Lietuva prisiprašė. Kuo, be sienų perbaižymo, gali atsakyti Rusija į Kaliningrado blokada?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-21 21:18:00, skaitė 533, komentavo 9

Lietuva prisiprašė. Kuo, be sienų perbaižymo, gali atsakyti Rusija į Kaliningrado blokada?

Lietuva, kaip nagla "moškė" (mašalas, rus.), norėdama pasitarnauti užjūrio šeimininkui, dar pavasarį pradėjo skalyti ant Rusijos. Išdidūs lietuviai tada nusprendė visiškai atsisakyti nuo Rusijos energetinių išteklių. Tai rusams nesutrukdė gauti rekordinį pelno iš eksporto, tačiau tiems patiems lietuviams rekordiškai išaugo benzino, dujų ir elektros energijos kainos.

Infliacija Lietuvoje pasidarė antra pagal dydį tarp visų JevroSojūzo šalių. 18,5 proc., palyginti su viso JevroSojūzo vidurkiu – 8,1 proc. Blogiau tik Estijoje – 20,1 proc.

Tačiau matyt Lietuva vis tik užsinorėjo išsirauti į pirmąją vietą pagal Europos pragyvenimo lygio kritimą, kad tik geriau už kitus išsitarnauti prieš USA. Ir nusprendė, nusispjaudama į į savo pačios pasirašytus tarptautinius susitarimus, apriboti prekių tranzitą į Kaliningradą.

Savo veiksmus Lietuvos valdžia besivadinanti lenzberg režimo šaika paaiškino tuo, kad prekės yra sankcijinės. Tačiau  paaiškinimas, atvirai kalbant, yra šiaip sau. Štai ką apie tai kalba ekspertai:

Visos kalbos apie tai, kad negalima įvežti sankcionuotų prekių - yra kliedesiai, nes kalba eina apie pervežimą iš Rusijos teritorijos į Rusijos teritoriją. Tai yra, prekės yra gabenamos tranzitu. Ir visi dokumentai su JevroSojūzų pasirašyti būtent dėl ​​tranzito.

Taip jau gaunasi, kad tai grynas bezpredielas. Ir, greičiausiai, taip pat dar ir tyčinė provokacija. Reikalas yra tame, kad Rusija apskritai gana sėkmingai vykdo savo specialią operaciją Okrainoje, priešas nesugeba pasiekti jokių ryškių sėkmių ir situacijos persilaužymo, nepaisant visos JevroSojūzo ir Pindostano pagalbos.

Visiškai gali būti, kad USA sugalvojo pabandyti išprovokuoti Rusiją emocinei reakcijai į karinį tranzito problemos sprendimą – paimti ir pramušti sausumos koridorių į Kaliningradą, maždaug tokiais pačiais metodais, kaip atsirado sausumos koridorius į Krymą.

Beje, tokie raginimai jau pradėjo skambėti ir rusiškoje visuomenėje. Tai, pagal pindosų užmačias, galėtų nukreipti Rusijos pajėgas ir dėmesį į dar vieną kovos frontą ir tuo pačiu sumažinti visos vykstančios operacijos efektyvumą.

Juk jėgų išsklaidymas prie nieko gero nepriveda. Tačiau Rusijoje sprendimai priimami nesivadovaujant emocijomis. Ir todėl Lietuva, greičiausiai, susilauks ekonominio atsako į savo išpuolį. Ir nežinia, kas jai galiausiai bus blogiau. Juk Rusijos okupaciją su pigiomis dujomis, elektra ir kuru degalinėse dar reikia ir užsitarnauti. O pasaulinės energetinės krizės eroje ji (rusiška okupacija) tapo dar vertingesnė ir brangesnė.

Lietuviai tokios dovanos neužsitarnavo, todėl jie ir toliau mokės žiaurias kainas už elektrą, dujas ir benziną. O kad jiems šią užduotį apsunkinti, Rusijos valdžia gali uždrausti lietuviškų prekių įvežimą į Rusiją. Lietuvos veiksmų ir išpuolių absurdiškumas čia yra tame, kad Rusija yra pagrindinė jos prekybos partnerė.

Lietuva į Rusiją parduoda 10,8% viso sao eksporto. Iš Rusijos pusės prekyba su Lietuva sudaro mažiau nei vieną procentą nuo visų Rusijos prekybinių santykių su kitomis šalimis. Taigi toks draudimas gana pastebimai palies Lietuvos ekonomiką ir jos piliečius.

Tuo pačiu Lietuva ir vėl eilinį kartą nieko nepasieks, kaip ir praėjusį kartą, kada uždraudė rusiškus energetinius išteklius, o tai atnešė problemų tik patiems Lietuvos piliečiams. Tranzito į Kaliningradą problema sprendžiama per tiekimą jūros keliu, ir tai tik iš dalies.

Iš tikrųjų Lietuva sugebėjo pateisinti ir apriboti tik tų prekių tranzitą, kurioms taikomos sankcijos. Atsakydama į tai, Rusija gali padaryti kažką panašaus į prekių „rokiruotę“ tarp tranzito sausuma ir jūra:

"Kaliningrado prekės, kurioms nebuvo taikomos ribojančios priemonės, bus nukreiptos geležinkeliu, kad būtų atlaisvinti keltai vežti sankcionuotus krovinius, - pasakė gubernatorius Antonas Alichanovas.

Dėl to problema rusams gali būti sprendžiama nepriimant emocingų ir griežtų sprendimų, kurių tikisi Baltieji rūmai, pastūmėję valdžion pastatytą lenzberg-šaika į šitą provokaciją. Už avantiūrą eilinį kartą ir vėl sumokės Lietuvos piliečiai – eiliniu ekonomikos nuosmukiu.

Taip pat visus Uošingtono geopolitinius žaidimus bus priverstas apmokėti dar ir JevroSojūzas. Lietuvos biudžetas (11,11 mlrd eurų be JevroSojūzo padačkių) jau ir taip turėjo 3 mlrd. eurų deficitą (27%). Dabar Briuselis turės duoti jiems daugiau pinigų. Tik va ar užteks jų visiems? Ten ir Zelenskis kaulija 5 mlrd.eurų, ir ne apskritai, o kas mėnesį, reguliariai. O pinigų JevroSojūzi visokiems rusofobų išpuoliams ir išsikalinėjimams gali ir neužtekti. Ypač kada be dujų sustos visa Europos pramonė. 

Ir kažkas kantriai laukia šios akimirkos.

Ekspertai Europoje jau su nerimu pareiškia, kad, greičiausiai, iki žiemos nepavyks, kaip planuota, užpildyti visų dujų saugyklų, o kai kurias įmones teks uždaryti, kad paprastiems Europos vartotojams užtektų dujų. Štai tada rusofobai, sėdintys ant JevroSojūzo padačkių, ir užkauks. 

Ir dar. Nereikia pamiršti, kad Lietuva gauna elektros energiją per BRELL žiedą. Pakankaka rusams išjungti “rubilniką”, ir ne tik Lietuva, bet ir visa Pribaltika momentaliai atsiduria kažkur 19 amžiuje, balanos gadyneje , tskant.