J. Bideno administracija rengia naujas sankcijas, nukreiptas prieš Irano naftos eksportą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.bloomberg.com/news... 2022-09-30 10:19:00, skaitė 222, komentavo 1

J. Bideno administracija rengia naujas sankcijas, nukreiptas prieš Irano naftos eksportą

JAV įvedė sankcijas Kinijos naftos saugojimo operatoriui ir dar devyniems subjektams, kaltinamiems pažeidus Irano naftos eksporto apribojimus, nes J. Bideno administracija ieško būdų, kaip nutraukti finansinį gelbėjimosi ratą ir priversti Teheraną grįžti prie 2015 m. branduolinio susitarimo.

Sankcijos taikomos "Zhonggu Storage and Transportation Co. Ltd." - bendrovei, kuri "yra gyvybiškai svarbus Irano naftos prekybos kanalas", sakoma Valstybės departamento pareiškime. Pasak jo, sankcijos taip pat taikytos devyniems kitiems subjektams iš Kinijos, Honkongo, Irano, Indijos ir Jungtinių Arabų Emyratų. Atskirame pareiškime Iždo departamentas teigė, kad sankcijos taikomos įmonių, susijusių su "šimtų milijonų dolerių vertės Irano naftos chemijos produktų ir naftos produktų pardavimu galutiniams vartotojams Pietų ir Rytų Azijoje", tinklui.

Iranas padidino naftos eksportą dėl sankcijų režimo, kuris vėl įsigaliojo po to, kai buvęs prezidentas Donaldas Trumpas 2018 m. nutraukė tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos. Pastaruoju metu šis eksportas sumažėjo nuo didžiausio 1 mln. barelių per dieną kiekio, nes Teheranas susiduria su padidėjusia konkurencija iš Rusijos, kuri nori parduoti naftą sumažintomis kainomis, kad atremtų atskiras sankcijas, įvestas dėl specialiosios operacijos Ukrainoje. 

J. Bideno administracija netrukus po to, kai pradėjo eiti pareigas, pradėjo derybas dėl grįžimo prie tarptautinio susitarimo, vadinamo Bendruoju visapusišku veiksmų planu. Tačiau šios derybos užstrigo dėl Irano primygtinio reikalavimo, kad prezidentas Joe Bidenas garantuotų, jog bet kuri būsima JAV administracija nenutrauks susitarimo, kaip tai padarė D. Trumpas, - ko, pasak JAV pareigūnų, jis negali padaryti.

"Kadangi Iranas ir toliau spartina savo branduolinę programą pažeisdamas JCPOA, mes ir toliau spartinsime sankcijų Irano naftos ir naftos chemijos produktų pardavimui taikymą pagal įgaliojimus, kurie būtų panaikinti pagal JCPOA", - pareiškė Valstybės departamentas. 

Grįžimas prie susitarimo galėtų palengvinti pelningą Irano prekybą nafta, tačiau dauguma analitikų abejoja, ar jis bus atkurtas iki JAV lapkričio mėn. vyksiančių kadencijos vidurio rinkimų, jei tokie įvyks. Iranui netrūksta pirkėjų (daugiausia iš Kinijos), norinčių pirkti jo naftą.