Jolanta Blažytė: į Ukrainą atiduoda metalo laužą, o už ES pinigus perkasi naują techniką

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://www.facebook.com/jolan... 2023-03-30 14:05:00, skaitė 401, komentavo 4

Jolanta Blažytė: į Ukrainą atiduoda metalo laužą, o už ES pinigus perkasi naują techniką

GUDRUČIAI...

ES viduje kilo nemažas kipšas. Kaip rašo leidinys Politico, ES šalys įtaria Estiją naudojant buhalterines machinacijas ir Briuselio sąskaita atnaujinat savo karinį arsenalą. Paprasčiau tariant „ Į Ukrainą atiduoda metalo laužą, o už ES pinigus perkasi naują techniką“.

Tas pačias machinacijas naudoja ne tik Estija, bet ir dar penkios ES šalys, t.sk. ir Lietuva.

O schema yra tokia: Europos Taikos fondas (EPF), į kurį pinigus suneša visos ES šalys, kompensuoja ES valstybėms išlaidas, kurias jos patiria patiekdamos karinę techniką į Ukrainą.

Tik štai dauguma ES šalių, prašydamos kompensacijų, pateiktos technikos kaštus skaičiuoja teisingai, o kai kurios iš jų, t.sk ir Lietuva šiek tiek „teisingiau“.

Vienos jų į Ukrainos pateiktos technikos kaštus vertina pagal jų realią vertę, o kitos, t.sk. ir Lietuva – pagal užkeistos, t.y. naujai įsigytos technikos vertę.

Kad būtų aiškiau, paaiškinsiu „buitiškai“. Sakykime yra dvi damos, kurios nusprendžia savo padėvėtą suknelę padovanoti anytai ir už tai paprašo iš vyro kompensacijos. Suknelė kažkada kainavo 20 eurų. Taigi pirmoji dama paprašo vyro jai kompensuoti tą 20 eurų. Tuo tarpu antroji dama vietoj padėvėtos ir anytai padovanotos suknelės nusiperka naują, kainuojančią 120 eurų ir paprašo vyro kompensuoti ne 20, o visus 120 eurų.

Taigi dauguma ES šalių elgiasi taip, kaip ta pirmoji dama. Tuo tarpu Estija, Latvija, Lietuva – kaip antroji. Lietuva tokiomis sąlygomis paprašė kompensuoti 93 proc Ukrainai išsiųstos technikos.

Ech, bet mes gi jau žinome, kad būna lygūs ir lygesni ir būna gudrūs ir gudresni.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, duodamas interviu agentūrai Associated Press, skundėsi, kad Europa kartais pateikia seną, sulūžusią techniką, kurią tenka ilgai remontuoti ar net išmesti.

Taigi draugą nelaimėje pažinsi. Galime tik pasidžiaugti tuo, kad Lietuva turi bene daugiausia ukrainietiškų FB rėmelių ir už tai neprašo jokių kompensacijų.