Vakarų Nilo karštligė Berlyne: ar atogrąžų ligos atkeliauja ir pas mus?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-05-12 23:13:00, skaitė 265, komentavo 8

Vakarų Nilo karštligė Berlyne: ar atogrąžų ligos atkeliauja ir pas mus?

Berliner Zeitung rašoma, kad Vietiniai uodai vis dažniau platina karštligę, kuri iš tikrųjų atkeliauja iš Afrikos. Viena iš svarbių priežasčių – globalizacija, tvirtina straipsnio autorius Torsten Hermsen.

Vokietijoje plinta egzotiškas Vakarų Nilo virusas. Antradienį biologė Doreen Werner sakė, kad ypač nukentėjo Rytų Vokietija. Berlyne ir Brandenburge taip pat buvo užfiksuota gyvūnų ir žmonių susirgimo atvejų. Doreen Werner dirba Leibnico žemės ūkio kraštovaizdžio tyrimų centre (Zalf) Miuncheberge, kuris, be kita ko, vykdo projektą "Uodų atlasas", kuriam nuo 2012 m. piliečiai atsiuntė daugiau kaip 140 000 uodų. Tarp jų buvo ir nevietinių rūšių, pavyzdžiui, azijiniai krūminiai uodai ir azijiniai tigriniai uodai. Tačiau Vakarų Nilo virusui platinti pakanka vietinių uodų, kurių Vokietijoje yra apie 50 rūšių.

Vakarų Nilo virusas pirmą kartą aptiktas 1937 m. Ugandos Vakarų Nilo rajone. Jis kilęs iš atogrąžų, bet kartu su migruojančiais paukščiais pamažu persikėlė į Viduržemio jūros regioną. Pirmą kartą Europoje ji buvo aptikta 1960 m. Epidemijos protrūkiai, įskaitant mirtinus atvejus, ypač pasireiškė Graikijoje, Italijoje ir kai kuriose Balkanų šalyse. Vokietijoje pirmą kartą gyvūnų plitimas užfiksuotas 2018 m. 

Vėliau virusas buvo aptiktas ir Berlyno-Brandenburgo regione, iš pradžių nustatytas pas paukščius ir arklius, o vėliau ir pas žmones.

Ypač nukentėjo Rytų Vokietija

Vienas asmuo iš Saksonijos, kuris anksčiau nekeliavo, susirgo encefalitu, buvo gydomas Leipcige ir pasveiko. 2019 m. iš viso užregistruoti penki atvejai, 2020 m. - 22 atvejai. Robert Koch-Institut (RKI) duomenimis, vienas vyresnio amžiaus pacientas mirė. 2021 m. rugpjūtį pranešta apie tris atvejus. Be kita ko, šis virusas buvo aptiktas vyrui iš Marzahn-Hellersdorfo per kraujo donorystę. Jam taip pat atsirado ligos požymių.

Vokiečių mokslininkams akivaizdu, kad virusas ir toliau plinta. Šiuo metu vieni iš karščiausių Vakarų Nilo viruso plitimo taškų yra Bavarija ir Rytų Vokietija - Tiuringija, Saksonija-Anhaltas, Saksonija ir Brandenburgas.

"Kadangi tik nedidelei daliai užsikrėtusiųjų pasireiškia simptomai ir tik vienas iš 100 užsikrėtusiųjų sunkiai suserga, galima daryti prielaidą, kad buvo ir kitų nediagnozuotų infekcijų", - paaiškino RKI. Apie 80 proc. žmonių užsikrėtimo atvejų būna besimptomiai. Apie 20 proc. pacientų dažniausiai pasireiškia lengvi ir nespecifiniai į gripą panašūs simptomai, tokie kaip karščiavimas ar odos bėrimas.

"Tik maždaug vienas iš šimto sergančiųjų suserga sunkesne forma, pasireiškiančia psichikos pokyčiais, raumenų silpnumu ir epilepsijos priepuoliais", - teigiama pranešime. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms ir asmenims su susilpnėjusiu imunitetu. "Paprastai po simptominio gydymo ligonis pasveiksta be komplikacijų; tik sunkiai sergantiems asmenims, sergantiems smegenų ar meningitu, gali pasireikšti vėlyvieji padariniai."

Šaltis nekenkia uodams

Vakarų Nilo virusą daugiausia perneša Culex uodai, pavyzdžiui, paprastieji uodai (Culex pipiens). Žmogus nuo žmogaus neužsikrečia.Uodai dažniausiai užkrečia paukščius, tačiau rečiau - žinduolius, ypač arklius, ir žmones. Tačiau tai vadinamieji netikrieji šeimininkai, kurių kraujyje yra mažas viruso kiekis, t. y. jie patys nėra viruso šaltinis uodams. Taip sakant, grandinė nutrūksta. Tyrėjai nurodo, kad dažniausiai užsikrečiama liepos ir rugpjūčio mėnesiais iki ankstyvo rudens.

Daroma prielaida, kad virusas Vokietijoje gali peržiemoti uodų organizme. Matyt, neįprastai šiltos pastarųjų metų vasaros, kurias lėmė klimato kaita, prisidėjo prie to, kad virusas įsitvirtino į šiaurę nuo Alpių, sakė virusologas Jonas Schmidt-Chanasit iš Bernhardo Nochto tropinės medicinos instituto (BNITM) dar 2019 m. "Klimato kaita reiškia, kad patogenai gali geriau daugintis uoduose", - sakė ir biologė Doreen Werner iš Zalf Miunchebergo. "Tačiau svarbiausia yra didėjanti globalizacija."

Doreen Werner sako, kad uodai taiko skirtingas strategijas, kad išgyventų šaltuoju metų laiku. Mitas, kad šaltis kenkia uodams. Tačiau lemiamas veiksnys yra pavasario oro sąlygos. Šiemet, esant švelniai temperatūrai, uodai kiaušinėlius dėjo gana anksti, pavyzdžiui, lietaus statinėse ir nedideliuose vandens telkiniuose.

"Infekcijų galima išvengti asmenine apsauga nuo uodų", - aiškina RKI. Ypač žmonės, kuriems dėl senyvo amžiaus ar imunodeficito gresia didesnė rizika užsikrėsti, turėtų dėvėti rankas ir kojas dengiančius drabužius, naudoti uodus atbaidančias priemones ir tinklelius nuo uodų tose vietose, kur uodų yra daug. Jei įmanoma, reikėtų pašalinti uodų veisimosi vietas.

https://www.berliner-zeitung.de/gesundheit-oekologie/west-nil-fieber-in-brandenburg-kommen-jetzt-tropische-krankheiten-auch-zu-uns-li.227027