Proveržis: sukurtas planas, kaip už 231 milijoną eurų Lietuva taps šalimi be sąvartynų

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/proverzis... 2022-06-02 16:12:00, skaitė 274, komentavo 3

Proveržis: sukurtas planas, kaip už 231 milijoną eurų Lietuva taps šalimi be sąvartynų

Birželio 1 d. Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtam naujojo laikotarpio Valstybiniam atliekų prevencijos ir tvarkymo planui.

Jame numatyta organizuoti atliekų tvarkymą taip, kad pasiektume ambicingų žiedinės ekonomikos tikslų – 2030 m. ne mažiau kaip 60 proc. komunalinių atliekų Lietuvoje būtų pakartotinai panaudojama ir perdirbama, o sąvartynuose pašalinama ne daugiau 5 proc.

Pagal Valstybinį atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021-2027 m. planą bus rengiami regionų ir savivaldybių atliekų prevencijos ir tvarkymo planai. Jis nustato valstybines ir savivaldybėms skirtas atliekų tvarkymo užduotis, projektuoja naujos perdirbimo infrastruktūros poreikius, nacionalinės ir ES paramos kryptis.

„Šis dokumentas yra svarus žingsnis perorientuojant atliekų tvarkymo sistemą pagal žaliojo kurso, žiedinės ekonomikos principus, nes jis iš esmės keičia požiūrį į atliekas – siekiama kuo mažesnio jų susidarymo, o susidariusias panaudoti kaip vietinę žaliavą. Taip bus tausojami ištekliai, mažės priklausomybė nuo žaliavų rinkų, bus saugoma aplinka, o kartu užtikrinamas sklandus perėjimas prie klimatui neutralios ekonomikos“, - atskleidė Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Informuojama, kad siekiant žiedinės ekonomikos tikslų itin svarbus visuomenės vaidmuo.

Šių siekių įgyvendinimui preliminariai planuojama panaudoti apie 231 mln. eurų (apie 800 milijonų litų) paramos iš Europos struktūrinių fondų ir nacionalinio biudžeto lėšų.