Į didžiąją nežinią: slaptas Tarybų Sąjungos zondas "Venera 7"

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://newatlas.com/space/spa... 2023-01-17 11:59:00, skaitė 333, komentavo 13

Į didžiąją nežinią: slaptas Tarybų Sąjungos zondas

Kosminio laivo "Venera 13" ir nusileidimo modulio maketas (pirmame plane), eksponuojamas Maskvoje vykstančioje nacionalinės ekonomikos pasiekimų parodoje "Kosmosas"

Nuo Fukušimos iki tamsiausių vandenyno kampelių - ekstremalioms sąlygoms pritaikyti robotai ir jų atradimų troškimas ir toliau padeda geriau pažinti vietas, į kurias žengti per daug pavojinga. Drąsiausi pavyzdžiai - į atvirą kosmosą paleisti robotai, kurie nuolat plečia žmogaus išradingumo ribas ir plečia mūsų supratimą apie visatą. Šiame cikle "Naujasis atlasas" pristatys praeities ir dabartinius kosminius zondus, kurių užduotis - plėsti mokslo ribas ir vesti mus į didžiąją nežinomybę. Šią savaitę: kosminis aparatas, sukurtas po Tarybų sąjungos paslapties šydu, kad išgyventų Veneros paviršiuje.

Pavadinimas: Venera 7
Išleistas: 1970
Tyrimo objektas: Venera
Dabartinė vieta: Dabartinė vieta: Venera, tam tikra forma

Venera, mūsų kaimynė ir mokslinės fantastikos rašytojų, įsivaizduojančių po debesų viršūnėmis esantį pasaulį su džiunglėmis, vandenynais ir dinozaurais, dėmesio centre, visą XX a. astronomus žavėjo. Kai ankstyvuoju kosminių lenktynių etapu amerikiečių zondai pradėjo skrieti pro šią planetą, jie greitai palaidojo bet kokias viltis apie gyvenamąją aplinką, tačiau tai beveik nesutrukdė slaptam sovietų siekiui iš arti susipažinti su antrąja nuo Saulės planeta.

Venera (rusiškai - Venera) - taip buvo pavadinta serija kosminių zondų, kuriuos Tarybų Sąjunga 1961-1984 m. pastatė Venerai, kad ištirtų jos paviršiaus aplinką ir atmosferą. Tai reiškia, kad kai kurie iš jų buvo skirti stebėti Venerą iš toli, o kai kurie buvo skirti nusileisti ant planetos paviršiaus, o tai niekada nebuvo pavykę programos pradžioje.

1961 m. "Venera 1VA" buvo pirmasis Tarybų Sąjungos mėginimas aplankyti Venerą, kuriam nepavyko palikti Žemės orbitos, nors tuo metu pasaulis to nežinojo. Šalis pirmenybę teikė savo kosminiams žygdarbiams, kol jie prilygo sėkmei, todėl nepavykusiai "Venera 1A" misijai viešai buvo suteiktas "Sunkiojo Sputniko" pavadinimas - akivaizdus pirmojo pasaulyje dirbtinio palydovo, garsiai paleisto 1957 m., įpėdinis.

Nors manoma, kad zondai, turėję iškart po žlugusios "Venera 1A", iš tikrųjų pasiekė Venerą, jų telemetrija sutriko gerokai anksčiau. Tik 1967 m. paleidus "Venera 4", Tarybų Sąjunga pradėjo gauti tam tikrą atlygį už savo pastangas. Šis zondas tapo pirmuoju kosminiu aparatu, perdavusiu duomenis į Žemę iš kitos planetos atmosferos, tačiau netrukus jis sudužo dėl didelio slėgio Veneros paviršiuje.

Vėliau sekė dar keli atmosferos zondai, kol Tarybų Sąjunga rimtai ėmėsi kurti erdvėlaivį, kuris atlaikytų atšiaurias gyvenimo Veneroje sąlygas. Tai reiškė sukurti aparatą, kuris atlaikytų 180 atmosferų slėgį ir 540° C (1004° F) temperatūrą. Venera 7 buvo sukonstruota kaip vienas sferinis korpusas iš titano, išklotas smūgius sugeriančiomis medžiagomis. Tarybų Sąjunga tikėjosi, kad tai leis jam išgyventi nusileidimą ir pasilikti Veneroje, iš kur jis galės toliau perduoti naują informaciją apie aplinką.

490 kg (1 080 svarų) svėręs zondas tuo metu buvo nemažas ir 1970 m. rugpjūčio mėn. iš tikrųjų buvo paleistas kartu su identišku orlaiviu "Kosmos 359", kuris neišskrido už Žemės orbitos ribų. Tačiau po keturių mėnesių "Venera 7" sėkmingai pasiekė savo tikslinę planetą, nes pakeliui buvo atliktos kelios kurso korekcijos.

Tų pačių metų gruodžio 15 d. įskridęs į nakties atmosferą, "Venera 7" 60 km aukštyje išskleidė 2,5 kv. m (26,9 kv. pėdų) dydžio parašiutą, ketindamas saugiai nusileisti ant planetos paviršiaus. Po šešių minučių parašiutas plyšo. Po dvidešimt devynių minučių zondas atsitrenkė į Veneros paviršių maždaug 60 km/val. greičiu (37,3 mylios) - tai nebuvo numatyta plane, tačiau ir ne visiškai pražūtinga misijai.

"Venera 7" sugebėjo atlaikyti šį smūgį ir net vieną sekundę iki gedimo perdavė pilno stiprumo signalą. Tačiau vėliau atlikus radijo signalų kompiuterinį apdorojimą paaiškėjo, kad apvirtęs zondas "Venera 7" dar 23 minutes po smūgio siuntė silpną signalą. Duomenys atskleidė, kad paviršiuje buvo maždaug 475° C (878° F) temperatūra, 92 barų slėgis ir 2,5 m/s (5,6 mph) vėjo greitis.

Tai buvo pirmas kartas, kai erdvėlaivis iš kitos planetos perdavė duomenis į Žemę - reikšmingas pasiekimas, bet tik Tarybų Sąjungos zondų "Venera" mokslinių atradimų pranašas. 1975 m. per 53 minučių trukmės transliaciją "Venera 9" pirmą kartą atsiuntė kitos planetos paviršiaus nuotraukas, pribloškusias mokslininkus aštriabriaunių uolienų gausa.

"Tokių uolienų nėra net Mėnulyje", - sakė Tarybų Sąjungos mokslininkas Borisas V. Nepoklonovas, duodamas interviu vietos laikraščiui "Izvestija" ir reaguodamas į nuotraukas. "Manėme, kad Veneroje negali būti uolienų, jos visos bus sunaikintos erozijos, bet štai jos yra, o jų kraštai visiškai nenusitrynę. Ši nuotrauka verčia iš naujo peržiūrėti visas mūsų sampratas apie Venerą".

1982 m. prie Veneros zondo prisijungė "Venera 13", kuri, ko gero, sugrąžins didžiausią mokslinį grobį iš visų "Veneros" zondų. Tai buvo panoraminės nuotraukos ir pirmosios spalvotos kitos planetos paviršiaus nuotraukos. Ji taip pat gręžė paviršių ir rentgeno spindulių fluorescencijos spektrometru analizavo dirvožemį šachtoje.

Pagal "Venera" programą iki jos pabaigos 1984 m. buvo paleisti dar trys zondai, įskaitant paskutinę porą orbitoje skriejančių erdvėlaivių, kurie turėjo sudaryti paviršiaus žemėlapį. Vėliau įvairiais tikslais Venerą apskriejo ir aplink ją skriejo kiti įvairių agentūrų kosminiai aparatai, tačiau nuo to laiko į Veneros paviršių nebesugrįžome.