Mokytoja Astra - manau, jie manęs išsigando

Autorius: Respublikos inf. Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-06-02 16:40:00, skaitė 266, komentavo 3

Mokytoja Astra - manau, jie manęs išsigando

Neseniai rašėme apie tai, kad valdžia siekia mokytoją, visuomenininkę Astrą Genovaitę Astrauskaitę uždaryti į teismo psichiatrijos ekspertinį skyrių. Gegužės 31-ąją tai įvyko. Tiksliau, pasak A.Astrauskaitės-Genovaitės, nenorėdama būti atvesdinta su antrankiais, ji į skyrių atvyko pati. Nepaisant to, kad jame gali tekti praleisti artimiausią mėnesį, mokytoja nestokojo optimizmo ir geros nuotaikos.

Trečiadienį Seimo narys Petras Gražulis savo paskyroje socialiniame tinkle paviešino informaciją apie tai, kad vėl pradėjo veikti represinis valdžios aparatas:

„Vakar, gegužės 31 dieną mokytoją Genovaitę Astrą, kaip sovietmečiu vienuolę Nijolę Sadūnaitę, Petrą Cidziką ir kitus sovietinius politinius kalinius, prokuroro prašymu teismas uždarė į psichiatrinę ligoninę. Už tai, kad ji rugpjūčio 10 dieną prie Seimo surengė mitingą. Grynas putinizmas - lukošenkizmas - lanzbergizmas!"

Susisiekus su pačia mokytoja Astra, ji patvirtino, kad teismas patenkino prokuroro Romualdo Betingio prašymą ir jai buvo paskirta teisminė ekspertizė.

„Jie siekė mane čia uždaryti dar gegužės 19-ą, tačiau, kadangi norėjau vaikams padėti pasirengti egzaminams, sutarėme terminą kiek nukelti. Vakar, nelaukdama, kol į mano duris vėl pasibels policijos pareigūnai, į Utenos teismo psichiatrijos ekspertinį skyrių atvykau pati", - pasakojo visuomenininkė.

Nors minėtoje įstaigoje moteriai gali tekti praleisti visą birželį, jos nuotaika buvo pakili.

„Atvykus leido ramiai įsikurti. Niekas nesiginčijo, kai pasakiau, kad negersiu jų vaistų, o tik savo atsivežtus papildus ir probiotikus. Tris kartus per dieną sočiai ir skaniai maitina. Sportiški vyrukai atneša maistą ar palydį į kiemą, kai einu pasivaikščioti. Visur, mūsų saugumui, sumontuotos kameros. Nuo 8-os iki 14-os valandos galiu naudotis mobiliuoju telefonu. Vėliau, iki 20-os valandos, galimas lankymas. Be to, kiek žinau, žmonės mėnesiais laukia, kad čia patektų, o mane priėmė be eilės. Labai primena atostogų pradžią", - ironizavo mokytoja.

Kita vertus, po pirmosios įstaigoje praleistos paros ji teigė visiškai suprantanti apsaugos norinčias atsisakyti Ingridą Šimonytę ar Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Nors ją lydintys vyrukai ir sportiški, ir mandagūs, kartais, pasak moteris, taip norisi pasimėgauti vienatve.

„O būtent to čia, tikėtina, ir nebus. Viena vertus, laukiančių išvadų asmenų yra ir daugiau, kita - mane kviečia į ekspertizes. Beje, jau perspėjau medikus, kad jeigu pripažins mane nepakaltinama, vertinsiu tai kaip politinį susidorojimą ir reikalausiu nepriklausomų ekspertų. Jie patikino, kad politikos čia nėra, bet juk visi puikiai suprantame, kad čia atsidūriau dėl vis dar esančių valdžioje ir 7-iems mėnesiams iš viešo gyvenimo mane išstūmusių konservatorių intrigų, - atviravo Astra. - Nors gali būti, kad, artėjant gėjui paradui, pasistengė ir Laisvės partija. Praėjusias metais Kaune jų eiseną pasitikau stovėdama kartu su vienuolėmis ir laikydama kryžių. Prieš kelias dienas socialiniame tinkle parašiau, kad šiemetinę jų eiseną reikėtų pasitikti su kryžiaus ir švęstu vandeniu. Matyt jie, žinodami, kad galiu tai suorganizuoti, išsigando ir paskubėjo mane izoliuoti".

Baigdama pokalbį ji patikslino, kad kol kas aišku, jog nieko neaišku.

„Pirmą dieną jautėsi darbuotojų daromas spaudimas. Trečiadienį, pasirodžius P.Gražulio viešam įrašui, jų elgesys staiga pasikeitė. Petrui už tai labai ačiū, o toliau žiūrėsime, kaip čia kas ir kokios tos jų ekspertizės bus", - apibendrino mokytoja Astra.