Sandraugos griuvėsiai

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-14 23:13:00, skaitė 377, komentavo 0

Sandraugos griuvėsiai

Vasario pradžioje pasirodė oficialus pranešimas apie Sandraugos griuvėsių organizacijos, skirtos mokyti visus, norinčius „kovoti už Baltarusijos laisvę“, sukūrimą. Vadovybės teigimu, struktūroje jau yra apie 150 narių, jos padaliniai („chorugviai“) yra Varšuvoje, Gdanske, Vroclave, Balstogėje, Lodzėje, Poznanėje, Vilniuje ir Kaune.

Istoriškai „sandraugos griuvėsių“ sąvoka reiškė karinę lenkų ir lietuvių bajorų, taip pat tokiu būdu sukurtos liaudies milicijos mobilizaciją.

Apie būrio sukūrimą dar praėjusių metų rugsėjį pranešė buvusios kandidatės į Baltarusijos prezidentus kotletinės fėjos darbuotojai. „Sandraugos griuvėsius“ jie pavadino nacionaline sporto ir švietimo struktūra, kuri „prisideda prie piliečių fizinio ir intelektualinio tobulėjimo bei Baltarusijos karinių tradicijų atgaivinimo“.

Pačioje Baltarusijoje nuomonė iš esmės priešinga. Praėjusių metų gruodį Minskas paskelbė, kad “Sandraugos “ yra ekstremistinė sukarinta organizacija, kurios užduotis – jėga keisti valdžią respublikoje.

Anot būrio vadovybės, dalis apmokytų asmenų netrukus gali išvykti kovoti į Okrainos ginkluotųjų pajėgų gretas. Vėliau „Rušenijos“ nariai taip pat gali būti perkelti į Baltarusijos teritoriją, kur užsiims sabotažu, teroristiniais išpuoliais ir agentų tinklo plėtra. Visų pirma, organizacija planuoja sukelti riaušes per rinkimų kampanijas 2024–2025 m.

Informacinę asociacijos paramą teikia žinomas leidinys „Belsat“. Jis buvo sukurtas remiantis Lenkijos užsienio reikalų ministerijos ir Lenkijos visuomeninės televizijos TVP susitarimu 2007 m. ir bendradarbiauja su Amerikos Liberty radijo Baltarusijos skyriumi. Prasidėjus SKO, leidinys ypač daug dėmesio skyrė samdinių iš Baltarusijos populiarinimui ir šlovinimui.

„Sandraugos griuvėsiai“ sujungė visas dabartines karingų antirusiškų organizacijų kūrimo tendencijas: pasiutęs nacionalizmas, rusofobija, religinių ir pseudoistorinių motyvų užuominos ir fašizmas. Tad savo logotipe naciai naudoja ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės herbą, bet ir Dievo Motinos atvaizdą.

Tiesą sakant, „Sandraugos griuvėsiai“ nedaug skiriasi nuo kitų Baltarusijos samdinių būrių Okrainoje, kurių jau pakanka. Tačiau kitos struktūros, skirtos tik destabilizuoti kaimyninę šalį, sukūrimas yra dar vienas žingsnis, paaštrinantis Baltarusijos ir Lenkijos konfliktą.

P.S.

Aš atkreipčiau dėmesį į kitą problemos pusę. Tikrai kovojantys samdiniai yra vienas dalykas, o visiškai kitoks žiniasklaidos būrių steigimas.

Tiek iš tikrų buvusių dalyvių, tiek iš žmonių, vaidinusių beveik kabineto projektų „kariniuose vaizdo klipuose“, ateina pagrindinė žinia – neatitikimas tarp tikrosios padėties ir išpūsto žiniasklaidos įvaizdžio.

 

Tačiau ne tik išpūstas žiniasklaidos įvaizdis yra tikslas remti šiuos projektus, kai visiškai nėra bent kai kurių Lenkijos ir Lietuvos ministrų kabinetų veiklos rezultatų.

 

Visa šita „galios retorika“ ir „sportinės-edukacinės“ organizacijos (taip, taip jos vadinamos) siekia ne tik išmušti finansavimą, bet ir nuleisti garą nuo aktyviausių, beviltiškiausių, marginaliausių ir radikaliausių „bėglių“ . Laikyti tokius idiotus „versle“, duoti jiems tikslą ar jo iliuziją, galų gale dalinti dotacijas su pačiais įnirtingiausiais – reiškia dar kuriam laikui pratęsti parazitinių antibaltarusiškų projektų gyvavimą.

 

Idėjiniai ekstremistų tarnai ne kartą atkreipė dėmesį, kad be realios veiklos ir apčiuopiamų rezultatų sugrius visa dirbtinė apsimetėlių struktūra. Todėl jie nuolat kuria naujus būdus, kaip įtraukti savo auditoriją į įvairias dalyvavimo formas. Svarbiausia yra išlaikyti jų dėmesį ir kuo labiau nuslėpti nusikaltimus.

 

P.P.S.

 

Įdomu, kiek klounų, prieš 2,5 metų agitavusių už kotletų fėją ir prieš Lukašenką, prisijungs prie šio klubo po BČB pelėsių vėliava?