Gintaras Furmanavičius: Prezidento Davose nuveiktų darbų svarbą jūs įvertinkite patys

Autorius: Gintaras Furmanavičius Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2023-01-28 20:12:00, skaitė 436, komentavo 3

Gintaras Furmanavičius: Prezidento Davose nuveiktų darbų svarbą jūs įvertinkite patys

Praėjusią savaitę baigėsi Pasaulio Ekonomikos Forumo renginys Šveicarijos kalnų kurorte Davose. Žinant, kad ten dalyvavo valstybės prezidentas, norom nenorom kyla mintis, kad Lietuvoje informacijos iš renginio buvo labai mažai.

Kas gi tai per renginys? Pastaruoju metu apie jį ir jo vadovą Klausą Švabą kalbama daug ir dažnai. Pirmasis renginio pavadinimas buvo Europos vadovų forumas. Vėliau, 1987 metais renginio pavadinimas buvo pakeistas į Pasaulio Ekonomikos Forumą. Oficialiai buvo sakoma, kad taip siekta išplėsti projektą, siekiant spręsti tarptautinius konfliktus. 1971 metų vasarą Klausas Švabas pakvietė 444 Vakarų Europos firmų vadovus į pirmąjį Europos vadovų simpoziumą Davoso kongresų rūmuose, kur Europos Komisijai ir Europos pramonės asociacijai Švabas bandė pristatyti Amerikoje taikomą vadovavimo praktiką. Po to jis Ženevoje įkurė PEF kaip ne pelno siekiančią organizaciją, kuri sukviečia Europos verslo lyderius į Davosą. Ir štai nuo tada PEF tapo renginiu, vykstančiu kasmet sausio mėnesį.

Paties Švabo ryšiai su Lietuva prasidėjo 1990 metais, kai Lietuva buvo pakviesta dalyvauti Pasaulio Ekonomikos Forumo renginyje. Jo nuopelnai Lietuvai buvo įvertinti 2009 metais, kuomet tuometinis Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus jam suteikė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžių. 2017 metais Kauno technologijos universiteto Kultūros centre Švabui buvo įteiktos garbės daktaro regalijos ir jis tapo 45-uoju KTU garbės daktaru.

Dar prieš kelis metus labai įtakingu buvęs renginys, organizuojamas jo įkūrėjo ir garsios knygos „Naujoji pasaulio tvarka”autoriaus, šiemet praėjo pakankamai tyliai ir be įprastinės pompastikos. Pagrindinės naujienos, pasiekusios mus iš renginio buvo apie tai, kad save pasauliniu elitu vadinanti ir nuožmiai už taršos mažinimą pasaulyje kovojanti kompanija į Davosą atskrido dviem tūkstančiais privačių lėktuvų, o juos aptarnavo daugiau nei šimtas elitinių prostitučių.

Vien pažvelgus į renginio dalyvių sąrašą kyla nemažai klausimų. Šiemet į Davosą susirinko rekordinis skaičius įmonių vadovų ir tik vienas G7 lyderis, be to, renginį aptemdė įvairių veikėjų protestai dėl klimato kaitos - tai rodo, kad pasaulinės viešojo ir privačiojo sektorių partnerystės pobūdis keičiassi, taigi ir PEF veiklai gali tekti prisitaikyti ir keistis. Klimato kaitos problema, sugalvota pastaruoju metu ir nuožmiai eskaluota Davose po truputį virsta humoru ir ja tiki vis mažesnė visuomenės dalis. Bandant nors kažkiek sustiprinti tikėjimą šia sugalvota problema, praėjusį penktadienį, baigiantis Pasaulio ekonomikos forumo susitikimui lyg atšalusi vakarykštė sriuba Davose pasirodė Greta Thunberg ir dar apie 30 jos klounų, kurie protestavo, reikalaudami teisingumo klimato kaitos srityje. Protestuotojai kartu su Greta skandavo "Ko mes norime? Klimato teisingumo. Kada mes jo norime? Dabar" ir "Iškastinis kuras turi išnykti", o panelė Thunberg laikė plakatą su užrašu „Laikykite jį žemėje".

Panelė Thunberg dėmesio sukėlimui prieš vykstant į Davosą suorganizavo šou Vokietijoje, kur praėjusią savaitę policija ją sulaikė per demonstraciją prieš anglių kasyklos plėtrą. Panelė į Davosą atvyko po praėjusį ketvirtadienį vykusios bendros apskritojo stalo diskusijos su Tarptautinės energetikos agentūros vadovu.

Istoriškai PEF turėjo įtakos daugeliui politiškai svarbiausių pastarųjų 50 metų įvykių, pradedant Pietų Afrikos socialiniu ir ekonominiu pertvarkymu po apartheido ir baigiant pasauliniu ekonomikos atsigavimu po 2007 metų finansinio kracho.

Šių metų renginį, kuriame Vokietijos kancleris buvo vienintelis iš G7 lyderių, boikotavo ne tik Davos 2023 kviesti svečiai, bet ir ilgas įtakingų politikos žvaigždžių sąrašas.
Būtina atkreipti dėmesį į pastebimą įtakingiausių pasaulio lyderių intereso Švabo renginiui mažėjimą: juk dar 2017 metais Davose lankėsi ir Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May, ir Kinijos vadovas Xi Jingpingas, o 2018 metais - šeši iš septynių G7 lyderių.

Vietoj jų Davose šiemet dalyvavo rekordinis pasaulio įmonių vadovų skaičius. Komentatoriai suskubo pabrėžti, kad tai, kartu su politinio dalyvavimo stoka yra PEF ir net pačios globalizacijos proceso galios silpnėjimo įrodymas. Daroma prielaida, kad įmonių vadovai laikosi veiklos modelių, kurie dabartiniame geopolitiniame kraštovaizdyje prarado savo reikšmę.

Renginyje šiemet dalyvavo ir keistai iš viešosios erdvės pastaruoju metu išgaravęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda (beje, gal kam nors teko girdėti jo nuomonę apie pedopartijoje visais įmanomais būdais bandomą užgniaužti bombos sprogimą?) bei pats svarbiausias Lietuvos anūkas iš šventosios šeimos. Anūkas pasaulio politikoje yra kiauras nulis, todėl kalboms apie jį negaiškime laiko, o ką gi Davose nuveikė valstybės vadovas? Informacija iš oficialaus prezidentūros internetinio puslapio:

„Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Davoso pasaulio ekonomikos forume susitiko su finansų srities pasaulinio lyderio JAV banko „Goldman Sachs“ už tarptautinius ryšius ir inovacijas atsakingu valdymo komiteto nariu Jaredu Cohenu.” Atkreipiu jūsų dėmesį į tai, kad valstybės vadovas susitinka su banko kažkokio komiteto nariu. Akivaizdu, kad tai labai toli nuo diplomatinės pagarbos mūsų valstybei.
Žiūrime toliau: „Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Davose susitiko su Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovu Christopheriu Wray ir aptarė Lietuvos ir JAV specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą, tolesnį bendrų operacijų vystymą, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai įgyvendinimą.” Dar vienas Lietuvai šiuo metu ypatingai aktualus klausimas. Ar tik man vienam tai kelią šypseną?

Dar vienas unikalaus svarbumo Lietuvai klausimas: „Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, dalyvaujantis Šveicarijoje vykstančiame Davoso pasaulio ekonomikos forume, susitiko su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generaliniu sekretoriumi Matiasu Kormanu ir Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generaline direktore Ngozi Okonjo-Iweala. Susitikimuose aptartos Rusijos karo pasekmės Ukrainai ir tarptautinei prekybai, donorų pagalba Ukrainai vykdant reformas ir atstatant šalį, maisto produktų iš Ukrainos eksportas.”

Kad daugiau jūsų nevarginti citatomis, pasakysiu tik tiek, kad dar įvyko susitikimai su Šveicarijos konfederacijos prezidentu bei su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu, su kuriuo Gitanas Nausėda aptarė daugiašalius bei dvišalius valstybių santykius, kas diplomatinę kalbą išvertus į žmonių kalbą reiškia, kad vaikinai pleptelėjo apie nieką. Apart to, kad Azerbaidžano krepšinio rinktinę kažkada treniravo Rimas Kurtinaitis daugiau kažkokių Lietuvos sąsajų su Azerbaidžanu aš nepamenu.

Prezidento Davose nuveiktų darbų svarbą jūs įvertinkite patys. Aš noriu pasidalinti atsargiu savo optimizmu dėl vis mažėjančios Klauso Švabo ir jo pinigingos gaujos įtakos pasaulio žmonių gyvenimui. Net jo bendraminčiai bei garsieji pasaulio filantropai dėdė Bilas ir dėdė Džordžas nepagerbė šio renginio savo apsilankymu. Ir nors Klausas Švabas teigė, kad projektu galima pasitikėti, nes jame dalyvauja Interpolas - tarptautinė organizacija, koordinuojanti policijos reagavimą į nusikaltimus, pastaruoju metu aktyviai besireiškiantis viešojoje erdvėje Elonas Muskas atsakė jam nesirinkdamas žodžių ir nevyniodamas į vatą: „PEF vis labiau tampa nerinkta pasaulio vyriausybe, kurios žmonės niekada neprašė ir kurios nenori".

Tikėkimes, kad tai tik pirmos pavasario kregždės, pranašaujančios visos šios šėtonų irštvos, kurios šūkis yra „Tu nieko neturėsi ir būsi laimingas” pabaigos pradžią ir tolimesnį saulėlydį. Aš, kaip ir jūs visi noriu būti laimingas taip, kaip noriu aš ir man, kaip ir jums patarėjų švabų, aiškinančių, kas yra laimė tikrai nereikia. Apie tokius aiškintojus mano mėgiamas vokiečių filosofas Arturas Šopenhaueris pasakė labai taikliai: „Kas atėjo į pasaulį, norėdamas jį rimtai pamokyti svarbiausių dalykų, tas galės pasakyti esąs laimingas, jei išneš sveiką kailį.”