Biolaboratorijos Kazachstane – kaip baubas Rusijai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/biolabora... 2022-06-16 21:51:00, skaitė 314, komentavo 10

Biolaboratorijos Kazachstane – kaip baubas Rusijai

Rusijoje kurstoma dar viena antikazachiška isterija. Šį kartą suklupimo akmeniu tapo baisios ir slaptos JAV biologinės laboratorijos, tariamai įkurtos Kazachstano pietuose. Tačiau tai ne pirma tokia Rusijos žiniasklaidos informacinė kampanija.

Visiškai ne slapta

„Virusai iš Almatos kelia grėsmę Kinijai ir Rusijai!“, „Amerika kuria biologinius ginklus Kazachstane! – tokių triukšmingų ​​antraščių gausu rusiškose informacinėse platformose. Kai skaitai tokius tekstus, savaime kyla noras užsidengti balta paklode ir šliaužti į kapines.

Vienas iš pagrindinių naujosios kampanijos ideologų yra Nikita Mendkovičius, ekonomistas, ekspertas, žurnalistas, Vidurinės Azijos specialistas. Kazachstane jis labiau žinomas kaip isteriškų straipsnių, kuriuose ryškiomis spalvomis buvo vaizduojama rusakalbių piliečių priespauda ir „kalbinių patrulių“ žiaurumai, autorius. Be to, Mendkovičius tai darė su tokiu įkarščiu ir fantazija, kad sužavėjo net vietinius rusakalbius, kurie asmeniškai žino, kad Kazachstane nieko panašaus nėra.

Dabar „ekspertas“ pradėjo naują ažiotažą – Kazachstano amerikietiškas biologines laboratorijas – ir, regis, ruošiasi rimtai konkuruoti su Stephenu Kingu ar velioniu Michailu Zadornovu, nes kartais iš Mendkovičiaus tekstų neaišku, ar reikia išsigąsti, ar juoktis.

Cituojame: „ ... nors kariškiai ir prižiūri šį darbą, jų tyrimuose karinių paslapčių nedaug. Vakarų universitetai iš darbuotojų reikalauja publikavimo standartų, todėl net ir su kariniais projektais dirbantys mokslininkai yra priversti skelbti savo tyrimus. Remiantis šiais leidiniais, galima susidaryti vaizdą apie amerikiečių mokslininkų veiklą Kazachstane."

Na, ką aš galiu pasakyti – na, amerikiečiai, na, ir kvailiai! Visos paslaptys yra paskelbtos viešai. Tiesa, „ekspertas“ paprastai nuorodų į originalus nepateikia, apsiriboja citatomis arba geriausiu atveju purvinomis ir nesuprantamomis interneto puslapių ekrano kopijomis.

Tą patį galima pasakyti apie bendradarbiavimą ir mokslinių tyrimų finansavimą. Visi publikuojami dokumentai buvo anksčiau paskelbti viešoje erdvėje, iš kurios juos paėmė „ekspertai“ ir „tyrimų autoriai“.

Isterija dėl Amerikos

Kas konkrečiai prikišama Kazachstanui? Žinoma, bendras darbas su nekenčiama Amerika, įskaitant JAV finansavimą tyrimams ir moksliniams darbams. Rusai kažkaip greitai pamiršo, kad nuo 90-ųjų mokslas beveik visose posovietinėse šalyse (ne išimtis – ir Rusijos Federacija) ilgą laiką išgyveno iš Vakarų dotacijų. Kaip sakoma, krislas kito akyje visada matomas geriau, nei rąstas savo akyje.

Be to, Mendkovičius labai efektyviai nustatė ryšį tarp pavojingų ligų tyrimo ir tų pačių ligų protrūkių Vidurinėje Azijoje. „Eksperto“ visiškai nesutrikdė Azijoje esantys natūralūs šių ligų židiniai. Paaiškėjo, kad dėl visko kaltos tik biolaboratorijos ir mokslo centrai, tyrę šiuos virusus.

Tačiau Mendkovičius anaiptol nėra vienintelis populistas, kuris gaudo ažiotažą skandalinga tema ir skelbia „labai slaptus dokumentus iš atvirų šaltinių“. Kai kurie propagandistai nuėjo dar toliau, mokslinių tyrimų institucijas prilygindami kone NATO bazėms. Kam smulkintis? Klykianti antraštė: „Biolaboratorijos Kazachstane veikia kontroliuojamos Pentagono!“, – skamba ir perkama gerai.

Rusijos televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas labiausiai pasižymėjo, siūlydamas Izraelio metodus šalinant grėsmes savo nacionaliniam saugumui kitų šalių teritorijose.

– „O gal tiesiog „subombinti“? – jis pasiūlė. – Na, ką daryti, jei žinome, kur yra laboratorijos. Imti ir „subombinti“. Štai tokia mokslinė diskusija.

Savo, ne kito

Kazachstano Respublikos užsienio reikalų ministerija ne kartą yra pareiškusi, kad ta pati Centrinė etaloninė laboratorija Almatoje, pastatyta su JAV parama, kaip ir kiti panašūs mokslo centrai, priklauso išimtinai Kazachstanui ir aptarnauja jo interesus.

– „Ši laboratorija visiškai priklauso Kazachstano vyriausybei“, – dar 2020 metais žurnalistams sakė tuometinis užsienio reikalų ministras Mukhtaras Tleuberdi. Dabar Kazachstanas šioje laboratorijoje atlieka savo tyrimus, mokslo plėtrą.

Tiek Užsienio reikalų ministerijos vadovas, tiek Kazachstano ekspertai vieningai tvirtina, kad ypač pavojingų ligų sukėlėjų tyrimų etaloninė laboratorija yra išskirtinai civilinis objektas, o amerikiečiai ar kiti mokslininkai iš trečiųjų šalių joje nevykdo jokios veiklos. Be to, 3-iasis laboratorijos saugumo lygis fiziškai ir faktiškai neleidžia joje kurti jokių biologinių ginklų.

Deja, net apeliavimas į sveiką protą nepadeda.

Nemaloniausia yra tai, kad tokioms internetinėms klastotėms, pagal Overtono lango principą, palaipsniui suteikiamas tikras statusas ir jos pradedamos diskutuoti aukščiausiu, taip pat ir tarptautiniu, lygiu. Dėl to turi teisintis net valstybės vadovas.

– „Dirbome su amerikiečiais biologinės saugos srityje buvusio kovos su maru instituto Almatoje pagrindu“, – interviu laikraščiui „Kazachstanskaja pravda“ sakė Kazachstano Respublikos prezidentas Kasimas Jomartas Tokajevas. – Dabar dėl sutarties pasibaigimo amerikiečiai paliko etaloninę laboratoriją, joje mūsų biudžeto lėšomis dirba tik Kazachstano specialistai. Atsižvelgdami į šios srities tyrimų aktualumą, esame pasirengę skaidriausiam bendradarbiavimui su Rusijos specialistais.

Šiuo metu, vadovaujantis Kazachstano prezidento nurodymu, respublikoje vyksta įstatymo „Dėl Kazachstano Respublikos biologinės saugos“ projekto rengimas. Jame numatytas tolesnis bendradarbiavimo su užsienio šalimis stiprinimas kovos su infekcinėmis ligomis srityje. Baisu įsivaizduoti, ką apie tai parašys Rusijos „ekspertai“ ir tinklaraštininkai.

Atrodo, kad visi taškai sudėti, temą reikia uždaryti. O slaptos laboratorijos Kazachstane kažkaip nėra slaptos, ir ten dirba vietiniai specialistai, ką aukščiausiu lygiu patvirtina Kazachstano valdžia. Tačiau, kaip sakė garsus rašytojas Robertas Šekli (Sheckley), „skaudžiausia yra tai, kad informaciniame kare visada pralaimi tas, kuris sako tiesą“.

Kitas klausimas – kam apskritai Rusijoje pastaruoju metu taip smarkiai trukdo kazachų laboratorijos, kad prieš jas prasidėjo aktyvi kova? Išvada yra labai nuvilianti.

Pasaulinė koronaviruso pandemija parodė biologinio saugumo svarbą pasaulyje. O tai reiškia naujų technologijų plėtrą.

Kazachstano vakcinos nuo COVID-19 sukūrimas aiškiai parodė, kad Kazachstano Respublikoje yra vietinis taikomasis mokslas, ir kad „QazVac“ gali konkuruoti su „Sputnik-V“. O pagal Rusijos verslo taisykles su konkurentais elgiamasi negailestingai.

Ruslanas Chairulinas

Šaltinis: media.az