Rusija vis dar bando strakalioti, dėl Lietuvos taikomų sankcijų tranzitui į Kaliningradą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/rusija-vi... 2022-07-10 20:01:00, skaitė 215, komentavo 8

Rusija vis dar bando strakalioti, dėl Lietuvos taikomų sankcijų tranzitui į Kaliningradą

D. Žalimas ir M. Zacharova.

Rusija baigė rengti atsakomąsias priemones prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą dėl krovinių tranzito į Kaliningradą blokavimo ir pradės jas įgyvendinti, jei padėtis negrįš į senąsias vėžes per kelias artimiausias dienas, liepos 8 d. pranešė šios šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Viliamės, kad Briuselyje ir Vilniuje bus priimtas vienintelis teisingas sprendimas, kuris užtikrins netrukdomą tranzitą į eksklavinę Rusijos dalį“, - pasakė M. Zacharova.

Pasak jo, dėl Lietuvos įvestos blokados Kaliningrado sričaiai, šios srities „ūkio subjektai jau dabar patiria nuostolių“.

„Mes nelauksime be galo ilgai. Dar kartą perspėjame, kad jei situacija artimiausiomis dienomis nesistabilizuos, Rusija imsis griežtų priemonių prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą, kurios jau parengtos. Problema sprendžiama per ilgai“, - teigė M. Zacharova.

Tačiau Lietuvos politikos lyderiai jau anksčiau yra sakę, kad klausyti Rusijos nurodinėjimų neketina.

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, prezidentai Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė bei kiti iškilus veikėjai ne kartą yra leidę aiškiai suprasti, kad Lietuva sprendimo nekeis ir pagal Kremliaus švilpuką nešoks.

O buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Dainius Žalimas yra išaiškinęs, kad Lietuva šiuo atveju elgiasi kaip numatyta įstatymuose ir nereikia kreipti jokio dėmesio į Rusijos stenėjimus. Pasak D. Žalimo atvirkščiai, jei Lietuva nutrauktų blokadą, tai būtų mūsų suvereniteto ir Konstitucijos negerbimas.