COVID-19 ligos valdymui Vyriausybė paskelbė naujas priemones ir tvarkas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/covid-19-... 2022-08-16 19:11:00, skaitė 262, komentavo 4

COVID-19 ligos valdymui Vyriausybė paskelbė naujas priemones ir tvarkas

Artėjant rudeniui, kai padaugėja susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino COVID-19 ligos testavimo tvarką ir epidemijų skelbimo kriterijus. Šie pakeitimai padės užtikrinti sklandų gydymo įstaigų darbą ir suteiks savivaldybėms įrankius augant sergamumui operatyviai reaguoti ir kontroliuoti situaciją.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, šiemet mūsų laukia įprasta mokslo metų pradžia. Tai reiškia, kad karantinas šiuo metu neplanuojamas, atsižvelgiant į aukštą visuomenės imunizacijos lygį (persirgusių bei vakcinuotų daugiau nei 80 proc.) ir šiuo metu vyraujančios koronaviruso atmainos ypatumus.

Pasak A. Dulkio, „sergamumo statistika rodo, kad situacija yra nauja, virusas tapo „lengvesnis“.

Vis dėlto, išaugus nesunkiai sergančių pacientų skaičiui, siekiama apsaugoti gydytojus ir kitus poliklinikų pacientus, bei įteisinti COVID-19 ligos diagnozavimą, vadovaujantis klinikiniais ir epidemiologiniais kriterijais.

„Tai reiškia, kad jeigu susirgusio žmogaus artimoje aplinkoje yra patvirtintas COVID-19 ligos atvejis arba jeigu asmuo gauna teigiamą parduotuvėje arba vaistinėje įsigyto savikontrolės greitojo antigeno testo rezultatą, šeimos gydytojas galės patvirtinti COVID-19 ligos diagnozę, nekviesdamas paciento atvykti į polikliniką. Tokiu atveju gydytojas galės susiekti su pacientu ryšio priemonėmis ir įvertinęs jo sveikatos būklę nuotoliniu būdu. Ši tvarka įsigalios nuo rugpjūčio 16 dienos“, - skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Visoje šalyje stipriai išaugus sergamumui ar ligonių lovų užimtumui ir pasiekus nustatytus rodiklių kriterijus epidemija galės būti skelbiama visoje Lietuvos teritorijoje – tokį sprendimą gali priimti Sveikatos apsaugos ministras arba jo įgaliotas asmuo.

Artėjant rudeniui ir naujiesiems mokslo metams, gyventojams rekomenduojama vakcinuotis nuo COVID-19 ligos, jeigu to dar nėra padarę, ir laiku pasirūpinti sustiprinančiąja vakcinos doze.

„Apsaugoti save ir artimuosius nuo COVID-19 ligos taip pat efektyviai padeda bendrosios prevencijos priemonės: kaukių dėvėjimas ir atstumo laikymasis žmonių susibūrimo vietose, asmeninė higiena, čiaudėjimo ir kosėjimo etiketas, ir kt.“, - primena A. Dulkio vadovaujama ministerija.

skirt.png

Ekspertai.eu taip pat primena, kad jau atėjus naujajai koronaviruso bangai ir vis labiau įsisiautėjant beždžionių raupams, sveikintis būtina taisyklingai.

O taisyklingai sveikintis galima tik alkūne, blogiausiu atveju kumštuku. Tačiau geriausia – linktelėjimu, laikantis saugaus, mažiausiai dviejų metrų ar didesnio atstumo.

Nepamirškite ir kaukių dėvėjimo, jei galite, nuolatos dėvėkite ne tik viengubas, bet ir dvigubas kaukes ar respiratorius, testuokitės bei kuo dažniau dezinfekuokite rankas arba visą kūną dezinfekciniais skysčiais ir stenkitės visur dėvėti gumines pirštines.

Labai svarbu – darykite viską, kad nelankytumėte pagyvenusių žmonių, siekiant apsaugoti jų sveikatą ir net išsaugoti gyvybę.

geri%20tevai%20vaiku%20nelanko.jpg

Priminimas ir gėjams (vyrams, kurie lytiškai išpažįsta vyrus) – geri gėjai gėjų nelanko. Tuo labiau, kad ir Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas ragina gėjų bendruomenę sumažinti savo lytinių partnerių skaičių ir nustoti ieškoti naujų meilės ryšių.

geri%20gejai%20geju%20nelanko.jpg

Ir, be abejo, vakcinuokitės, stiprinkitės sustiprinamosiomis dozėmis, išgaudykite neklaužadas vaikučius ir visus juos vakcinuokite, nes klastingi nematomi priešai – virusai su pandemijomis – jūsų ir jūsų atžalų gali tykoti bet kuriame gyvenimo žingsnyje.

Jei kiekvieną parą laikysitės šių aukščiau išvardintų paprastų, bet gyvybiškai svarbių elgsenos ir higienos taisyklių, automatiškai patikėsite mokslu, jei juo dar netikėjote. O mokslas, atsidėkodamas, patikės jumis.

„Sveikata, brangiausias turtas“, - taip kalbėjo ir senovės kuršiai.