Ramūnas Karbauskis: Kiek Lietuvai kainuos G. Landsbergio deklaruojama „laisvė“ nuo Kinijos?

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-11-17 17:56:00, skaitė 298, komentavo 2

Ramūnas Karbauskis: Kiek Lietuvai kainuos G. Landsbergio deklaruojama „laisvė“ nuo Kinijos?

JAV Prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos Prezidentas Xi Jinpingas vakar sutarė, kad branduoliniai ginklai niekada negali būti panaudoti, taip pat ir Ukrainoje. Negana to, Baltieji rūmai iš karto po Joe Bideno ir Xi Jinpingo derybų pranešė, jog jau JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas planuoja kelionę į Kiniją ir tai reiškia, kad po abiejų šalių prezidentų derybų santykiai ne tokie, kokių tikėjosi G. Landsbergis ir jo eksperimentinės užsienio politikos veikėjai.

Prieš geras porą savaičių Kinijoje viešėjo ir Vokietijos kancleris. Tad niekas, nei vakar, nei prieš kelias dienas, Kinijai neiškasė karo kirvio. Bet tą padarė Lietuvos politikos „vanagėliai“ ir net nežada savo klaidos taisyti, nors reikia padaryti labai nedaug – pakeisti Taivano atstovybės pavadinimą į Taipėjaus. Kad to užtektų, pasakė ir pati Kinija.

Ar po JAV ir Kinijos lyderių susitikimo šiandien kažką negero padaręs jaučiasi Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, neaišku. Jis elgiasi Kinijos
atžvilgiu taip, kaip niekam nenaudinga – nei Lietuvai, nei Kinijai. Jei kam ir naudinga, tai tik Rusijai.

Šioje vietoje noriu priminti buvusį Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Ž.Pavilionį ir jo pasitraukimo iš šio posto aplinkybes. Beje, konservatoriai jį vėl pasirinko šio komiteto pirmininku ir jis juo tampa, kolegei išvykus į ES institucijas. Taigi, Ž.Pavilionis viešai paatviravo, kad puikiai bendrauja su kai kuriais JAV kongresmenais. Beje, Ž. Pavilionis juos pats, netempiamas už liežuvio, pavadino „Lotynų - Kubos mafija“, per kurią daroma įtaka JAV Kongrese, nes jie „lobistų grupė, kuri yra antra pagal pajėgumą Kongrese“ .

Beje, vienas iš jų, kurio ypatinga pažintimi ir ryšiais pasigyrė Ž.Pavilionis – R. Menendezas. Jis jau 2015 metais buvo kaltinamas korupcija, kyšiais ypatingai didelėmis, milijonais skaičiuojamomis sumomis už „savo paslaugas“ ir savo, kaip įtakingo politiko, įtaką sprendimams.

Tačiau 2021 m. R.Menendezas giriasi, kad ir toliau sėkmingai vadovauja užsienio komitetui ir savo oficialiame išdailintame aprašyme nurodo, jog rūpinasi JAV konkuravimu su Kinija, pandemijos valdymo klausimais ir pan. Šioje vietoje daugiau nieko nesakysiu, pasidarysite išvadas patys.

Konservatorių ryšiai ir galimi įsipareigojimais tiems, kurie galbūt iš to, kad Lietuvos „vanagėliai“ kursto geopolitines aistras, kraunasi kažkokius dividendus, kelia labai daug ir rimtų klausimų. Vienas iš jų, kokia visos šios Lietuvos interesų išdavystės kaina? Pinigai? Medalis? Ar dar kažkas kita? Juk norisi žinoti, už kiek, ar už ką pardavė Lietuvą...

Blogiausia, kad dėl jų, Lietuvos užsienio politikoje neliko vietos nei turiniui, nei formai. Šiems eksperimentinės politikos veikėjams visiškai nesvarbu, kad sodina Lietuvą ant parako statinės. Matyt, ir senelio neapykanta žmonėms, kurie jo nesupranta, tam taip pat turi nemažai įtakos. Argi gaila Tautos, kuri jo taip ir neišrinko prezidentu, o statusą reikėjo pačiam pasiimti?! 

Šiandien, matydamas tokią beviltišką valdžią, džiaugiuosi tik dėl vieno – gerai, kad generolai davė priesaiką ir skirtingai, nei šie politikai, jos laikosi ir laikysis.

Dėl krašto gynybos turime jaustis saugūs ir tai nedviprasmiškai pasakė Lietuvos kariuomenės vadas. O ekonomiką ir santykius su Kinija, net neabejoju, kad ims taisyti nauja valdžia. Juk kvaila elgtis kitaip, nei elgiasi kitos Europos valstybės, ta pati JAV. Be to, puikiai suprantame, kad kiršinimas, didžiųjų ekonomikų priešprieša su Kinija, šią šalį stumtų į draugystę su Rusija. O šito nei vienas, kuriam rūpi Lietuva ir taika visame pasaulyje, nenori.