Balčytytė diskutavo apie dezinformacijos sklaidą COVID-19 pandemijos ir karo kontekste

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/balcytyte... 2022-11-20 05:31:00, skaitė 253, komentavo 2

Balčytytė diskutavo apie dezinformacijos sklaidą COVID-19 pandemijos ir karo kontekste

Kovos su dezinformacija specialistė, Vyriausybės kannclerė Giedrė Balčytytė.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė dalyvavo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Ministrų susitikime Liuksemburge bei pirmininkavo jo sesijai, skirtai demokratijų atsakui į dezinformaciją. EBPO Ministrų susitikimo sesijai Lietuva pirmininkavo pirmą kartą. Apie tai skelbiama Vyriausybės pranešime visuomenei „Vyriausybės kanclerė pirmininkavo EBPO Ministrų susitikimo sesijai, skirtai kovai su dezinformacija“.

„Lietuva džiaugiasi EBPO skiriamu dėmesiu kovai su dezinformacija, pavojingai tarpstančia žodžio laisvę branginančiose visuomenėse ir ardančia pasitikėjimą demokratinėmis institucijomis, skatinančioje susipriešinimą, dažnu atveju – abejingumą viešajai sričiai valstybėje. Apsaugodami demokratinėms visuomenėms labai brangią žodžio laisvę, turime ugdyti atsparumą dezinformacijos grėsmėms, gebėti sutrukdyti ar užkardyti jos sklaidą. Būdama Rusijos dezinformacinio karo pafrontėje, Lietuva yra sukaupusi daug patirties – suprantame dezinformacijos veikimo būdus, temas ir tikėtinus taikinius. Tačiau istorija rodo, kad autoritariniai režimai imlūs išnaudoti vis naujas temas ir vidinius debatus, jog skaldytų ir silpnintų. Būdama sėkminga bendraminčius vienijančia platforma daugelyje sričių, EBPO gali suvienyti mūsų pastangas ir mums visiems svarbioje kovoje su dezinformacija“, - susirinkusiems atskleidė G. Balčytytė.

Ministrų susitikimo sesijoje diskutuota apie dezinformacijos sklaidą COVID-19 pandemijos ir Rusijos ir Vakarų karo Ukrainos teritorijoje kontekste, institucijoms tekusius iššūkius ją atremiant ir užtikrinant patikimos, faktais grįstos informacijos pasiekiamumą visuomenei.

Kaip pažymėjo Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė, visuomenės pasitikėjimo augimas yra lėtas, tačiau prarandamas gali būti labai greitai – ir būtent to siekia dezinformacijos skleidėjai. Tuo Rusija ypač linkusi naudotis, aktyviai mėgindama sabotuoti Vakarų šalių teikiamą paramą Ukrainai.

„Skiriame daug laiko ir resursų, bandydami nusverti dezinformaciją didesniu kiekiu tikros, patikimos informacijos, tačiau turime nepamiršti, jog dezinformacijos deguonis – ne faktai ir argumentai, bet emocijos“, - papasakojo G. Balčytytė.

Kiek konkrečiai resursų šiam reikalui skiria Lietuva, G. Balčytytė nedetalizavo.

Informuojama, kad sesijos metu šalių atstovai pasidalijo pastarojo laikotarpio pamokomis, įgyvendintomis ir pasiteisinusiomis atsparumo dezinformacijai stiprinimo priemonėmis, taip pat apsikeitė įžvalgomis, kaip šalys tarpusavyje ir EBPO pagalba gali gerinti pasirengimą panašiems iššūkiams ateityje.

ekspertai.eu_komentaras3-07.png

Ekspertai.eu primena, kad Vakarų ir Rusijos karo Ukrainoje metu dezinformacija skleidžiama nė kiek ne mažiau, negu negu taip vadinamos pasaulinės koronaviruso pandemijos metu. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį.

Susiję:

Kovoje su dezinformacija, Lietuva pasaulyje demonstruoja lyderystę