Dešimtys tūkstančių žmonių Prahoje protestuoja prieš NATO ir ES

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://news.antiwar.com/2022/... 2022-09-29 09:38:00, skaitė 239, komentavo 1

Dešimtys tūkstančių žmonių Prahoje protestuoja prieš NATO ir ES

Trečiadienį Čekijos sostinėje Prahoje dešimtys tūkstančių žmonių žygiavo protestuodami prieš tai, kaip vyriausybė sprendžia energetikos krizę, ES ir NATO. Tai buvo antras kartas per mėnesį, kai mieste vyko masinės demonstracijos, nes Vakarų sankcijos Rusijai atsigręžė prieš Europą, o energijos kainos sparčiai kyla.

Organizatoriai, kurių programoje taip pat reikalaujama nutraukti "planuojamą tautos skaldymą", protestą pradėjo kraštutinių dešiniųjų dainininko atliekamu himnu, po kurio į sceną pakilo vyriausybę smerkiantys kalbėtojai.

"Vyriausybė turi dvi pareigas: užtikrinti mūsų saugumą ir ekonominę gerovę. Ši vyriausybė nevykdo nė vienos iš šių pareigų", - sakė vienas kalbėtojas.

Šimtai žmonių susirinko kituose miestuose, kur jie galėjo stebėti Prahoje vykusio protesto transliacijas internetu, pranešė žiniasklaida. Didelės energijos kainos, kurias paskatino karas Ukrainoje, padidino spaudimą vyriausybėms visoje Europoje, kad jos sušvelnintų didėjančių energijos kainų smūgį vartotojams ir įmonėms.

Čekijos vyriausybė pasirašė ES sankcijas Rusijai ir užėmė griežtą poziciją dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Prahos ekonomikos ir verslo universiteto dekanas Miroslavas Ševčikas (Miroslav Sevcik), pirmasis Prahos protesto akcijos kalbėtojas, ragino atsisakyti sankcijų.

Ministro Pirmininko Petro Fialos centro dešiniųjų vyriausybė šį mėnesį patvirtino virtinę priemonių, įskaitant finansinę pagalbą bendrovėms ir elektros energijos kainų viršutines ribas namų ūkiams.

Į demonstracijas Prahoje susirinko viso politinio spektro partijos. Pasak "Reuters", organizacinė grupė, žinoma kaip "Čekija pirmiausia!", pasisako prieš Prahos narystę ES ir NATO ir nori, kad šalis būtų kariniu požiūriu neutrali.

"Ši vyriausybė yra absoliučiai antičekiška. Ji tarnauja tik Briuseliui, Amerikos galiai ir NATO. Ji nepaiso Čekijos piliečių interesų", - sakė vienas iš demonstrantų agentūrai "Reuters".