Nausėda: atėjo laikas NATO kuo skubiau pereiti nuo atgrasymo prie priešakinės gynybos

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/nause... 2022-03-25 16:19:00, skaitė 298, komentavo 5

Nausėda: atėjo laikas NATO kuo skubiau pereiti nuo atgrasymo prie priešakinės gynybos

Nuotr. prezidentas.lt

Valstybės lyderis Gitanas Nausėda pradėjo darbo vizitą Briuselyje. Kovo 24 d. šalies vadovas dalyvavo neeiliniame Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) viršūnių susitikime. NATO valstybių vadovai aptarė pagalbos Ukrainai priemones ir NATO rytinio flango stiprinimo klausimus.

G. Nausėda NATO lyderiams akcentavo būtinybę sustiprinti NATO rytinį flangą.

„Atėjo laikas NATO kuo skubiau pereiti nuo atgrasymo prie priešakinės gynybos. Tai ypač aktualu NATO rytiniame flange, kur būtina didinti sąjungininkų pajėgas ir stiprinti oro gynybą. Lietuva yra pasiruošusi priimti didesnes sąjungininkų pajėgas ir suteikti visą reikiamą infrastruktūrą ir pagalbą mūsų valstybės teritorijoje“, - pasakė šalies vadovas.

G. Nausėda, kreipdamasis į NATO valstybių vadovus, teigė, kad Rusijos pradėtas didelio masto karas prieš Ukrainą sukrėtė Vakarų pasaulį, tarptautinę bendruomenę ir aiškiai parodė, kad Rusija kelia egzistencinę grėsmę Europos ir viso pasaulio saugumui.

„Akivaizdžiai Ukraina nėra vienintelis ir galutinis Putino tikslas, ir Rusija tęs karinę agresiją, jeigu Vakarai jos nesustabdys“, - susirinkusius informavo valstybės lyderis.

Jo teigimu, būtina stiprinti visapusišką politinę ir karinę paramą Ukrainai. Pasak šalies vadovo, Vakarų pareiga yra suteikti Ukrainai visas įmanomas priemones gintis, tarp jų ir karines, nes šiandien ukrainiečiai krauju ir gyvybėmis gina ir mūsų vertybes.

G. Nausėda kvietė NATO sąjungininkes imtis iniciatyvos skubiai spręsti humanitarinę katastrofą Mariupolyje ir kitose Rusijos puolamose ir apgultose Ukrainos vietovėse.

„NATO turi imtis aktyvaus vaidmens ir neleisti, kad žiaurūs nusikaltimai žmonijai vyktų XXI amžiuje Europos teritorijoje“, - nurodė šalies vadovas.