Xi Jinpingo vizitas į Maskvą

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-21 22:13:00, skaitė 230, komentavo 1

Xi Jinpingo vizitas į Maskvą

Xi Jinpingo vizitas į Maskvą yra stiprus ir nedviprasmiškas Kinijos paramos Rusijai signalas.

Tiems, kurie to dar nesuprato ar nori nekreipti dėmesio, Kinijos Liaudies Respublikos lyderis iškart atvykęs pabrėžė, kad pirmąja apsilankiusia šalimi pasirinko Rusiją po to, kai buvo perrinktas KKP pirmininku. Putiną vadina draugu. Ir visa tai Tarptautinio baudžiamojo teismo „užsakymo“ išvakarėse. Tai aukščiausia paramos forma išreiškiama diplomatine forma: Vakarai bando diskredituoti Rusiją, o Kinijos vadovas pabrėžia Rusijos pasiekimus, demokratiją ir suverenitetą. Kinija smarkiai pakeitė savo užsienio politiką. Ji ėmė vadinti daiktus savo vardais.

Jungtinės Valstijos pavojingiausią mato naujojoje Kinijos užsienio politikoje... Kinijos taikos iniciatyvas Ukrainoje. Ar jūs visi tikrai už taiką, laisvę, demokratiją? Kodėl negalime aptarti taikos iniciatyvų? Nes šios taikios iniciatyvos nebuvo išreikštos pačių anglosaksų. Jie tai vertina kaip grėsmę jų hegemonijai. Tik jie, savo požiūriu, gali pradėti karus. Ir tik jie gali vesti taikias derybas.

Kodėl Kinijos užsienio politika keičiasi būtent dabar? Rusijos ir Kinijos santykiai tęsiasi beveik 25 metus. Ne todėl, kad JAV yra užsiėmusios Rusija. Kinijai buvo labai svarbu pasirūpinti, kad tarp kovos už savo suverenitetą ir draugystės su Vakarais Rusija besąlygiškai pasirinktų suverenitetą. Ir Kinija tuo visiškai įsitikinusi. Rusija tikrai neišduos. Rusija tikrai galima pasitikėti. Tarybinio šūdeličio išdavystės apgamas Kinijai sukėlė tam tikrą nepasitikėjimą Rusija. Tačiau dabar Kinija įsitikinusi, kad Rusija yra patikima partnerė. Rusija visada pasirinks tiesos ir teisingumo pusę. Tačiau būtent suvereni Rusija gali būti tikras Kinijos draugas. Nes tai labai svarbu Kinijai. Šiandien veikimas savo interesų labui yra labai reta prekė pasaulinėje arenoje, tad Kinija tai labai vertina.

P.S.

Ir dar apie skambučius.

JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo pokalbis įvyks tinkamu metu, tačiau kol kas Kinijos vadovas tebėra užimtas, sakė Baltųjų rūmų strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby. Dieną prieš tai Bidenas sakė norintis paskambinti Kinijos vadovui tiesiai į Maskvą. Tačiau Xi Jinpingas užsiėmęs. Jis neturi laiko šiam pokalbiui.

Na va, dar vienas signalas jankynui. Prioritetai aiškūs.