Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/01/31/va... 2023-02-01 01:46:00, skaitė 530, komentavo 0

Vakarai praregėjo: pasirodo, Rusija siekia pergalės, ne pralaimėjimo

Poltinis strateginis lygmuo

Vakarai praregėjo. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad nėra jokių ženklų, kad Putinas būtų pakeitęs invazijos į Ukrainą tikslą. „Šiandien niekas negali pasakyti, kada karas baigsis. Tačiau mes žinome, kad tai yra invazinis karas, tai iš tiesų yra prezidento Putino pasirinktas karas.

Jis nusprendė įsiveržti į kitą šalį, suverenią demokratinę Europos valstybę. Prezidentas Putinas gali užbaigti karą šiandien. Tačiau problema ta, kad nematome jokių požymių, kad prezidentas V. Putinas ir Maskvos valdininkai ruošiasi taikai. Mes matome priešingai“, – sakė aljanso vadovas.

Stoltenbergas pastebi, kad rusai mobilizavo daugiau nei 200 tūkstančių karių ir ruošiasi tolimesniam karui. Perkami nauji ginklai, amunicija, kas rodo, kad Rusija neplanuoja taikos, o siekia užgrobti Ukrainą.

Pagaliau iš NATO generalinio sekretoriaus lūpų nuskambėjo supratimas, kad „kol Putinas tiki, kad gali laimėti mūšio lauke, jis nesėdės prie stalo ir nedalyvaus geranoriškose derybose“.

Taip, ir Putinas, ir visa Rusija kovos „iki pergalės“. Nuostabu, kad NATO vadovybė, praėjus vieneriems brutalaus karo metams, pagaliau nusipurtė iliuzijas apie derybas su Kremliumi, kuris karu gal vis gi nesiekia taikos.

Tikimės, kad nereikės metų supratimui, kad šį karą pradėjo ne vienas Putinas, o kolektyvinis FSB, GRU karinis ir kitų jėgos struktūrų elitas.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis pareiškė, kad Lenkija gali perduoti savo naikintuvus F-16 Ukrainai, jei NATO pritars tokiam sprendimui. „Kaip ir prieš kelis mėnesius, kai buvo kalbama apie MiG’us, taip ir apie bet kokias kitas oro pajėgas, kurios galbūt bus perduotos derinant su NATO šalimis. Šiuo atveju veiksime visiškai koordinuotai“, – sakė M. Moravieckis.

Naujausiomis žiniomis Džo Baidenas pasakė „ne“ F-16 siuntimui į Ukrainą.

Šį pavasarį Ukrainai reikia bent 300 tankų ir 500 pėstininkų kovos mašinų kontrpuolimo operacijoms, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnikas.

Politikas, įvardindamas skaičius, rėmėsi Ukrainos karinės vadovybės, gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo ir kariuomenės vado Valerijaus Zalužno pateiktais duomenimis.

Pažymima, kad tai yra minimumas, kuris leis Ukrainos kariuomenei suplanuoti operaciją su minimaliais nuostoliais, bet maksimaliu poveikiu.

„Tai itin sudėtinga operacija, kuri gali būti sėkminga tik tada, kai turėsime pakankamai šarvuočių, tankų, apmokytų vyrų, artilerijos, oro paramos, dronų. Pasaulis nieko panašaus nematė nuo 1945-ųjų metų. Tai baisiausias karas Europos žemyne“, – sakė Melnykas.

Mes suprantame, kad šiandienos politikai – artistai ir žvaigždės perkeltine ir tiesiogine šio žodžio prasme, tačiau gal galima prašymus dėl planuojamos ginkluotės bei pageidavimus, o vėliau ginkluotės tiekimo terminus bei amunicijos skaičius skelbti ne per TV ir interneto portalus?

Kažkaip keistoka, kad vis dar vadovaujamasi sena karo Irake patarle, kad „jei CNN nepaskelbė, kad karas prasidėjo, vadinasi, jis dar neprasidėjo“.

Žinoma, visiems norisi asmeninės šlovės, kylančių reitingų bei paplojimų per petį, tačiau mes patartume veikti taip, kad Rusijos SVR nereiktų iš nuobodulio sukti snarglių, nes visa karinė informacija prieinama kiekvienam skaityt mokančiam glušiui internete.

Lenkijos ministras pirmininkas pateikė planą, kaip padidinti išlaidas gynybai, teigdamas, kad šalis turi „greičiau“ apsiginkluoti dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Šiais metais Lenkijos gynybos biudžetas sudarys rekordinius 4 proc. bendrojo vidaus produkto, trečią pagal dydį procentą tarp NATO šalių. Pernai šalies karinės išlaidos sudarė 2,4 proc. nuo BVP.

Lenkija tampa regiono karine lydere ir tai labai svarbu Lietuvai.

Tuoj bus metai, kai Rusija vykdo plataus masto karinius veiksmus Ukrainoje, ir vis dažniau keliamas klausimas, kaip čia yra, kad Rusija vis dar turi pakankamai lėšų tęsti invaziją. Kasdien Maskva išleidžia didžiules pinigų sumas tam, kad į fronto linijas nusiųstų dar daugiau karių ir įrangos.

Vakarų ekspertai pripažįsta, kad net ir didėjant šioms karo išlaidoms bei kylant grėsmei ilgalaikiam Rusijos ekonomikos augimui, nėra ženklų, kad fiureris Putinas galvotų apie atsitraukimą.

Tuo tarpu Kremlius teigia, kad Putinas ir Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas telefonu kalbėjosi apie bendradarbiavimą OPEC+ naftą išgaunančių šalių grupėje siekiant išlaikyti naftos kainų stabilumą.

Maskva demonstruoja savo įtaką naftos ištekliais gausioje šalyje, kuri buvo vienas pagrindinių sovietų sąjungos ekonomikos griovimo įrankių.

Tačiau po Krymo okupacijos Vakarai Artimuosius Rytus pramiegojo ir čia įžirgliojo Putinas su visa savo svita. Žinia, kur ateina rusas, savo noru jis neišeina. Tad turim ką turim, žiūrėdami į šokinėjančias kainas degalinėse. Būtume nemiegoję – kainos būtų dvigubai mažesnės.

Į vieną solidžiausių naujienų agentūrų pretenduojanti „Reuters“ paskelbė, kad Baltijos šalys pernai nupirko dvigubai daugiau rusiškų suskystintų dujų. Remiantis „Reuters“ skaičiavimais, surinktais iš trijų regioną aptarnaujančių verslo atstovų ir krovinių tvarkytojų, Rusija padidino bendrą suskystintų naftos dujų pardavimą Latvijai, Lietuvai ir Estijai nuo 159 tūkst. tonų iki 331 tūkst. tonų.

Šių dujų dalis esą buvo parduota Ukrainai. Teigiama, kad rusiškų suskystintų dujų pirkimai išaugo nepaisant to, kad trys Baltijos šalys, visos NATO ir Europos Sąjungos narės, griežtai pasmerkė Maskvos veiksmus Ukrainoje, o Europa stengiasi rasti naujų šio kuro šaltinių įtemptoje pasaulinėje rinkoje.

Nepulkime sau ar kitiems rauti plaukų. Agentūra solidi, jos informaciją pasigavo ir skelbia daug Ukrainos portalų, tačiau pranešimas parengtas Rusijoje. O „Reuters“ turi sutartį su TASS, ir labai dažnai tiesmukai paima ir perpublikuoja Kremliaus paruoštas žinutes.

Kadangi nėra jokio pirminio šaltinio ir jokios konkrečios informacijos, labiausiai tikėtina, kad pirminis informacijos šaltinis – Maskvos informacinių trolių kompiuteriuose.

Kaip ten bebūtų, mūsų šalies vyriausybė ir politikai privalo nedelsiant reaguoti į tokius pranešimus, nes Lietuva šiame kontekste atrodo labai apgailėtinai.

Nors praėjusią savaitę Turkija sustabdė NATO derybas su Švedija ir Suomija dėl Stokholme vykusių protestų, kuriuose buvo sudegintas Koranas, vakar Erdoganas „atleido“ Suomijai ir „leidžia“ ją priimti į NATO. Tačiau blokuoja Švediją.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės 30 valstybių aljanso narės, dar nepritarusios šių Šiaurės šalių prašymui. „Galime pateikti Suomijai kitokią žinią dėl jų paraiškos į NATO, o Švedija būtų šokiruota, kai pamatytų mūsų žinią.

Tačiau Suomija neturėtų daryti tos pačios klaidos, kurią padarė Švedija“, – auklėjo švedus Erdoganas. Vakar jis pakartojo reikalavimą, kad Švedija perduotų maždaug 120 įtariamųjų: „jei būtinai norite įstoti į NATO, grąžinkite mums šiuos teroristus“.

G7 ir Europos Sąjungos ambasadoriai tikisi, kad Ukraina atnaujins e. deklaracijas ir patvirtins valstybinę kovos su korupcija programą. Ukrainos kovos su korupcija strategija padėtų Ukrainai sutaupyti iki 200 mlrd. grivinų mokesčių mokėtojų pinigų per metus ir įveikti korupciją labiausiai nuo korupcijos nukentėjusiose srityse.

Programa siekiama stiprinti Ukrainos kovos su korupcija institucijas ir įgyvendinti ES kovos su korupcija standartus pagrindinėse viešojo gyvenimo ir ekonomikos srityse. Tai labai svarbus Ukrainos integracijos į ES ir NATO žingsnis.

Manome, kad yra labai svarbu, kad nepaisant kariaujančios šalies statuso, Ukrainos valdžia verčiama atnaujinti korupcijos kontrolės programą ir institucijų veiklą. Priešingu atveju, nebus įmanoma ne tik efektyvi parama einamuoju metu, bet ir šlubuos šalies atstatymo procesas.

Operacinis lygmuo

Rusai po truputį braunasi gilyn į Ukrainos teritoriją, formuodami du pleištus Bachmuto šiaurėje ir pietuose.

Šiuo metu, kai NATO pagaliau suvokė, kad Rusija kariauja siekdama pergalės, garsūs Rusijos „opozicionieriai“ paleido seną plokštelę, kad Kremliuje jau įvyko perversmas.

ESą Putino-Prigožino-Kadyrovo-Surovikino grupuotė nustumta nuo valdžios, „virėjas“ yra arba bus nužudytas, o Kadyrovas slapstosi. Esą Gerasimovo grupuotė paėmė valdžią, todėl Kremliuje ruošiamasi ginkluotam perversmui, kad vietos oligarchai ir Putino klanas išsaugotų užgrobtus turtus.

Perversmui esą ruošiamasi ir Rusijos gubernijose. Žodžiu, kuriamas vaizdas, kad Putino valdžia kabo ant snarglių ir ryt – poryt viskas subyrės, o Ukraina laimės karą po penkių minučių. Būtent dėl to Vakarai ir peržengė visas raudonas linijas.

Kremlius esą jau nebekuria jokių imperinių fantazijų, o siekia išsaugoti esamą statusą. Rusijoje neva tuoj pradės pilietinis karas, nes jau sukurtos 27 privačios armijos, skirtos vietos valdžios – gubernatorių ir oligarchų užgrobtiems resursams ginti.

Šoigu esą jau sukūrė savo karinę formuotę, pavadinimu „Skydas“. Taigi, neva prasidės kažkas panašaus į „mafijų karą“.

Tokias klejones skelbia labai garsūs Rusijos „ekspertai“. Duok Dieve, kad jos būtų tiesa, tačiau tokios ryšio su šiandienos realybe neturinčios fantazijos mums panašesnės į Liubiankoje kuriamas pasakas, skirtas Vakarų naivuoliams, tikintiems, kad Putinas tuoj žlugs, greit bus taika, todėl neverta pernelyg stengtis kištis į karą ir remti Ukrainos.

Šios pasakos sekamos nuo pirmos karo dienos, tik žmonių gebėjimas koncentruoti dėmesį ir atsiminti yra labai ir labai ribotas.

Rusija perkėlė papildomų pajėgų ir įrangos į savo vakarinę Kursko sritį pasienyje su Ukraina. Vietos valdžios institucijos teigia, kad Kurskas ne kartą buvo apšaudomas Ukrainos nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Dalis okupantų įžengė iš Kursko srities ir atakavo Kijevo sritį. Kijevas įspėja, kad Rusija gali vėl bandyti užgrobti šiaurės rytų Ukrainos teritorijas, ir atkreipia dėmesį į padidėjusį bendrą karinį aktyvumą Baltarusijoje.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą okupantai sudavė 3 oro ir 4 raketų smūgius. Atliko daugiau kaip 60 apšaudymų iš reaktyvinių sistemų, daugiausia į Chersono ir Charkovo miestų gyvenamuosius namus. Yra aukų tarp civilių gyventojų.

Rusų marodieriai toliau puola Lymano ir Bachmuto kryptimis, patirdami didelių nuostolių. Avdijevkos ir Novopavlovsko kryptimis bei Kupiansko ir Zaporožės kryptimis driskiai ginasi. Teigiama, kad rusų kariai išsekę dėl kovų intensyvumo ir nepaklūsta savo karinės-politinės vadovybės sprendimams.

Mūsų žiniomis, ukrainiečių kariai prie Bachmuto, Ugledaro ne mažiau pervargę ir išsekę, todėl būtina skubi karinių dalinių rotacija.

Pranešama, kad okupantai stinga vietų sužeistiesiems gydyti, todėl karo lauko ligoninę įrengė Lugansko mieste, gimdyklos Nr. 3 teritorijoje.

Ukrainos gynybos karo aviacija sudavė 4 smūgius priešo gyvosios jėgos židiniams o raketinės pajėgos ir artilerijos daliniai smogė 3 driskių kontrolės punktams, 4 gyvosios mėsos telkiniams ir 2 okupantų amunicijos sandėliams.

Komentaras

Ukrainos prezidentas prabilo apie pakartotinį okupantų puolimą. „Aišku, kad tai kerštas. Pasakysiu atvirai, jau dabar manome, kad Donbase kerštas nesibaigė. Ir jis nuolat stiprėja, kasdien vis intensyvėja. Kiekvieną dieną pas juos atvyksta naujos karių grupės arba didėja „Vagneriečių“ skaičius“.

Zelenskis pareiškė tikįs, kad Rusijos Federacijai nepavyks užimti Ukrainos, kuri pamažu ruošiasi kontrpuolimui. Todėl Ukrainos prezidentas prašo paramos nedelsiant.

Teigiama, kad pasiekia vis daugiau informacijos apie planuojamą naują Rusijos puolimą. Praėjusią savaitę Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad tai gali įvykti per artimiausius vieną ar du mėnesius.

Tačiau tai, kas matosi ant žemės rodo, kad Rusijos puolimas jau prasidėjęs. Panašu, kad tai yra šaltas dušas Ukrainos prezidentui, kuris pagaliau suvokė, kad Ukraina gali ir pralaimėti – tai yra būti okupuota.

Ukrainos prezidentas trumpam nustojo rūpintis viešais susitikimais bei jautriais pasirodymais ir pagaliau įsijautė į padėtį fronte ir pamatė realybę. O ji tikrai ganėtinai prasta.

Kijevui, o ypač Ukrainos prezidentui, dabar pats sudėtingiausias momentas, suvokiant, kad pergalei pasiekti nepakanka daugiamilijoninės minios ovacijų, ašarų, apkabinimų, nominacijų planetos žmogumi ir kitų šlovės akimirkų.

Pralaimėjimo atveju, ta pati minia gali apspjaudyti, suplėšyti į gabalus ir išmesti į istorijos šiukšlyną.

Metas baigti karo meto šou.

Laikas pradėti ruoštis tikram, ilgam ir labai sunkiam karui.