„ATP tour" atėmė reitingavimo taškus iš Vimbldono turnyro dėl jų vykdomos „žaidėjų diskriminacijos pagal tautybę“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-05-23 15:36:00, skaitė 176, komentavo 0

„ATP tour

2022 m. Vimbldono turnyre nebus skiriami ATP reitingavimo taškai, siekiant pasipriešinti neteisingam rengėjų sprendimui uždrausti Rusijos sportininkams varžytis dėl čempiono titulo. „ATP Tour“ yra pasaulinis aukščiausios klasės vyrų teniso turas, organizuojamas Teniso profesionalų asociacijos. 

Prieš kelias savaites AELTC paskelbė, kad neleis Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2022 metų Vimbldono čempionate. Po to, kai JK vyriausybė apkaltino Rusiją sutrikdžius pasaulio taiką, šis sprendimas buvo priimtas dėl vykstančio Rusijos ir Ukrainos karo. Taigi, dėl politinių ginčų Rusijos sportininkai buvo priversti praleisti vasaros sezonu vykstantį čempionatą Anglijoje.

Daugelis teniso entuziastų pasmerkė šį turnyro rengėjų sprendimą, kadangi beveik visi Rusijos žaidėjai pasisakė prieš karą ir dabar yra nepagrįstai baudžiami už nusikaltimus, kurių nepadarė. Net geriausi žaidėjai, tokie kaip Rafaelis Nadalis ir Novakas Džokovičius, pasisakė prieš tokį Vimbldono sprendimą.

Tačiau pastarosiomis dienomis įvykiai pasisuko įdomia linkme - ATP griežtai nusistatė prieš Vimbldono sprendimą ir nusprendė pašalinti ATP taškus iš 2022 m. Vimbldono čempionato. Tai reiškia, kad šiemet Vimbldone ATP reitingavimo taškai nebus skiriami.

Screenshot%202022-05-21%20092824.png

„Galimybė bet kokios tautybės žaidėjams dalyvauti turnyruose pagal nuopelnus ir be diskriminacijos yra mūsų turo pagrindas. Vimbldono sprendimas uždrausti Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams šią vasarą rungtyniauti JK pažeidžia šį principą ir ATP reitingavimo sistemos vientisumą. Tai taip pat nesuderinama su mūsų reitingų susitarimu. Jei aplinkybės nepasikeitė, su dideliu apgailestavimu ir nenoru nematome kitos išeities, kaip tik pašalinti ATP reitingavimo taškus iš 2022 m. turnyro“, – rašoma oficialiame pranešime.

„Mūsų taisyklės ir susitarimai egzistuoja tam, kad apsaugotume visų žaidėjų teises. Vienašaliai tokio pobūdžio sprendimai, jei į juos nebus atsižvelgta, sukuria žalingą precedentą likusiai turo daliai. Diskriminacija dėl atskirų turnyrų tiesiog neperspektyvi ture, kuris vyksta daugiau nei 30 šalių“, – rašoma toliau.

„ATP tour” taip pat pranešė: „Mūsų griežtas smerkimas dėl niokojančios Rusijos invazijos į Ukrainą vienareikšmiškai nesikeičia“.

ft.png

„ATP” taip pat pasikartojo, kad jų santykiai su Vimbldonu ir LTA yra labai geri, tačiau paaiškino šio sprendimo būtinybę. „Labai vertiname savo ilgalaikius santykius su Vimbldonu ir LTA ir nenuvertiname sunkių sprendimų, su kuriais susiduriame reaguodami į naujausius JK vyriausybės nurodymus“, – sakė jis.

„Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad tai buvo neoficialus nurodymas, o ne mandatas, siūlantis alternatyvų variantą, kuris būtų palikęs sprendimą atskiriems žaidėjams, kurie varžosi kaip neutralūs sportininkai, pasirašius deklaraciją. Mūsų vidinės diskusijos su paveiktais žaidėjais iš tikrųjų leido mums padaryti išvadą, kad tai būtų buvęs priimtinesnis turo pasirinkimas. Mes ir toliau tikimės, kad tolimesnės diskusijos su Vimbldonu pasieks visiems suinteresuotiems asmenims priimtiną rezultatą. Žvelgiant plačiau, manome, kad šis klausimas dar kartą pabrėžia vieningos profesionalaus teniso valdymo struktūros poreikį, kad tokio pobūdžio sprendimai būtų priimami bendrai.”

Jie patvirtino, kad Queens ir Eastbourne turnyrai turės ATP reitingavimo taškus.

„Atskirai, kaip buvo skelbta anksčiau, patvirtiname, kad reitingavimo taškai išliks „ATP Tour” renginiuose Queen's (ATP 500), Eastbourne (ATP 250) ir „ATP Challenger” turnyruose Jungtinėje Karalystėje. Tokį sprendimą priėmėme remdamiesi tuo, kad tomis savaitėmis Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams yra paliktos atviros alternatyvios žaidimo galimybės, kitaip nei per Vimbldono turnyrą, o tai sumažina bet kokį poveikį reitingo vientisumui. Sankcijos, susijusios su LTA ATP taisyklių pažeidimu, bus vertinamos atskirai.”

Galiausiai jie padarė griežtą išvadą, kad Rusijos invazija buvo neteisinga ir sprendimas sustabdyti įvykius Rusijoje buvo teisingas. Jie taip pat pabrėžė, kad finansiškai padeda Ukrainai.

„Mūsų smerkimas niokojančiai Rusijos invazijai į Ukrainą tebėra nedviprasmiškas. Nedelsiant buvo imtasi veiksmų sustabdyti ATP turo renginį Maskvoje, o Rusijos ir Baltarusijos sportininkus turo varžybose priimsime su neutraliomis vėliavomis. Kartu su kitais teniso valdymo organais tęsėme humanitarinę paramą Ukrainai, taip pat teikėme tiesioginę finansinę pagalbą daugeliui nukentėjusių žaidėjų.”