Gabrielius Landsbergis: padėti Ukrainai laimėti karą yra vienintelė priimtina opcija

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2022-06-03 16:05:00, skaitė 332, komentavo 9

Gabrielius Landsbergis: padėti Ukrainai laimėti karą yra vienintelė priimtina opcija

Birželio 2 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Kanados ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikime Kvebeko mieste, Kanadoje. Kanados užsienio reikalų ministrės Mélanie Joly kvietimu inicijuotose konsultacijose taip pat dalyvavo Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets ir Latvijos užsienio reikalų ministerijos parlamentinė sekretorė Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Konsultacijų metu ministrai aptarė bendras pastangas koordinuoti atsaką į Rusijos agresiją, įskaitant poreikį stiprinti NATO Rytinį flangą ir tęsti visokeriopą paramą Ukrainai. „Padėti Ukrainai laimėti karą yra vienintelė priimtina opcija. Jeigu leisime Rusijai įtvirtinti politines ar teritorines pergales, bus suduotas didžiulis smūgis tarptautinei taisyklėmis grįstai tvarkai”, – teigė ministras G. Landsbergis.

Ministrai taip pat konsultavosi dėl reikalingų sprendimų, siekiant užtikrinti energetinį ir maisto saugumą, aptarė atsaką į kibernetines ir hibridines grėsmes, įskaitant visuomenių atsparumą dezinformacijai.

Lietuvos ir Kanados užsienio reikalų ministrų susitikimo metu G. Landsbergis ir M. Joly aptarė Lietuvos ir Kanados dvišalį politinį, ekonominį ir kultūrinį bendradarbiavimą. „Lietuva ir Kanada yra ir liks artimos draugės, mus sieja bendras įsipareigojimas demokratinėms vertybėms ir transatlantinio ryšio stiprinimui, kuris yra pagrindas tolesniam bendradarbiavimui“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Baltijos šalių ministrai vizito Kvebeke metu taip pat aplankė Kanados ginkluotųjų pajėgų karius, kurie tarnavo Kanados vadovaujamoje NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Latvijoje.

Birželio 3 dieną ministras G. Landsbergis lankysis Toronte, kur dalyvaus Baltijos šalių diplomatijos vadovų susitikime su verslo atstovais ir Toronto Metropolitan universiteto demokratijos forumo organizuojamoje diskusijoje. Ministras taip pat susitiks su Kanados lietuvių bendruomene, mininčia 70 metų veiklos sukaktį.

Kanados ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų konsultacijos vyksta antrą kartą. Pirmasis susitikimas vyko 2020 metų spalio mėnesį, Vilniuje.

URM inf.