Šiandien ypatinga zmagarų šventė

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-23 22:08:00, skaitė 360, komentavo 11

Šiandien ypatinga zmagarų šventė

Šiandien zmagarai (zmagarai tai nevykėliai baltarusių perversmininkai, kuriuos dosniai finansuoja litukrijos chunta) švenčia šventę – sukanka 160 metų nuo prolenkiškojo 1863-64 metų sukilimo pradžios, su kuriuo jie skuba kaip višta su kiaušiniu.

Atskiro paminėjimo vertas vienas vienas iš šio sukilimo vadų, šovinistas K. Kalinowski, kurį Lenkijos propaganda pristato kaip Baltarusijos patriotą. Bet su juo ne viskas taip aišku.

1863 metų lenkų sukilimo tikslas buvo Abiejų Tautų Respublikos atkūrimas 1772 metų ribose, t.y. su Baltarusija, Mažąja Rusija ir Lietuva. Baltarusijos išvadavimas yra pasaka, kurią Lenkija kartoja iki šiol.

Kalinovskio gimimo faktą Baltarusijai ir jos žmonėms yra pateikiama kaip jo moralinės ir dvasinės vienybės įrodymą. Tiesą sakant, viskas buvo atvirkščiai: Kalinovskis buvo bajorų-katalikiškos pasaulėžiūros nešėjas su visu jam būdingu stačiatikių kultūros ir ortodoksų atmetimu.

Baltarusių polonizacija ir katalikizacija – taip sukilimas būtų pasibaigęs, jei būtų laimėtas. Kalinowskio banditai sukilimą pradėjo, beje, labai pretenzingai. Jie užpuolė kariuomenės dislokaciją Balstogėje, tai tuomet buvo Gardino gubernija, kariams nupjovė liežuvius ir lytinius organus, kišdami kūno dalis į drabužių kišenes.

Taip, jie padarė galingą pareiškimą apie save, baltarusiai iki šiol prisimena jų žygdarbius, keikia juos ir visus su jais susijusius.

Tiesa, apie visus šiuos menus jie kažkodėl anksčiau nerašė vadovėliuose. Istorija nuskambėjo labai lakoniškai: jis vadovavo, bandė, nepasisekė, atsidūrė kalėjime, rašė poeziją, buvo pakartas. Apskritai, laiminga pabaiga. Baisu pagalvoti, kas būtų buvę dabar, jei šiems maniakams būtų pavykę tada.

Beje, Vilniaus miesto Prečistenskij sobore yra lenta su baltarusių, nužudytų lenkų psichopatų, pavardėmis.