R̶e̶k̶t̶a̶l̶i̶n̶i̶o̶ Šiuolaikinio miano naujienos. Izraelio artistas pribloškė šalies elitą, scenoje susikišdamas valstybės vėliavą sau į ... užpakalį

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/bloge... 2016-03-10 03:10:48, skaitė 3693, komentavo 0

R̶e̶k̶t̶a̶l̶i̶n̶i̶o̶ Šiuolaikinio miano naujienos. Izraelio artistas pribloškė šalies elitą, scenoje susikišdamas valstybės vėliavą sau į ... užpakalį

Skaudu taip sakyti, bet visgi Lietuva yra neapsakoma kultūrinė provincija.

Na, ką tie mūsų š-mianinykai sugeba?

Lipdyti skulptūras iš žmogaus išmatų, kaip Darius Šidlauskas?

Šikti nuo pakelto krano į taikinį ant žemės, kaip Vidas Bareikis?

Tyčiotis iš valstybės himno, kaip Fiokla Kiūrė aka Vilma Pajuodienė ir antifašysčių-feminysčių choras?

Šluostytis ruda, lipnia substancija išsipeckintas rankas į Trispalvę ir tai darant linksmai gagenti, kaip Dainius Liškevičius?

Apgailėtinai banalu. Šokiruoja nebent didžiausius retrogradus. Įpratusius kultūrintis operhauzuose ir dailės galerijose, kuriose šiuolaikinio miano performancai vyksta itin retai.

O štai Izraelis šia prasme yra labai moderni ir pažangi šalis, diktuojanti madas šiuoalikinio miano srityje. Toks šimto metų senumo Paryžiaus XXI a. pradžios analogas.

Per pasaulį plačiai nuskambėjo praėjusio sekmadienio kultūrinis įvykis, nutikęs Tel-Avivo muziejuje, dienraščio bei portalo Haaretz organizuotoje kultūros konferencijoje.

Į sceną pakviestas žymus šiuolaikinio miano atstovas, tolerantiškos orientacijos artistas Ariel Bronz pristatė salėje sėdinčiam Izraelio elitui savo post-post-sionistinio performanso "Love the Juice: The Art of Squeezing the National Dream Into an Orange" įspūdingiausias scenas.

Spektaklio kulminacija nutiko tuomet, kai pasisukęs į salę nugara aukštakulniais pasidabinęs artistas pradėjo sau į užpakalį grūsti ...Izraelio vėliavą! Su visu kotu!

Šis reginys pribloškė kai kuriuos nežinia kaip į šiuolaikinį kultūrinį renginį patekusius retrogradus, kurie pradėjo rėkti "Užteks!", "Baik!" ir net keltis iš vietų bei eiti lauk iš salės. Aršesni tamsuoliai net bandė ropštis ant scenos, idant jėga bei smurtu nutrauktų Meno Aktą ir užčiauptų didingai skambančią Menininko Giesmę.

Išvydęs tokią nepagarbą Menui artistas griebė performansui naudojamus dar neišspaustus apelsinus ir apmėtė jais tuos apgailėtinus š-miano heiterius. Ne vienas retrogradas gavo per marmūzę neluptu apelsinu, sviestu smagia artisto rankele.

Deja, tarp žiūrovų pasitaikė ir itin nekultūringų žmonių, kurie leido sau tuos apelsinus mėtyti atgal. Tiesiai į scenoje bejėgiškai stovintį nuogą mianinyką su liūdnai styrančia iš pasturgalio Izraelio vėliavėle.

Vienžo, reaguodami į kilusį šurmulį kultūrinio renginio organizatoriai pasielgė šlykščiai: jie nutraukė A.Bronz'o performansą, atjungė mikrofoną, išplėšė vėliavą iš menininko kūno ir nuvijo jį nuo scenos.

Artistas į retrogradų antpuolį reagavo liūdnai, bet geraširdiškai:

"I see mountains of stupidity and nothingness gushing inside them every morning as they leave their poor houses and swamp the streets," he elaborated. "Zombies, people with nothing inside them."

Iškart paaiškėjo, kad retrogradų pilna ir oficialiuose valstybės įstaigose.

Izraelio Kultūros ir sporto ministrė Miri Regev, sėdėjusi tarp žiūrovų pirmose eilėse, netrukus po nutraukto performanso rėžė kalbą toje konferencijoje.

Ji pareiškė, jog "Izraelio vėliavo kišimas į savo užpakalį tai ne menas, o kriminalinis nusikaltimas. Tai vėliavos, su kuria ir vardan kurios žūsta Izraelio kariai ir piliečiai išniekinimas. Maža to, kad tai nėra juokinga, tai privertė mane dusti. Todėl aš pavedžiau ministerijos Kultūros departamento direktoriui išsiaiškinti tokio šokiruojančio veiksmo teisinius aspektus ir patraukti kaltininką atskomybėn."

Kaip tapo žinoma, policija pradėjo tyrimą dėl Izraelio valstybinio simbolio išniekinimo. Apie rezultatus kol kas nepranešama. 

------------------
Kaip žinia, Lietuvos teisingumo pramonė į š-mianinykų patyčias iš valstybės simbolių žiūri gerokai atlaidžiau. Kai kurie iš tų mianinykų net įsigudrina gauti dosnias valstybines premijas, skaičiuojamas šimtais tūkstančių litų bei atstovauti Lietuvos meną prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose.

Gal, sakau, mūsų š-mianinykai ir jiems artimi antifašystai, feministės bei kiti prijaučiantys ultrakairuoliai galėtų suorganizuoti kokią Izraelio artisto Ariel Bronz palaikymo viešą akciją?

Tarkime, susirinkti prie Izraelio ambasados, susigrūsti tos šalies vėliavėlę į pasturgalius ir pasilenkus nugara į ambasados fasadą sudainuoti Hava Nagila dainą? Neabejoju, kad tokia akcija susilauktų tikrai didelio tarptautinės žiniasklaidos dėmesio - ir Lietuva bei jos šiuolaikinis mianas pelnytų dar kelis įvaizdžio taškus progresyvios pasaulio visuomenės akyse.
------------------------------------------------

A. Šaltiniai bei literatūra:

B. Informacija apie įžymųjį Izraelio menininką Ariel Bronz ir jo nuostabų "post-post-sionistinį" performancą teatro CLIPA saite:

A non-radical performance that squeezes the Israeli Ethos and Pathos, using oranges and the character of Ariel Bronz – a traveling salesman and wandering Jew that dedicates himself to recruiting new Jews for Aliyah, persuading them to immigrate to Israel.

A ticket to the show includes: soft drinks, intimacy, songs and dance.

The artist, poet, playwright, director, performer and internationally acknowledged Shakespeare expert, Ariel Bronz (born in Odessa), has dedicated himself clandestinely for the past five years to voluntarily recruiting Jews to do Aliyah.

Ariel Bronz is post-post-Zionist and considers himself not only a Guru and a Human Being, but also an ambassador of good will and a role model and an outstanding example of the "New Jew".

In only an hour Ariel Bronz quenches his viewers' thirst and drains the juice from the foundations of the chosen people: educational achievements, the economical momentum, the force of the IDF, the technological innovation, the judicial system, the immigration integration, sport culture, comradeship and brotherhood of arms.

http://www.clipa.co.il/events.php?id=1062