Du naciai planavo susprogdinti pastotę Baltimorėje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-10 21:09:00, skaitė 354, komentavo 8

Du naciai planavo susprogdinti pastotę Baltimorėje

Dėl sprogimų ir gaisrų elektros pastotėse Jungtinėse Valstijose.

Du naciai planavo susprogdinti pastotę Baltimorėje.

Vasario 6 d. surengtoje spaudos konferencijoje JAV teisingumo departamentas paskelbė, kad vasario 3 dieną buvo suimti du neonaciai, ketinę susprogdinti elektros pastotes netoli Baltimorės, Merilando valstijoje.

Merilando apygardos prokuroras Ericas Barronas sakė, kad kaltinimas pareikštas 27 metų Brandonui Russellui iš Orlando (Florida), buvusiam Floridos nacionalinės gvardijos nariui ir teroristinės grupuotės Atomwaffen Division (AWD) įkūrėjui, ir jo neonacių sugyventinei Sarah Beth Clendeniel, 34 m., iš Catonsville, Merilandas).

Russellas AWD įkūrė 2013 m. Nors manoma, kad grupės narių yra ne daugiau nei keli šimtai, atidžiai prižiūrint JAV žvalgybos agentūroms, grupuotė iš JAV išsiplėtė į Europą ir Kanadą.

Grupės nariai anksčiau teisti už žmogžudystes, užpuolimą, bauginimą ir priekabiavimą, o Russellas – už neteisėtą disponavimą sprogmenimis.

Valdžia sako, kad Russellas ir Clendaniel susitiko atlikdami bausmę kalėjime. Abu fašistai buvo paleisti už užstatą iki jų sulaikymo.

Russellas buvo paleistas iš kalėjimo 2021 metų rugpjūtį po penkerių metų bausmės už neteisėtą disponavimą sprogmenimis. Suėmimo metu bute rasta neonacių simbolių, įrėmintas teroristo Timothy McVeigh portretas ir „galingas sprogmuo“.

2016 m. Clendaniel buvo nuteista kalėti devynerius metus už kelių parduotuvių ginkluotą apiplėšimą. Interviu „Washington Post“ jos motina Lanetta Clendaniel sakė, kad jos dukra daugelį metų kentė priklausomybę nuo narkotikų ir nebuvo neonacė, kol nepateko į kalėjimą. „Tokių įsitikinimų ji turi dėl kalėjimų sistemos“, – sakė Lanetta. „Ji tikrai nepateko į tą šūdą, kol nepateko į kalėjimą.

Poros neonacių ketinimas susprogdinti elektros pastotes yra kraštutinių dešiniųjų veiksmų prieš svarbiausią infrastruktūrą Jungtinėse Valstijose dalis. Atvirieji šaltiniai praneša apie mažiausiai devynias elektros pastočių atakas per pastaruosius 3 mėnesius.

Viena žalingiausių buvo gruodžio mėnesį Moore apygardoje, Šiaurės Karolinoje. Apie 100 000 žmonių beveik savaitę liko be elektros po to, kai iki šiol nežinomi nusikaltėliai stambaus kalibro šautuvais užpuolė 2 pastotes.

Sausio mėnesį Oregono viešajam transliuotojui pavyko gauti ataskaitą iš FTB, kad neonaciai ruošiasi pulti JAV elektros infrastruktūrą. FTB ataskaitoje nurodyta mažiausiai 15 išpuolių prieš elektros pastotes JAV šiaurės vakaruose nuo 2022 m. birželio mėn., t.y. daugiau nei per pastaruosius 6 metus kartu paėmus.

Dešimtmečius fašistai dokumentuose ir internete ragino atakuoti svarbiausią JAV infrastruktūrą, kad kiltų rasinis pilietinis karas. 2017 metais AWD narys valdžiai prisipažino, kad jo grupė planavo atakas ne tik prieš elektros pastotes, bet ir prieš atomines elektrines Floridoje.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad Russellas ir Clendaniel mažiausiai nuo 2022 m. birželio mėn. rengia sąmokslą užpulti JAV elektros infrastruktūrą. Pirmadienį generalinio prokuroro padėjėjas nusikaltimų nacionaliniam saugumui klausimais Matthew Olsenas sakė, kad „vedami savo rasistinės neapykantos ideologijos“ kaltinamieji planuoja ataką prieš vietinius elektros tinklo įrenginius.

Erekas Barronas pridūrė, kad ataka buvo suplanuota tuo metu, kai elektros tinklas buvo apkrautas. „Jie kaltinami grasinus gyvybei ir galėjo palikti tūkstančius Merilando gyventojų tamsoje ir šaltyje.

Vyriausybė tvirtina, kad neonaciai planavo atakuoti elektros pastotes Norisvilio, Reisttauno ir Perio Hilo miestuose.

Prokurorai teigia, kad apie tokius planus sužinojo iš vyriausybės informatoriaus Raselo ir Clendanielio, pernai įviliotų į teroristinį sąmokslą.

Kaltinamajame akte teigiama, kad mažiausiai nuo 2022 m. birželio mėn. Russellas, naudodamas vartotojo vardą „Homunculus“, šifruotoje pranešimų platformoje, skatino „slaptą slaptąjį šaltinį“ – tai yra informatorių, vykdyti teroristinius išpuolius prieš kritinę infrastruktūrą. Prokurorai tvirtina, kad Russellas „stūmė“ kalėjime sutiktą informatorių pulti elektros pastotes ir davė „nurodymus padaryti didžiausią žalą“.

Prokuratūra kaltina Russellą pateikus informatoriui elektros pastočių išsidėstymo aplink Baltimorę žemėlapius ir pabrėžus, kad transformatorius reikia pulti, nes ši įranga yra „pagaminta pagal užsakymą“ ir gali užtrukti „metus, kol ją pakeis“.

Vyriausybė taip pat teigia, kad be Clendaniel nuotraukos su svastika ir automatiniu šautuvu, jie taip pat rado jos parašytą pareiškimą, kuriame ji mini Hitlerį, Unabomberį ir Breiviką. Fašistiniame pareiškime Clendanielis tariamai rašė: „Aš paaukosiu „viską“ dėl savo žmonių, už galimybę laimėti mūsų reikalą“.

P.S.

Mano komentaras šiuo klausimu.

Staigus fašistinio terorizmo augimas yra tarptautinis reiškinys visame pasaulyje gilėjančios kapitalizmo krizės kontekste. Didėjant nelygybei, pasaulinei infliacijai ir JAV/NATO karui prieš Rusiją Okrainoje, buržuazinės partijos ir žvalgybos agentūros skatina ir padeda augti neonacių ir reakcingoms organizacijoms, kurios būtų panaudotos prieš darbo klasę.