Lenkai labiau nusiteikę prieš Rusiją nei ukrainiečiai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lenkai-la... 2022-06-02 16:22:00, skaitė 370, komentavo 7

Lenkai labiau nusiteikę prieš Rusiją nei ukrainiečiai

Lenkai labiau nusiteikę prieš rusus nei ukrainiečiai. Pasaulis yra padalintas į vadinamuosius Vakarus, neigiamai vertinančius Rusijos veiksmus Ukrainoje, ir visus kitus, kurių požiūryje yra daugiau niuansų. Taip galima traktuoti visuomenės nuomonės apklausos, atliktos įgyvendinant projektą „Demokratijos suvokimo indeksas“ (Democracy Perception Index), rezultatus.

Atlantistų tyrimas

Apklausa buvo atlikta 52 šalyse Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Lotynų Amerikoje ir Europoje. Jos metodika nežinoma; tikriausiai, ji buvo vykdoma naudojant vietinius apklausų centrus.

Šio kasmetinio tyrimo užsakovas yra atlantistų ekspertų grupė „Demokratijų aljansas“ (Alliance of Democracies) – fondas, įkurtas buvusio NATO generalinio sekretoriaus dano Anderso Fogo (Fogh) Rasmuseno (Rasmussen). Ši organizacija turi aiškius politinius ir propagandinius tikslus. Ji yra įtraukta į vadinamųjų Vakarų informacinį konfliktą su Rusija ir Kinija, todėl negali būti laikoma nepriklausomu tyrimų centru. Tiksliai nežinome, kokie klausimai buvo užduoti respondentams, ir ar jie nebuvo suformuluoti taip, kad jau turėjo savyje tam tikrą tezę.

Lenkai yra antirusiškų nuostatų avangarde

Ukrainoje 80% respondentų deklaruoja neigiamą požiūrį į Rusiją. Nežinome, kuriuose regionuose buvo atlikta apklausa, tačiau galima daryti prielaidą, kad tai buvo vakarinės ir centrinės šios šalies sritys. Lenkija yra aštuoniais punktais aukščiau; 87% apklaustųjų apskritai neigiamai nusiteikę Rusijos atžvilgiu. Iš Vakarų Europos šalių labiausiai prieš Rusiją nusiteikę portugalai (79% neigiamų nuomonių), o Šiaurės Europoje – švedai (77%).

Kitokia padėtis Italijoje (65% neigiamų vertinimų) ir Vokietijoje (62%), kur tradiciškai skamba skirtingos nuomonės dėl Rytų politikos. Tačiau gali nustebinti požiūris į Rusiją anglosaksiškose šalyse. Didžiojoje Britanijoje neigiamai ją vertina tik 65% respondentų, o JAV dar mažiau – 62%.

Dauguma žmonijos nenori izoliuoti Rusijos

Mažiausiai neigiamą požiūrį į Rusiją išreiškiančių buvo Vengrijoje (32%). Situacija dar labiau pasikeičia, kai žiūrime į tyrimų rezultatus ne Europos šalyse. Atlantistų požiūriui į Maskvą pritaria 36% indų, 14% indoneziečių, 11% saudiečių, 29% alžyriečių ir tik 7% egiptiečių bei 4% marokiečių.
Dar didesnį ryžtą daugelio šalių piliečiai demonstruoja paklausti apie ekonominio bendradarbiavimo su Rusija nutraukimą. Neigiamai sankcijas vertina ir prekybos ryšių palaikymą remia dauguma gyventojų tokiose šalyse kaip Graikija ir Vengrija Europoje, Kinija, Turkija, Izraelis, Indonezija, Vietnamas, Filipinai, Tailandas, Malaizija, Pakistanas ir Saudo Arabija Azijoje, Kenija, Nigerija, Pietų Afrikos Respublika ir Marokas Afrikoje, Meksika ir Peru Lotynų Amerikoje. Jei paverstume tai absoliučiais skaičiais pagal šių šalių gyventojų skaičių, paaiškėtų, kad dauguma žmonijos pasisako už santykių ir ryšių su Rusija palaikymą.

Lenkų beprotybė ir neeuropietiškas protas

Sunku pasakyti – jei tarsime, kad Rasmuseno užsakyto tyrimo rezultatai yra patikimi – iš kur kyla lenkų antirusiška isterija. Kai kas tai aiškina giliai įsišaknijusiu kultūriniu ir istoriniu kodu, kurį sunku kaip nors racionalizuoti. Remiantis šia teorija, lenkų pasinėrimas į istoriją formuoja lenkų požiūrį į dabartį ir ateitį, priversdamas dabartinius interesus, užgožiamus emocijų, nustumti į antrą planą. Kiti kalbės apie nekritišką pagrindinės žiniasklaidos tezių ir propagandinių pranešimų priėmimą. Nepriklausomai nuo priežasčių, emociškai ryškus neigiamas požiūris į vieną iš kaimynų ilgainiui yra pavojingas, nes leidžia pagrįsti vėlesnius beprotiškus politinės klasės sprendimus.

Ne tik Vengrija, bet ir didžioji dauguma žmonijos kontrastuoja su Lenkija. Pasirodo, Azija, Afrika ir Lotynų Amerika, įskaitant naujas, besivystančias ekonomines galias, vykdo racionalią politiką, pagrįstą ekonominių interesų skaičiavimu. Ir ši politika yra suprantama ir palaikoma daugumos visuomenių, atsparių vadinamųjų Vakarų žiniasklaidos manipuliacijoms ir dezinformacijai.

Šaltinis: myslpolska.info