Bild: žlunga Vokietijos planai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/bild... 2022-12-29 21:40:00, skaitė 340, komentavo 2

Bild: žlunga Vokietijos planai

Vicekanclerio, Vokietijos ekonomikos reikalų ir klimato apsaugos ministro Roberto Habeko planas, kuriame daroma prielaida, kad iki 2030 metų 80% šalies elektros turėtų būti pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, pasmerktas žlugti. Tai trečiadienį pranešė laikraštis Bild.

Dabar vis daugiau ekspertų teigia, kad šis tikslas yra nepasiekiamas. Priežastys, anot laikraščio, yra ta, kad vėjo energetikos plėtra Vokietijoje sustojo, nėra reikalingų energijos saugyklų. Pavyzdžiui, 2022 metais visoje Vokietijoje buvo sumontuota tik 200 vėjo jėgainių – daug mažiau nei planuota. Be to, tokių turbinų patvirtinimo procedūros dar trunka daug metų. Tuo pačiu metu, kaip pažymi Bild, nėra pakankamų energijos saugyklų, kad, pavyzdžiui, tamsiomis ir nevėjuotomis žiemos savaitėmis būtų galima naudoti elektrą iš jų.

Norint įgyvendinti Habeko planą, kaip pabrėžia laikraštis, nuo 2023 metų iki 2029 metų pabaigos Vokietijoje per dieną reikės pastatyti apie šešias vėjo jėgaines, kurių kiekvienos galia po 4,2 MW. Palyginimui, 2010–2021 metais kasdien buvo įrengiama apie tris-keturias vėjo jėgaines (kiekviena tik 2,8 MW). 56 GW galingumo turbinos buvo pastatytos sausumoje per 20 metų. Per septynerius metus reikės pridėti papildomus 59 GW, kad federalinė vyriausybė iki 2030 m. pasiektų 115 GW tikslą. Tai reiškia, kad kiekvienais metais reikia beveik 9 GW papildomos galios, pažymi Bild.

„Habeko planai pasmerkti žlugti. Paspartinti statybų tempus numatytu mastu iki 2030 m. šiandien yra visiškai nerealu”, – laikraščiui sakė CDU/CSU opozicinio bloko energetikos politikos klausimais Markas Helfrichas. Kartu jis pridūrė, kad siekdama tikslo valdančioji koalicija turi visiškai persvarstyti visą vėjo energijos naudojimo procesą.

Vokietija viešai skelbia, kad atsisako rusiškų energetinių išteklių, anglies ir naftos tiekimą planuojama pakeisti šiais metais, dujų – iki 2024 m. Tai vyksta didėjant energijos išteklių kainoms pasaulyje. Iki 2045 m. Vokietija nori pasiekti klimato neutralumą ir visiškai pereiti prie žaliosios energijos.

Manoma, kad atsisakymai nuo rusiškų žaliavų gali būti taip pat neįgyvendinti, kaip iš užsibrėžtas žaliasis kursas…

SN inf.