Valdžia nesikalba, kalbėsis piliečiai

Autorius: Deimantas KNIŠKA Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-01-15 23:43:00, skaitė 487, komentavo 8

Valdžia nesikalba, kalbėsis piliečiai

Lietuvos valdžiai nutraukus bet kokius santykius su Baltarusija, iniciatyvos juos atkurti imasi Lietuvos pilietinė visuomenė. Sausio 17-20 d. Minske viešės Lietuvos piliečių delegacija. Ji perduos žinią Baltarusijai, kad labai didelė Lietuvos gyventojų dalis nenori konfrontacijos su Baltarusija, atvirkščiai - nori normalios, geros kaimynystės. Delegacijos nariai - beveik vien kultūros žmonės.

Susitiks su įtakingais politikais

Lietuvos piliečių delegacijos vadovė - poetė, renginių vadovė Erika Švenčionienė. Su ja kartu vyks Vaida Juozapaitytė (rašytoja, menininkė, kino operatorė), Kazimieras Juraitis (žurnalistas, filmų autorius, laidų vedėjas), Jonas Kovalskis (teisininkas, politologas, tinklaraštininkas), Audrius Nakas (režisierius, buvęs Seimo narys, laidų vedėjas), Agnius Rušys (bardas) bei Robertas Stragis (visuomenininkas).

„Delegacijos nariai taip pat aptars konkrečias galimo dvišalio, konstruktyvaus, draugiško pilietinio dialogo formas. Jie yra įsitikinę, kad gera kaimynystė naudinga visiems. Tai yra vienintelis būdas išsaugoti taiką. Taikus valstybių būvis gali būti pasiektas tik per pagarbą vieni kitiems, kiekvienos tautos ir visuomenės savitumui, per nesikišimą į kitų valstybių ir visuomenių vidaus reikalus.

Minske delegacijos laukia susitikimai su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi, Baltarusijos parlamento vadovybe, kultūros ministerijos atstovais, diskusijos su Demokratinių Jėgų Apskritojo Stalo dalyviais, ekspertų bendruomene, taip pat laukia bendravimas su žiniasklaida ir tiesioginiai kontaktai su gausiu būriu paprastų Baltarusijos piliečių, kurie taip pat yra suinteresuoti atkurti normalius, draugiškus, taikius, konstruktyvius santykius su kaimynine lietuvių Tauta. Statyti reikia ne tvoras. Laikas statyti tiltus!" - rašoma pranešime.

https://youtu.be/lgolQsoIBMA

Lipdys „vatnikų" etiketę

Delegacijos vadovė E.Švenčionienė „Vakaro žinioms" sakė, kad dėl to, kas vyksta Lietuvoje kitų šalių atžvilgiu, jau darosi bloga.

„Susipykome su kaimynais rusais, baltarusiais, po to prasidėjo santykių aiškinimasis su Kinija ir t.t. Darosi nebeskanu. Ant kaimynų pilame purvą, kuris vėliau prieš mus pačius labai neigiamai atsisuka. Turiu mintyje, kad neteksime Baltarusijos tranzito, netekčių turės Klaipėdos uostas, „Lietuvos geležinkeliai", verslas nukentės nuo Kinijos atžvilgiu vykdomos politikos.

Todėl man su bendraminčiais kilo mintis: jei valdžios vyrai bei moterys tarpusavyje nesusitaria, reikia pasinaudoti senu metodu - baltą vėliavą kelti paprastiems žmonėms. Taip pat pagalvojome, kad muzika, menas neturi sienų. Tad kodėl mes negalėtume nuvažiuoti su taikos vizitu pas kaimynus?" - retoriškai klausė E.Švenčionienė.

Ji su dauguma būsimų bendražygių sakė susitikusi atsitiktinai, kai dalyvavo įvairių laidų filmavime. Įsišnekėjo ir kažkam kilo mintis: „Darom."

Pasak ponios Erikos, netolimoje ateityje yra ir planų aplankyti kitas kaimynines valstybes, pažiūrėti, kaip kaimynai gyvena, ką apie mus galvoja, išsiaiškinti, kas su mumis ne taip, kad pykstamės su visais.

„Kalbant apie vizitą į Baltarusiją, tai mes ir vizas turime, tad kelionė jau įgijo apčiuopiamą pavidalą, turime konkrečią darbotvarkę, tikslus. žinoma, už tai, kad vykstame pas kaimynus, nebūsime mylimi Vyriausybės. Sisteminė žiniasklaida, aišku, apšauks „vatnikais" ir pan., prie jos prisijungs valdantieji politikai. Bet mes norime bendrauti su kaimynais.

Aišku, mobingas iš valdančiųjų pusės prasidėjo nuo pat jų valdymo pradžios, pasireikšdamas kitokią nuomonę turinčių žmonių niekinimu, žeminimu. Ir tai jau tapo norma. Tačiau mes nebijome, kad mus kažkuo išvadins. Tikiuosi, kad kai grįšime, politikai pasikvies mus ir paklaus, ką kaimynai apie mus galvoja, ar yra galimybių iš naujo nutiesti tiltus.

Galbūt politikai, pamatę tokį mažytį mūsų gestą, supras, kad su kaimynais kalbėtis reikia ne sankcijomis. Reikia dialogo. O Baltarusijos atžvilgiu... Mąstančiam žmogui matosi, kad tai yra užsakomasis puolimas", - sakė E.Švenčionienė.

Reikia pripažinti klaidą

Moteris sako, kad iki tarpvalstybinių santykių sugadinimo ji dažnai važiuodavo į Baltarusiją - į spektaklius bei kitus renginius, pirkti vaistų sergančiai dukrai, nes, pasak pašnekovės, jie ten 4 kartus pigesni nei Lietuvoje ir kokybiškesni.

„Kelionės buvo mielos ir patogios, po to atėjo „korona" ir galiausiai kaimynai susipyko. Tačiau susipyko aukščiausiu lygiu. O mes, paprasti žmonės, juk nesusipykome. Deja, visada kariauja valstybių vadovai - dėl savo ego. O kapitalistiniame pasaulyje karai vyksta dėl aukščiausio kapitalistinio sluoksnio ambicijų bei interesų. Siuvėjui karo nereikia, žemdirbiui nereikia, muzikantui nereikia.

Jei pavyko suderinti susitikimą su Baltarusijos ministru bei parlamento vadovybe, reiškia, kita pusė suinteresuota atnaujinti dialogą su Lietuva. Supranta, kad teritorijos negalima perkelti į kitą vietą ir, ar geruoju, ar piktuoju, su kaimynu reikia gyventi šalia. Tai kodėl gyventi piktuoju?" - įsitikinusi E.Švenčionienė.

Jai nesuvokiamas Lietuvos kišimasis į Baltarusijos reikalus, pareiškiant, kad ji išsirinko ne tą prezidentą, kaltinant kaimyninės šalies režimą malšinant mitinguotojus, nors pas mus mitinguotojai irgi neglostomi.

„Jei Baltarusija pasakytų, kad Laisvės partija neteisėtai pateko į Seimą, nes pažeidžiant įstatymus buvo įregistruota per vėlai, būtų teisi. Mūsiškiai to, aišku, nepripažintų, tačiau baltarusiai to niekada ir nepasakys, nes nesikiša į kaimynų reikalus.

Man kartais pritrūksta žodžių apibūdinti tai, kas vyksta mūsų užsienio politikoje, diplomatija yra tokio lygio, kad gerai besimokantis abiturientas daug daugiau suvoktų diplomatijoje nei dabartiniai valdantieji", - reziumavo E.Švenčionienė.