Ordo Iuris: eutanazija yra nusikaltimas, o ne pasirinkimas. Eilinis radikalių ideologų melas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-06-27 15:17:00, skaitė 189, komentavo 4

Ordo Iuris: eutanazija yra nusikaltimas, o ne pasirinkimas. Eilinis radikalių ideologų melas

Ponios ir ponai,

Neseniai laiške jums rašiau apie tai, kad Belgijoje gydytojai žudo vaikus pagal ten galiojančius įstatymus. Kalbama ne tik apie abortus, kurie toje šalyje yra legalūs, bet ir apie naujagimių ir kūdikių žudymą. Nuo 2016 m. rugsėjo mėn. iki 2017 m. gruodžio mėn. net 61 proc. visų jaunesnių nei vienerių metų amžiaus vaikų mirčių Belgijos Flandrijoje buvo susijusios su "sprendimu nutraukti savo gyvenimą". Šiuos šokiruojančius duomenis praėjusiais metais paskelbė mokslinis žurnalas "British Medical Journal". 10 proc. šios grupės vaikų buvo nužudyti suleidžiant mirtiną medžiagą, aiškiai siekiant atimti jiems gyvybę. Likusiais atvejais vaikai tiesiog nustojo gydytis arba jiems buvo duota medžiagų, galinčių sukelti mirtį. Gydytojai tokius sprendimus aiškina tuo, kad vaikai neturėtų vilties į "pakenčiamą ateitį".

Negalime leisti, kad ši mirtina beprotybė taptų Lenkijos realybe. Turime veikti greitai. Tiesa, šiandien eutanazija Lenkijoje vis dar neteisėta, tačiau jos šalininkai jau pradėjo gerai apgalvotą kampaniją, kuria siekiama ją įteisinti.

Poznanės Naujasis teatras (už valstybės lėšas!) stato spektaklį "Teisė rinktis", kurio aiškus tikslas - propaguoti eutanaziją. Spektaklio metu žiūrovai "teisia" pagrindinį veikėją, spręsdami, ar jis turėtų gyventi, ar mirti. Teatro fojė galite "pasigrožėti" šiuolaikinės savižudybės įrankiu. Naujojo teatro atstovė Marta Szyszko-Bohusz Poznanės radijui pasigyrė, kad teatro žiūrovai gali "savo akimis išvysti unikalų objektą, kol kas pristatytą tik trijose Europos vietose - kapsulę, vadinamą Sarco, kuri ateityje gali tapti moderniu karstu, pagalbine savižudybės priemone. Ji pridūrė, kad tai puiki proga pasisakyti diskusijoje dėl žmogaus "teisės" į eutanaziją. Kita teatro atstovė Agnieszka Maciaszek žiniasklaidai nurodė, kad kapsulės pastatymu siekiama pradėti diskusijas visoje šalyje apie teisę rinktis ir apie tai, ar tokie išradimai reikalingi. Spektakliui skirtoje teatro interneto svetainėje taip pat buvo paskelbtas šokiruojantis pareiškimas, kad "paliatyviosios pagalbos nutraukimo", kurios esmė - išsaugoti terminalinės būklės paciento orumą, klausimas netrukus taps diskusijų objektu mūsų šalyje.

Mūsų teisininkai ne kartą yra dalyvavę bylose, susijusiose su gyvenimo pabaigos atvejais. Lenkijos ligoninėse daugelis šeimų galėjo oriai atsisveikinti su savo artimaisiais, kurie dėl mūsų daugybės intervencijų nebuvo per anksti atjungti nuo medicininės įrangos. Taip pat dalyvavome garsioje Alfie Evanso byloje, kurią gynėme iki paskutinės akimirkos, ieškodami ligoninių, pasirengusių priimti berniuką, ir Slawomiro byloje, kurioje kovojome už galimybę jį pervežti į Lenkiją, kad galėtų tęsti gydymą. Deja, Didžiosios Britanijos teismai liko nesutaikomi ir nusprendė abu pacientus nužudyti nutraukdami gydymą.

Negalime laukti akimirkos, kai vėl reikės įsikišti. Jei imsimės veiksmų dabar, galėsime nustatyti atvirų diskusijų toną. Todėl jau gegužės pabaigoje išsiuntėme Didžiosios Lenkijos vaivadijos valdžiai peticiją, kurioje reikalaujame, kad pjesė "Pasirinkimo teisė" būtų pašalinta iš plakato, o iš pastato fojė būtų pašalinta baimę kelianti "mirties kapsulė". Didžiosios Lenkijos vaivadijos gubernatorius taip pat gaus teisininkų "Ordo Iuris" parengtą teisinę analizę, kurioje nurodoma, kad Poznanės teatro veiksmai prieštarauja įstatymams ir priimtoms etikos normoms, o vaivadijos valdžia privalo į tai reaguoti. Birželio pradžioje taip pat paskelbėme analizę, kurioje paneigėme (taip pat ir Poznanės teatro vadovybės) skleidžiamą mitą, kad Šveicarijoje įteisinta minėtoji "mirties kapsulė". Įrodome, kad nors eutanazijos propaguotojai bando įtikinti visuomenę, jog turėtume apsvarstyti galimybę lenkams naudotis šia žudikiška savižudybės priemone, nes "pažangioji Šveicarija tai jau padarė", iš tiesų šią informaciją paneigė ne tik Šveicarijos valdžios institucijos, bet ir pats mašinos kūrėjas.

Norint pradėti propaguoti eutanaziją, visų pirma reikia, kad mūsų atsakas būtų svarus, gerai parengtas, kupinas faktų ir tvirtų duomenų. Rengiame lyginamąją įvairių Europos šalių eutanazijos įstatymų analizę, parodančią pražūtingas eutanazijos įteisinimo pasekmes ir supažindinančią visuomenę su šia siaubinga idėja, kuri žmogaus savižudybės dramą vadina "oria mirtimi". Dėl to būsime geriau pasirengę pradėti plačias diskusijas dėl eutanazijos, kurios prasidės ir Lenkijoje. Tyrimo rezultatai rodo, kad nors Europa vis dar nėra vieninga eutanazijos klausimu, šios mirtinos ideologijos agresija vis labiau stiprėja.

Todėl labai prašau jūsų paremti Ordo Iuris institutą, nes tai padės mums padengti ligšiolinio atsakymo išlaidas, užbaigti skerspjūvio analizės darbus ir pasirengti tolesniam eutanazijos šalininkų lobistų, kurie pelnosi iš kitų žmonių dramų ir mirties, atstūmimui.

Daugiau radikalių ideologų melo

Kai kraštutiniai kairieji paskelbia, kad "atveria diskusijas", paprastai jas uždaro. Tai puikiai matėme lyčių ideologijos atveju, kuri socialiniuose moksluose iš pradžių buvo pristatoma tik kaip perspektyva. Daugelį metų skverbtas į kultūrą ir žurnalistiką, jis daug kur tapo privaloma doktrina, kuri, pavyzdžiui, grasindama drausminėmis nuobaudomis, užkerta kelią bet kokiam kitokiam mąstymui. Tokios bausmės laukia kiekvieno, kuris Poznanės Adomo Mickevičiaus universitete iškreiptą lytinę tapatybę turintį vyrą pavadins... vyru. Ir tai tik pradžia. "Pažangiose" Vakarų šalyse už lyčių ideologijos kritiką jau galima atsidurti kalėjime.

Todėl tai, kad eutanazija mūsų šalyje vis dar yra neteisėta, neturi mūsų atgrasyti nuo budrumo. Atrodo, kad esame toli nuo Didžiosios Britanijos, kur tėvai pralaimi teismus gydytojams, kovojantiems už jų vaikų gyvybes, arba nuo Belgijos ar Olandijos, kur žudomi net kūdikiai. Tačiau ar galime tikėti, kad Lenkijoje niekada nebus nueita taip toli?

Manau, kad tai įmanoma, bet tik jei imsimės veiksmų dabar. Šių bjaurių ideologijų srautas labai pagreitėjo ir tampa vis agresyvesnis. Dar visai neseniai lenkai manė, kad genderizmo absurdas yra išprotėjusių Vakarų problema. Neilgai trukus jie pateko į mūsų mokyklas, universitetus, biurus ir gatves.

Panašiai bus ir su šiomis "diskusijomis" dėl eutanazijos. Dėl to neturiu jokių iliuzijų. Poznanės spektaklis žymi visuomenės supažindinimo su ideologija, kuri tik po kurio laiko atskleis savo tikrąjį veidą ir Lenkijoje sukels tokias pat tragedijas, kokios šiuo metu vyksta Belgijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje ir kitose Europos šalyse, - vaikų ir suaugusiųjų teisėto žudymo tragedijas.

Turime veikti labai greitai ir nuosekliai. Todėl į Poznanės aktą, kuriuo skatinama eutanazija, reagavome iš karto. Parengėme peticiją Didžiosios Lenkijos vaivadijos savivaldybei, kurioje protestuojame prieš anticivilizacinio ir skandalingo turinio spektaklio finansavimą valstybės lėšomis. Taip pat reikalaujame, kad ši pjesė būtų pašalinta iš afišos ir kad iš teatro fojė būtų pašalinta baimę kelianti "mirties kapsulė".

Neleisime skatinti teisės pažeidimų

Gubernatoriaus įsikišimas šioje situacijoje yra ne jo geros valios reikalas, o įstatyme numatyta pareiga. Tai įrodome teisinėje analizėje, kurią siunčiame kartu su peticija. Aiškiai parodome, kad vaivada turi liepti pašalinti pjesę iš afišos, o iš teatro fojė - mirtiną mašiną.

Mūsų ekspertai pabrėžia, kad įstatymas įpareigoja provincijos gubernatorių tikrinti ir vertinti teatro veiklą, ar ji atitinka valstybės kultūros politikos principus ir tikslus, meninį lygį, finansinių išteklių panaudojimą ir įstatymų laikymąsi.

Tuo tarpu Naujojo teatro veiksmai gali būti traktuojami kaip viešas eutanazijos, kuri pagal Lenkijos įstatymus yra nusikaltimas, gyrimas. Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad "tas, kas nužudė žmogų jo prašymu ir dėl užuojautos jam, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 mėnesių iki 5 metų".

Kartu mūsų analitikai primena Baudžiamojo kodekso 255 straipsnio 3 dalį, kurioje rašoma, kad "tas, kas viešai propagavo nusikaltimo padarymą, baudžiamas bauda iki 180 parų, laisvės apribojimo bausme arba laisvės atėmimu iki vienerių metų".

Vaikai taps aukomis

Analizėje nurodome tokių veiksmų poveikį jauniausiems. Mažiausias rekomenduojamas amžius, nuo kurio galima žiūrėti eutanaziją propaguojantį spektaklį, yra... 14 metų. Lengva įsivaizduoti, kokį emocinį sutrikimą gali sukelti tokio jauno žmogaus susidūrimas su pagalbinės savižudybės propagavimu. Dar blogiau, kad "Teatr Nowy" fojė esančią mirtininko mašiną stebi kur kas jaunesni vaikai, kurie ateina į jiems organizuojamus užsiėmimus. Žudymo mašina yra labai intriguojančios formos, primenančios kosminį laivą, todėl ji tikrai nestokoja jaunųjų žiūrovų dėmesio. Kaip paprastai, ideologai smogia į jautriausią mūsų visuomenės vietą, t. y. į besiformuojančią vaikų ir jaunimo sąmonę. Jie nori juos nuo pat mažens įpratinti prie minties, kad eutanazija yra "teisė rinktis", o ne nusikaltimas ir kėsinimasis į neatimamą žmogaus orumą. Stebint šiuolaikinių paauglių požiūrį į abortus ar radikalius absurdiškos lyčių ideologijos reikalavimus, neįmanoma nepastebėti šios strategijos veiksmingumo.

Tuo tarpu Lenkijos Konstitucija kiekvienam iš tėvų suteikia teisę reikalauti, kad valdžios institucijos apsaugotų vaiką nuo smurto, žiaurumo, išnaudojimo ir demoralizavimo. Todėl kalbame lenkų tėvų vardu ir reikalaujame, kad ši teisė būtų įgyvendinta. Savo laiške gubernatoriui pabrėžiame, kad teatras "Teatr Nowy" supažindina vaikus su turiniu ir vaizdais, kurie neatitinka jų amžiaus, emocinio ir dvasinio vystymosi. Atlikdami analizę remiamės Vaiko teisių deklaracijos preambule, kurioje nurodoma, kad vaikams dėl jų fizinio ir protinio nebrandumo reikia ypatingos priežiūros ir dėmesio, įskaitant tinkamą teisinę apsaugą.

Atskleidžiame dramatiškas eutanazijos beprotybės pasekmes

Taip pat rengiame išsamią lyginamąją įvairių Europos šalių eutanazijos įstatymų analizę, kurioje parodysime, kokias pražūtingas pasekmes sukelia teisinis pritarimas savižudybei su pagalba. Blogiausiais atvejais tai tampa paprasčiausiu žmonių žudymu, net nekreipiant dėmesio į jų "pasirinkimą".

Didžiosios Britanijos teisėje eutanazija apibrėžiama kaip "žmogžudystė". Didžiausia bausmė už šį nusikaltimą - laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Tačiau praktikoje ligoninės lengvai apeina draudimus ir kreipiasi į teismus, kad gautų leidimą atjungti sunkios būklės pacientus nuo gyvybę palaikančių aparatų. Šios praktikos auka tapo 2021 m. komos ištiktas lenkas Slawomiras, kuris, nepaisant kai kurių jo šeimos narių pasipriešinimo, buvo atjungtas nuo gyvybę palaikančių aparatų ir mirė Plymuto ligoninėje. Dėl atjungimo S. Sławomirui nebebuvo duodami skysčiai ir maistas, jis tiesiog mirė iš bado. Civilizuotose šalyse tai nepriimtina - skausmo malšinimas, maitinimas ir drėkinimas yra esminiai paliatyviosios pagalbos elementai. Atsisakyti jos - tai kėsintis į žmogaus orumą.

Nedelsdami įsteigėme JT Neįgaliųjų teisių komitetą. Taip pat bendradarbiavome su Lenkijos užsienio reikalų ministerija, Teisingumo ministerija ir prokuratūra. Mūsų pastangomis Slawomirui buvo suteiktas Lenkijos diplomatinis statusas, o Varšuvos apygardos teismas leido jį mediciniškai pervežti į gimtąją šalį. Vėliau gydytojai pasiūlė pagalbą diagnozuojant ir gydant. Po savaitės šia byla susidomėjo žiniasklaida, o tūkstančiai lenkų pasirašė specialią peticiją Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui.

Taip pat pateikėme prašymą prokuratūrai, kad ši, pasinaudodama užsienio teisine pagalba, išaiškintų pažeidimus, susijusius su trukdymu išoriniams gydytojams ir Lenkijos konsului patekti pas pacientą. Nepaisant to, kad buvo sutelktos visos teisininkų pajėgos, į pagalbą pasitelkti šeimos nariai ir daugybė kitų žmonių, Slawomiro gyvybės išgelbėti nepavyko - po kelių dienų jis mirė.

Siekdami užkirsti kelią panašioms tragedijoms ateityje, mūsų ekspertai parengė Lenkijos vyriausybei skirtą memorandumą, kuriame nurodė, ką Lenkijos valdžios institucijos gali padaryti, kad apsaugotų lenkų, kuriems gresia eutanazija užsienyje, gyvybes ir išvengtų tokių situacijų ateityje.

Giname gyvybę Lenkijos ligoninėse

"Ordo Iuris" instituto ekspertai taip pat reguliariai įsikišdavo Lenkijos ligoninėse, ypač tais atvejais, kai gydytojai priimdavo sprendimus nutraukti gydymą dėl vadinamosios "smegenų mirties". Dažnai tokioje situacijoje paciento šeima neturi pakankamai informacijos, o pats sprendimas priimamas be reikiamų paaiškinimų. Mūsų teisininkai padeda paciento artimiesiems gauti išsamią ir suprantamą informaciją apie paciento sveikatos būklę ir sudaryti sąlygas išoriniams specialistams patikrinti diagnozę arba tiesiog pratęsti laiką, kol bus priimtas galutinis sprendimas dėl paciento gyvybės išsaugojimo.

Mūsų patirtis rodo, kad lenkų gydytojai, kitaip nei JK, sutinka įsileisti išorės specialistus ir leisti šeimai gauti nepriklausomą diagnozę. Taip šeima gali būti rami, kad padarė viską, ką galėjo, kad padėtų savo mylimam žmogui, ir tuo pat metu turi daugiau laiko susitaikyti su mirties drama. Tačiau baiminuosi, kad eutanazijos šalininkai taip pat turi būdų, kaip pasiekti gydytojus ir pakeisti jų požiūrį. Todėl būtina iš anksto paviešinti šią problemą ir parodyti tikrąjį šios tragiškos ideologijos veidą. Taip pat prisimename garsiai nuskambėjusius atvejus, kai Jungtinėje Karalystėje buvo nužudyti vaikai, nepaisant jų tėvų prieštaravimo ir realių galimybių tęsti gydymą, kurį siūlė medicinos centrai užsienyje. Turiu omenyje Alfie Evans ir Charlie Gard atvejus, į kurių gynybą įsikišo net pats popiežius Pranciškus. Abiem atvejais britų gydytojai teismuose nugalėjo tėvus ir "laimėjo" berniukų mirtį.

"Mums padėjo lenkų advokatai, esu sužavėtas lenkų širdingumo. Lenkija yra nuostabi", - tokiais žodžiais Alfie tėtis Tomas Evansas padėkojo mūsų advokatams už nuolatinę paramą nuo 2017 m. gruodžio mėn. Remdamiesi Alfie tėvų mums suteiktais įgaliojimais, sudarėme Lenkijos ligoninių ir hospisų, pasirengusių priimti berniuką ir suteikti jam tolesnę priežiūrą, sąrašą. Prie paramos prisidėjo ir teisininkai iš Italijos. Romos, Milano ir Miuncheno ligoninės taip pat pareiškė norą priimti Alfie. Lenkų pediatrė daktarė Izabela Palgan apžiūrėjo Alfį ir padarė išvadą, kad jam reikia tolesnės diagnostikos ir medicininės priežiūros. Tačiau ši precedento neturinti mobilizacija neišgelbėjo berniuko, kuris buvo nužudytas pagal nežmoniškus Anglijos teismų ir Strasbūro teismo sprendimus.

Aštuonmečiai vaikai prašo mirti?

Jau minėjau Belgijoje nužudytus naujagimius ir kūdikius. Panaši situacija yra ir Nyderlanduose, kur vaikas nuo 12 metų amžiaus turi teisę prašyti gydytojų padėti atlikti teisėtą savižudybę, jei su tuo sutinka jo tėvai. Tačiau praktikoje Nyderlanduose galioja vadinamasis Groningeno protokolas - gairės, pagal kurias eutanaziją galima atlikti net naujagimiams. Jis neturi privalomo teisės akto statuso, tačiau praktikoje, jei laikomasi gairių, prokuroras nevykdo baudžiamojo persekiojimo už eutanaziją.

Nyderlandų atvejis taip pat rodo, kad dėl eutanazijos propagavimo gali būti ignoruojami įstatymai - net teismuose. Nyderlandų eutanazijos fondo ilgametės kampanijos dėka teismai išteisino savo pacientus nužudžiusius gydytojus arba nuteisė juos simbolinėmis bausmėmis, nors eutanazija šioje šalyje vis dar buvo neteisėta. Pavyzdžiui, gydytoją Gertrūdą Postmą, kuri 1971 m. nužudė savo motiną, aiškindama tai depresija ir asmeniniu prašymu sutrumpinti jos gyvenimą, teismas nuteisė... vienos savaitės laisvės atėmimo bausme, atidedant jos vykdymą vieneriems metams.

Olandijos pavyzdys kelia didelį nerimą ir Lenkijos kontekste, nes minėtame Baudžiamojo kodekso 150 straipsnyje, kuriame numatyta baudžiamoji atsakomybė už eutanaziją, jau yra nuostata, kad "išimtiniais atvejais teismas gali taikyti ypatingą bausmės sušvelninimą arba net jos netaikyti". Kad Lenkijoje būtų įvesta eutanazija, mirties civilizacijos propaguotojams iš esmės nereikia keisti įstatymų. Viskas, ką jie turi padaryti, tai priversti Lenkijos visuomenę remti eutanaziją, o tai neabejotinai turės įtakos ir teismų sprendimams.

Štai kodėl mūsų kova prieš eutanazijos skatinimą yra tokia svarbi. Turime pasiekti ne tik valdžios atstovus, kurie gali pakeisti Lenkijos įstatymus, bet ir visą Lenkijos visuomenę, kuri taip pat patiria ideologų spaudimą.

Stovėkime gyvenimo pusėje

Norėdami apsaugoti Lenkiją nuo mirties civilizacijos, turime veikti kartu. Tik su tokių žmonių kaip jūs pagalba mums pavyks apginti gyvybę - nuo pradėjimo iki natūralios mirties.

Peticijos Didžiosios Lenkijos regiono valdžios institucijoms, kurioje reikalaujame reaguoti į pjesę "Teisė rinktis" ir Poznanės Naujojo teatro fojė eksponuoti savižudžio mašiną, parengimas buvo ne tik pačios peticijos teksto parengimas, bet ir specialios interneto svetainės sukūrimas bei jos populiarinimas internete. Iš viso šiam tikslui turėjome skirti daugiau nei 3 000 PLN. Dar 5 000 PLN susiję su teisinės nuomonės, kuri netrukus bus išsiųsta gubernatoriui, parengimu ir išsiuntimu.

Išsamiai analizei, parodančiai tragiškas eutanazijos įteisinimo įvairiose Europos šalyse pasekmes, kuri padėtų lenkams suvokti mums gresiantį pavojų, reikia kelių ekspertų bendro darbo ir ji kainuoja ne mažiau kaip 30 000 zlotų.

Informacinei kampanijai apie tikrąjį eutanazijos veidą ir kitose šalyse pastebėtus jos padarinius surengti reikėtų kelių mėnesių ekspertų grupės darbo ir 35 000 zlotų biudžeto. Tačiau pagaliau turime galimybę veikti iš anksto. Galime nustatyti būsimų debatų toną.