Du pagrindiniai klausimai

Autorius: Andrius Martinkus Šaltinis: https://ekspertai.eu/du-pagrin... 2022-06-11 19:24:00, skaitė 619, komentavo 28

Du pagrindiniai klausimai

Žvelgiant iš Lietuvos, dabartinės geopolitinės pervartos vertinimas priklauso nuo atsakymo į du pagrindinius klausimus.

Pirmas klausimas yra toks. Ar pastarųjų trisdešimt dvejų metų Lietuvos valstybingumo ir lietuvių tautos istorija yra - kaip tvirtina oficiali neoliberalaus Lietuvos režimo propaganda – sėkmės istorija, ar veikiau degradacijos, nykimo ir gesimo istorija?

Aš renkuosi antrą atsakymą, nes man yra akivaizdu, kad negali būti vadinama „sėkmės istorija“ istorija tautos, per tris dešimtmečius savo tėvynėje susitraukusios nuo 3,7 milijono iki 2,8 milijono žmonių. Pastarųjų trijų dešimtmečių istorija iš tikrųjų yra sėkmės istorija, bet ne lietuvių tautos, o antitautinio – ir apskritai mizantropinio – Lietuvos režimo sėkmės istorija, režimo, kurio iškiliausių atstovų lūpomis buvo pasakyta, kad būtų neblogai, jeigu išnyktų ketvirtadalis žmonijos, ir kad po šimto metų Lietuva išnyks.

Antras klausimas skamba taip. Ar šita Lietuvos valstybingumo ir lietuvių tautos degradacija yra tiesiogiai susijusi su prieš tris dešimtmečius įsitvirtinusia pasauline tvarka kaip pasekmė su priežastimi, ar tik atsitiktinai su ja sutampa (pagal principą "po to nereiškia, kad dėl to")?

Atsakymas į šitą klausimą išskiria tuos, kurie, atsakydami į pirmą klausimą, renkasi antrą atsakymo variantą. Šitas išsiskyrimas yra ypač dramatiškas vykstant karui Ukrainoje, nes šiame kare Ukrainos (kurios demografinės degradacijos mastai, beje, nenusileidžia Lietuvos demografinės degradacijos mastui) karių rankomis kaip tik ir ginama prieš tris dešimtmečius įsitvirtinusi pasaulinė tvarka.

Jeigu Lietuvos valstybingumo ir lietuvių tautos nykimas per pastaruosius tris dešimtmečius tik atsitiktinai sutampa su vienpolio JAV dominuojamo neoliberalios globalizacijos apimto pasaulio faktu, tampa suprantama tų antitautinio Lietuvos režimo kritikų pozicija, kurie Ukrainos ir kitais svarbiausiais geopolitiniais klausimais visiškai solidarizuojasi su režimu, dabarties geopolitinėse pervartose matančiu grėsmę savo tris dešimtmečius trunkančiai „sėkmės istorijai“.

Bet jeigu renkamės pirmą atsakymo variantą, dabartinės geopolitinės pervartos vertinimas, ko gero, bus visiškai kitoks.