pavyzdžiui, pasikeitė tokių atsargų vertė trijose šalyse, kurios 1970 m. turėjo rekordinį aukso atsargų kiekį. JAV aukso atsargos 1970-1980 m. laikotarpiu sumažėjo nuo 8 839,2 t iki 8 221,2 t; Vokietijoje - nuo 3 536,6 t iki 2 960,5 t; Prancūzijoje - nuo 3 138,6 t iki 2 545,8 t. Jau praėjusio šimtmečio aštuntajame dešimtmetyje monetarinių institucijų vykdomas tauriojo metalo pardavimo iš atsargų procesas smarkiai sulėtėjo, o kai kur aukso atsargos buvo įšaldytos. Štai, pavyzdžiui, JAV aukso atsargų statistika atskirais metais (tonomis): 1990 - 8,146.2; 2000. - 8.136,9; 2010 г. - 8.133,5. Vėliau JAV iždas (aukso atsargos įtrauktos į jo balansą) metai iš metų nekintamai rodo tą patį aukso atsargų skaičių - 8.133,5 tonos.

Reikėtų nepamiršti, kad beveik visų pasaulio šalių bendra aukso ir užsienio valiutos atsargų vertė turėjo tendenciją didėti dėl rezervinių valiutų (dolerio, Didžiosios Britanijos svaro sterlingų, Japonijos jenos, euro ir kt.) kaupimo. Todėl aukso dalis bendroje tarptautinių (aukso ir užsienio valiutos) atsargų vertėje mažėjo. Tačiau net ir tokiu atveju JAV ir daugumos Vakarų Europos šalių tarptautinėse atsargose aukso komponentas buvo didesnis už valiutos komponentą. Vakarų šalių pinigų institucijos akivaizdžiai nenorėjo atsisveikinti su auksu.

Lūžio taškas aukso atsargų likime buvo 2008-2009 m. pasaulinė finansų krizė, kuri parodė pagrindinės rezervinės valiutos - JAV dolerio - trapumą. Nuo 2010 m., TVF ir Pasaulio aukso tarybos (WGC) duomenimis, pasaulio centriniai bankai iš grynųjų tauriojo metalo pardavėjų tapo grynaisiais pirkėjais. Žinoma, nuliniais metais grynųjų aukso pardavimų apimtis buvo gana simbolinė. Taip pat ir grynųjų aukso pirkimų apimtis iš pradžių buvo labai nežymi. Tačiau vėliau grynieji pirkimai aukso atsargoms papildyti ėmė didėti. O praėjusiais, 2022 m., centrinių bankų grynieji tauriojo metalo pirkimai pasiekė rekordinį 1081 tonos lygį. Ekspertai teigia, kad tokia centrinių bankų grynųjų aukso pirkimų apimtis buvo užfiksuota 55 metus iki to - 1967 m., kai pasaulyje galiojo aukso ir dolerio standartas.

2023 m. trijų ketvirčių pabaigoje centrinių bankų grynieji aukso pirkimai sudarė lygiai 800 tonų. Ekspertai neatmeta galimybės, kad metų pabaigoje gali būti pasiektas naujas grynųjų pirkimų rekordas. Ir todėl tik per dvejus metus (2022-2023 m.) bendros centrinių bankų aukso atsargos padidės daugiau kaip 2 tūkst. tonų. WGC statistikos duomenimis, pastaruoju metu aukso atsargų augimą pasaulyje užtikrino tokių šalių kaip Kinija, Indija, Turkija, Lenkija, Lenkija, Egiptas, Kataras, JAE centriniai bankai. Kaip matote, tai yra ne Vakarų šalių centriniai bankai. O daugumos Vakarų šalių monetarinės institucijos pastaraisiais metais laikėsi pozicijos "neparduoti ir nepirkti". Apie visa tai neseniai rašiau straipsnyje "Naujausios aukso tendencijos: centrinių bankų apetitas tauriajam metalui auga". 

O štai kaip, WGC vertinimais, atrodo dešimties pagal aukso atsargas pirmaujančių šalių sąrašas šių metų viduryje (tonomis; skliausteliuose - aukso dalis bendrose aukso atsargose, %):

1. Jungtinės Amerikos Valstijos - 8.133,5 (66,3) 

2. Vokietija - 3.359,1 (66,0)

3. Italija - 2 451,8 (62,9)

4. Prancūzija - 2.436,4 (57,8)

5. Rusija - 2298,5 (21,4)

6. Kinija - 2113,46 (3,3)

7. Šveicarija - 1040,0 (5,6)

8. Japonija - 846,0 (3,5)

9. Indija - 795,0 (6,9)

10. Nyderlandai - 612,5 (55,4)

Pažymėtina, kad Pasaulio aukso taryba, pateikdama statistiką apie centrinių bankų vykdomus tauriųjų metalų pirkimus, pažymi, kad jos statistiniai duomenys atspindi tik vadinamuosius "registruotus sandorius" su tauriaisiais metalais. Tačiau yra ir vadinamųjų "neregistruotų sandorių". Todėl WGC ir TVF dokumentuose centrinių bankų aukso pirkimų mastas gali būti gerokai mažesnis. Ypač dažnai ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad yra didelė tikimybė, jog Kinijoje aukso pirkimai į atsargas yra gerokai nuvertinti. Todėl oficialioje aukso atsargų statistikoje gali būti pateikti sumažinti skaičiai.

Šia prasme įdomus neseniai pasirodęs straipsnis "Estimated World Official Gold Holdings Reach Record High" (Oficialios aukso atsargos pasiekė rekordinį lygį). Jo autorius, aukso analitikas Janas Nieuwenhuijsas (Jan Nieuwenhuijs) pateikia centrinių bankų aukso atsargų įverčius, atsižvelgdamas į neregistruotus tauriojo metalo pirkimo sandorius. Ypač stipriai nuvertintos oficialiosios aukso atsargos pastebimos Kinijoje. Straipsnio autorius pažymi, kad Kiniją stebi jau daugelį metų, naudodamasis įvairiais šaltiniais. Ir, jo nuomone, Kinijos aukso atsargų vertė šiandien yra mažiausiai 5 tūkst. tonų. Daugelio šalių atsargų statistika nebuvo atnaujinama jau daugelį metų. Tiek TVF, tiek WGC savo duomenyse pateikia paskutinį turimą oficialų skaičių. Pavyzdžiui, Sirijos centrinis bankas 2011 m. nustojo teikti duomenis apie savo aukso atsargas. Apskaičiuodamas pasaulio atsargas, TVF naudoja naujausius žinomus duomenis, darydamas prielaidą, kad Sirija vis dar turi 26 tonas aukso. Be to, pasak eksperto, TVF ir WGC į savo skaičiavimus neįtraukia aukso, kurį įsigyja valstybiniai turto fondai. Tačiau tai taip pat yra aukso atsargų dalis. Eksperto skaičiavimais, tai yra apie 100 tonų neapskaityto metalo.

Jano Nieuwenhuyso skaičiavimais, po 2008-2009 m. finansų krizės centriniai bankai, pirkdami taurųjį metalą, padidino savo aukso atsargas mažiausiai 7 tūkst. tonų. Eksperto skaičiavimais, šių metų viduryje reali visų pasaulio šalių aukso atsargų suma sudarė 38 764 tonas. Tuo tarpu oficialūs duomenys, pagrįsti tik registruotais sandoriais, yra kiek daugiau nei 35 tūkst. tonų. Atrodo, kad duomenys apie aukso atsargas yra apie 10 proc. prastesni. Nesunku pastebėti, kad šių dviejų skaičių neatitikimą pirmiausia lemia nepakankamai įvertintos Kinijos aukso atsargos. 

Tikroji aukso atsargų vertė šių metų viduryje yra daugiau kaip 400 tonų didesnė už rekordą, kuris buvo pasiektas 1965 m. ir siekė 38 347 tonas. Pasirodo, kad šiandien monetarinių institucijų (daugiausia centrinių bankų, bet iš dalies ir iždų) atsargose yra toks tauriojo metalo kiekis, kokio dar niekada žmonijos istorijoje nebuvo.

Nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios, o vėliau tarp Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų aukso dalis pasaulio tarptautinėse atsargose svyravo nuo 80 iki 90 % (ir net šiek tiek daugiau). Aukso dolerio standarto laikotarpiu (t. y. nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio antrosios pusės iki septintojo dešimtmečio vidurio) aukso dalis tarptautinėse atsargose (visame pasaulyje) palaipsniui mažėjo nuo 70 iki 40 proc. 

Aukso dolerio standartą pakeitus popierinio dolerio standartu, aukso dalies tarptautinėse atsargose mažėjimas tęsėsi. XX a. devintajame dešimtmetyje ši dalis vidutiniškai pasaulyje sumažėjo iki 10 proc. Tačiau po 2008-2009 m. pasaulinės finansų krizės ji pamažu ėmė didėti. Šiuo metu, ekspertų vertinimais, ji pasiekė 17 proc. Per 2010-2023 m. laikotarpį pasaulio aukso atsargų vertė padidėjo 66 procentais, o užsienio valiutos atsargos - tik 30 procentų. Eksperto vertinimu, apskritai vidutinė aukso dalis tarptautinėse atsargose 1880-2023 m. laikotarpiu sudarė 58 proc. Jis prognozuoja, kad aukso dalis tarptautinėse atsargose ir toliau didės.

Tuo tarpu 83 proc. tarptautinių atsargų laikoma įvairiomis valiutomis. Pagrindinė užsienio valiutos atsargų dalis tenka JAV doleriui, o didžioji dalis investicijų į dolerį buvo ir tebėra atliekama perkant JAV iždo vertybinius popierius. Tačiau nerezidentų susidomėjimas JAV iždo skolos vertybiniais popieriais pamažu mažėja. Pasaulinės finansų krizės įkarštyje 2008-2009 m. buvo užfiksuota didžiausia JAV iždo vertybinių popierių turėtojų iš užsienio dalis - 35 %, o pagrindiniai tarp nerezidentų buvo užsienio centriniai bankai, kuriems teko beveik 20 % visos JAV vyriausybės rinkos skolos. Jano Nieuwenhuyso vertinimais, šių metų viduryje vaizdas atrodė taip: užsienio turėtojų dalis sumažėjo iki 23 %, iš jų užsienio centrinių bankų dalis - iki 12 %. 

Pasak Jan Nieuwenhuys, tai dar vienas įrodymas, kad auksas, kuris Jamaikos konferencijoje buvo išstumtas iš pinigų pasaulio, dabar sugrįžta. Tuomet Amerikos doleris turėjo visiškai ir galutinai pakeisti auksą pinigų pasaulyje. Šiandien stebime atbulinį procesą.

https://www.fondsk.ru/news/2023/11/06/v-etom-godu-mirovye-zolotye-rezervy-dostigli-rekordnoy-za-vsyu-istoriyu-velichiny