Rusija iš Juodosios jūros iškėlė pindostano bepiločio orlaivio liekanas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-15 22:55:00, skaitė 606, komentavo 4

Rusija iš Juodosios jūros iškėlė pindostano bepiločio orlaivio liekanas

Nepaisant Pentagono pareiškimų, kad Rusija neiškėlė Juodojoje jūroje nukritusio ir nuskendusio MQ-9 Reaper žvalgybinio-smogiamojo bepiločio ir įrangos, JAV (taip pat ir jos pareigūnai) reiškia nuogąstavimus, kad Rusija jau gavo prieigą prie žvalgybinio-smogiamojo bepiločio, nuskendusio Juodojoje jūroje, nuolaužų. Šis bepilotis orlaivis, gali turėti technologinę vertę tiriant ir vėliau atliekant atvirkštinę inžineriją.

Vakar paviešintas variklio skeveldrų iškėlimo įrašas sukėlė nemažą susidomėjimą tarp ekspertų, kurie pripažįsta, kad pakankamai didelės drono skeveldros gali būti tinkamos tyrimams.

Nepaisant to, kad Rusija anksčiau gavo prieigą prie MQ-9 technologijos fragmentų (numuštų Libijoje, tariamo susipažinimo su technologijomis, kurios pateko į Irano žinią ir kt.), žinoma, ne korpusas ir variklis yra labai svarbūs, tačiau elektroninis mašinos užpildymas, kurį periodiškai atnaujina jankiai (dėl to šių dronų kaina auga).

Atsižvelgiant į tai, kad Rusija gali pasidalinti tokia informacija su Iranu (kuris hibridiniuose karuose dažnai susiduria su MQ-9), klausimas gali būti daug svarbesnis nei tiesiog susipažinimas su nuolaužomis. Iš čia ir akivaizdus Bideno administracijos noras sustabdyti šį klausimą .

P.S.

Rusijos gynybos ministerija apie incidentą su amerikiečių bepiločiu MQ-9 Reaper.

Oficialus Rusijos Federacijos gynybos ministerijos pranešimas apie situaciją su nukritusiu amerikiečių dronu:

1. Šių metų kovo 14 d. virš Juodosios jūros vandenų Krymo pusiasalio teritorijoje Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų oro erdvės kontrolė užfiksavo amerikiečių nepilotuojamo orlaivio MQ-9 skrydį Rusijos Federacijos valstybės sienos kryptimi;

2. Nepilotuojamo orlaivio skrydis buvo vykdomas išjungus atsakiklius, pažeidžiant laikinojo oro erdvės naudojimo režimo, nustatyto specialiajai karinei operacijai vykdyti, zonos ribas, apie kurias buvo pranešta visiems tarptautinės oro erdvės naudotojams ir paskelbtos pagal tarptautinius standartus;

3. Siekiant nustatyti įsibrovėlį, į orą buvo pakelti budinčių oro gynybos pajėgų naikintuvai. Dėl staigių manevrų apie 9.30 (Maskvos laiku) nepilotuojamas orlaivis MQ-9, praradęs aukštį, pradėjo nekontroliuojamą skrydį ir atsitrenkė į vandens paviršių;

4. Rusijos naikintuvai nenaudojo ginklų, nesusisiekė su nepilotuojamu orlaiviu ir saugiai grįžo į savo bazinį aerodromą.

Apie incidentą virš Juodosios jūros 21 val.

1. Jungtinės Valstijos per Valstybės departamentą ketina aptarti su Rusijos užsienio reikalų ministerija incidentą Juodojoje jūroje, dėl kurio buvo prarastas MQ-9 Reaper. Taip pat galima daryti prielaidą, kad per gynybos departamentus bus uždari ryšiai „dekonfliktavimo“ linijoje. JAV taip pat paskelbė, kad tęs skrydžius virš Juodosios jūros.

2. JAV taip pat išreiškė susirūpinimą dėl šio incidento, kiek anksčiau, oficialiame JAV armijos vadovybės Europoje pareiškime, kaltindama Rusijos lėktuvų pilotus neprofesionalumu ir Juodosios jūros ekologijos pažeidimu.

3. Formaliai JAV negali apkaltinti Rusijos bepiločio sunaikinimu, nes jos pačios pripažįsta, kad pačios jį turėjo sudaužyti. Todėl jie remsis tuo, kad žibalo išmetimas ir sraigto pažeidimas turėjo katastrofiškų pasekmių.

4. Priklausomai nuo komplektacijos, bepilotis gali kainuoti nuo 23 iki 30 milijonų dolerių. Verta pažymėti, kad tai ne pirmas MQ-9 Reaper praradimas su „rusišku pėdsaku“. Per kautynes Libijoje 2019-2020 metais buvo numušti 2 amerikiečių ir 1 italų bepilotis orlaivis MQ-9. Mažiausiai dviejuose epizoduose tuo buvo apkaltinti Vagnerio muzikantai.

5. Į incidentą virš Juodosios jūros patekę Rusijos naikintuvai saugiai grįžo į Krymo aerodromą. Kai kurie iš jų ant fiuzeliažo tikrai nusipieš sau žvaigždutę.

6. „Taktinio aviacijos žibalo panaudojimo“ zonoje, Juodosios jūros laivyno pajėgos ieško ir kelia sudužusio amerikiečių žvalgybinio ir smogiamojo drono MQ-9 Reaper nuolaužas.