Cynthia M. Allen: CDC pagaliau pripažįsta, kad suklydo reaguodama į COVID

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://greensboro.com/opinion... 2022-09-13 07:26:00, skaitė 252, komentavo 0

Cynthia M. Allen: CDC pagaliau pripažįsta, kad suklydo reaguodama į COVID

FORT WORTH, Teksasas - Sakoma, kad prisipažinimas, jog turite problemų, yra pirmas žingsnis į pasveikimą. Galbūt to siekė Ligų kontrolės ir prevencijos centrų vadovė Rochelle Walensky, kai praėjusią savaitę pripažino, kad jos vadovaujama agentūra nesugebėjo tinkamai reaguoti į COVID-19 pandemiją. Jos stulbinantis prisipažinimas buvo reakcija į agentūros inicijuotą vidinę peržiūrą, kurios metu buvo nustatyta, kad CDC veikla buvo nepakankama daugeliu aspektų.

Pranešama, kad peržiūroje nustatyta, jog CDC "per ilgai užtrunka skelbti savo duomenis ir mokslinius duomenis, reikalingus sprendimams priimti", kad jos gairės yra "painios ir pribloškiančios" ir kad agentūros darbuotojų kaita reaguojant į COVID "sukėlė spragų ir kitų sunkumų partneriams". Walensky teigė, kad kai kurie iš šių trūkumų atsirado dėl prastos infrastruktūros, nepakankamo personalo ir finansavimo bei agentūros viduje esančių "silosų".

Vaizdo pranešime CDC darbuotojams Walensky pakartojo peržiūros išvadas. Ji pripažino, kad CDC yra "atsakinga už kai kurias gana dramatiškas, gana viešas klaidas".

Pasakysiu.

Tai gana reikšmingos klaidos agentūrai, kurios pagrindinis vaidmuo - saugoti visuomenės sveikatą. Ir nebūsiu pirmasis, kuris tvirtins, kad finansavimas su tuo nelabai susijęs. Būtent politika, o ne personalo trūkumas ar neryžtingumas skelbti nerecenzuotus tyrimus ar net biurokratinės klaidos paskatino CDC vadovybę kartoti abejotiną ar netikslią informaciją - tiek apie viruso kilmę, tiek apie lengvą jo poveikį vaikams, tiek apie duomenis, susijusius su kaukių ir vakcinų veiksmingumu.

Taigi iš tikrųjų Walensky prisipažinimas tik patvirtino tai, ką dauguma amerikiečių žinojo jau seniai. CDC dabar yra tik dar vienas politinis darinys, kuriam labiau rūpi sekti apklausų rezultatus, o ne mokslinius duomenis. Tiesą sakant, organizacija nusipelno pagyrimo už savo veiklą pirmosiomis pandemijos dienomis, kai apie COVID-19 buvo žinoma labai mažai. Buvo logiška, kad, gavus naujos informacijos, reikėjo keisti ankstyvąsias gaires.

Tačiau CDC nenusipelnė tokio atlaidumo, kai per pastaruosius dvejus su puse metų, net ir turėdama daugybę prieštaringų tyrimų, dvigubai dažniau naudojosi blogais duomenimis, blogomis gairėmis ir blogais sprendimais. 

  • Todėl kai kurios mokyklos buvo uždarytos kelis mėnesius - ilgiau nei daugelyje kitų pasaulio šalių.
  • Štai kodėl buvo užmaskuoti vos 2 metų vaikai, įskaitant ir turinčius raidos sutrikimų, ir kai kurie iš jų tebėra užmaskuoti.
  • Štai kodėl įmonėse ir darbo vietose buvo įvesti skiepų reikalavimai, kurie buvo bejėgiai sustabdyti viruso plitimą.
  • Mokymosi nuostoliams, ypač tarp pažeidžiamų ir rizikos grupių mokinių, atgauti gali prireikti dešimtmečių.
  • Daugėja įrodymų, kad pandemijos metu maži vaikai ir net kūdikiai patyrė raidos sutrikimų; spėjama, kad dėl to kalta socialinė izoliacija ir maskavimo politika.
  • O žmonių, kurie prarado pragyvenimo šaltinius dėl skiepijimo įpareigojimų, skaičius tik dabar visiškai suvokiamas, o kai kuriais atvejais ir teisiškai išteisinamas.

Tačiau įdomus Walensky prisipažinimo laikas. Jos raginimas iš naujo peržiūrėti tvarką nuskambėjo praėjus vos kelioms dienoms po to, kai CDC atšaukė savo COVID skiepų švelninimo gaires, kuriose pirmenybė teikiama asmeninei nuožiūrai, o ne griežtoms, drakoniškoms taisyklėms.

Pavyzdžiui, dabar manoma, kad viruso paveiktiems asmenims saugu išvengti karantino. Neskiepytiems ir skiepytiems žmonėms skirtos gairės neskiriamos. Nuspręsta, kad atrankinė patikra tiems, kuriems nėra ligos simptomų, nereikalinga. Ir, laimei, mokiniai, susidūrę su virusu, gali likti klasėje. Verta paminėti, kad šias rekomendacijas pandemijos pradžioje gynė kai kurie gydytojai ir ligų ekspertai, ir jos sulaukė CDC pareigūnų pykčio. Taisyklių pakeitimai - tai tylus CDC nuolaidžiavimas, kad ji - dar kartą - suklydo.

Žinoma, visiems tiems, kurie kenčia nuo agentūros nesėkmingo reagavimo į COVID, šie prisipažinimai yra per maži ir pavėluoti. Kad ir kaip labai reikalinga būtų agentūros pertvarka, ji nesugrąžins Amerikos visuomenės pasitikėjimo. Ir neįmanoma pasakyti, kokios bus ilgalaikės šios nesėkmės pasekmės.