G. Sorosas atskleidžia planą, kaip išgelbėti JAV demokratiją

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-07-10 20:20:00, skaitė 248, komentavo 5

G. Sorosas atskleidžia planą, kaip išgelbėti JAV demokratiją

Liepos 4 dieną Vengrijoje gimęs JAV investuotojas, Demokratų partijos megadonoras, spekuliantas, filantropas ir milijardierius George‘as Sorosas pareiškė, kad JAV Aukščiausiasis Teismas ir Donaldo Trumpo Respublikonų partija kelia didesnę grėsmę JAV nei Rusija ir Kinija, todėl turi būti nugalėti bet kokiomis būtinomis priemonėmis.

 91 metų G. Sorosas anksčiau ragino keisti režimą Kinijoje ir greitai nugalėti Rusiją. Savo naujausiame straipsnyje jis pavadino šias šalis „represiniais režimais“, kurie „nori pasauliui primesti autokratinę valdymo formą“. Tačiau jis tvirtino, kad daug didesnę grėsmę JAV kelia „vidiniai demokratijos priešai“, tarp kurių yra „dabartinis Aukščiausiasis Teismas, kuriame dominuoja kraštutinių dešiniųjų ekstremistai, ir Donaldo Trumpo Respublikonų partija“, kuri juos ten įdarbino.

Atkartodamas prezidentą Joe Bideną, G. Sorosas pasmerkė teismą dėl praėjusio mėnesio Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo buvo panaikintas 1973 m. „Roe prieš Wade“ precedentas dėl abortų. Jis sakė, kad sprendimo logika kelia pavojų teisėms, pripažintoms pagal keturioliktąjį pataisą, „tarp jų teisei į kontracepciją, tos pačios lyties asmenų santuokoms ir LGBTQ teisėms“, taip pat galbūt net ir tarprasinėms santuokoms.

 

„Taip pat aišku, kad šis Teismas ketina surengti puolimą prieš vykdomąją valdžią“, – argumentavo G. Sorosas, nurodydamas sprendimus dėl Aplinkos apsaugos agentūros įgaliojimų, ginklų nuosavybės ir perskirstymo. „Bendras neseniai priimtų teismo nuosprendžių vardiklis yra „remti Trumpo Respublikonų partijos propaguojamus tikslus ir susilpninti arba uždrausti Demokratų partijos remiamas priežastis“, – tvirtino jis.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra „dalis kruopščiai parengto plano paversti JAV represiniu režimu“, rašė G. Sorosas, o vienintelis būdas juos sustabdyti yra „išstumti Respublikonų partiją“ iš valdžios. Demokratai šiuo metu kontroliuoja Baltuosius rūmus ir abu Kongreso rūmus.

 

Respublikonai „puola mūsų demokratijos sistemą iš visų pusių“, rašė G. Sorosas, kaltindamas partiją Aukščiausiojo Teismo ir daugelio žemesnių teismų „ryšiais“ su „ekstremistiniais teisėjais“ ir priėmus įstatymus, kurie „labai apsunkina balsavimą“ ir „daro ardomąjį darbą“ valstybės lygmeniu.

„Demokratijos išlikimui JAV iškilo rimtas pavojus“, - užbaigia savo tekstą G. Sorosas ir priduria, kad „turime padaryti viską, ką galime, kad to išvengtume“, įskaitant ryšį su kai kuriais respublikonais, kurie balsavo už D. Trumpą, bet atmetė jo „melagystes“.

 

Vengrijoje gimęs milijardierius investavo milijonus į pagalbą demokratams – nuo artėjančių nacionalinių vidurio kadencijos rinkimų iki apygardos advokatų lenktynių pagrindinėse jurisdikcijose.

Šaltinis