Lietuva ir toliau demonstruoja lyderystę – globalių iššūkių akivaizdoje išliekame augimo kelyje

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuva-i... 2022-07-29 18:38:00, skaitė 212, komentavo 4

Lietuva ir toliau demonstruoja lyderystę – globalių iššūkių akivaizdoje išliekame augimo kelyje

Premjerė Ingrida Šimonytė Lietuvoje tituluojama Sėkmės premjere.

Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė skelbia, kad nepaisant Rusijos karo prieš Ukrainą sukeltų iššūkių Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą – pasak Tarptautinio valiutos fondo (TVF), šiemet ūkio augimas išliks teigiamas ir turėtų siekti 1,8 proc.

Informuojama, kad ženklus infliacinis spaudimas, jaučiamas 2022 m., kitąmet turėtų silpnėti, stabilizavusis energijos ir žaliavų kainoms.

„Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, dėl Rusijos karo Ukrainoje susiduria su ekonominiais iššūkiais – nuo išaugusių energijos kainų iki sutrūkinėjusių tiekimo grandinių. Visgi Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą – šiemet šalies ūkis turėtų augti, nors ir lėtesniu tempu nei prognozuota iki karo, o darbo rinka išlieka atspari“, - pasakė Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pranešama, kad Lietuvos ekonomika gerai atlaikė ir pandeminį sukrėtimą bei 2021 m. demonstravo sparčius augimo rodiklius.

Atskleidžiama, kad TVF teigiamai vertina Vyriausybės pasirinktą politikos kryptį ir šių metų balandžio mėn. paruoštą 2,26 mlrd. vertės paketą, skirtą amortizuoti energijos kainų šoko poveikį šalies ekonomikai, verslui ir visuomenei.

„Rusijos karą Ukrainoje Lietuvos ekonomika pasitiko stiprioje pozicijoje turėdama pakankamus fiskalinius rezervus, gerai kapitalizuotą ir sukrėtimams atsparų finansų sektorių bei stiprią išorės poziciją“, - pasakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Anot TVF, bankų sistema Lietuvoje gerai kapitalizuota ir likvidi, pasiruošusi atlaikyti ir didesnio masto ekonomikos sukrėtimus ir prisitaikyti prie kintančios situacijos.

TVF nurodė toliau spartinti švietimo ir sveikatos priežiūros reformas, panaikinti transporto infrastruktūros spragas, siekiant užtikrinti tvarų produktyvumo augimą ir tolesnę sparčią pajamų konvergenciją su Vakarų Europa.

Šiais metais TVF misija ypatingą dėmesį skyrė fintech sektoriui bei Lietuvos pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencinės sistemos vertinimui.