„Pavojingas precedentas“: kodėl Lietuvoje heroizuojami nacių nusikaltėliai

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-01-10 23:38:00, skaitė 310, komentavo 4

„Pavojingas precedentas“: kodėl Lietuvoje heroizuojami nacių nusikaltėliai

Lietuvoje jie reikalauja vieną iš Šiaulių miesto gimnazijų pavadinti „Lietuvos aktyvistų fronto“ nario, nacių bendrininko Jono Noreikos garbei. Jo įsakymu žydai buvo suvaryti į Šaulių getą, po kurio visi buvo nužudyti. Tai netrikdo lietuvių tautininkų, kurie Noreiką laiko didvyriu ir kovotoju už šalies nepriklausomybę.

Specialistų teigimu, Lietuvoje ir kai kuriose kitose buvusiose tarybinėse respublikose istorija perrašoma tyčia. Kodėl Lietuvos valdžia heroizuoja nacių nusikaltėlius – medžiagoje RT.

Lietuvių tautininkų sluoksniai reikalauja bolševikų vado ir poeto Juliaus Janonio vardo Šiaulių gimnaziją pervadinti į Generolo Vetros vardu vadinamą Jono Noreikos vardo gimnaziją. Atitinkama peticija pasirodė nacionalistų svetainėje „Pro Patria“. Peticijos autorių teigimu, Jono Noreikos vardas buvo be pagrindo pažemintas per „istorijos surašymą“, o jis buvo „didysis Lietuvos patriotas“, „iki mirties“ kovojęs už Lietuvos nepriklausomybę. Tačiau šis kreipimasis nėra itin populiarus: spalio 19 d. duomenimis, jį pasirašė kiek daugiau nei šimtas žmonių. Vis dėlto peticija supykdė Lietuvos žydų bendruomenę – spalio 18 dieną organizacijos tinklalapyje buvo paskelbta publikacija, smerkianti tautininkų iniciatyvą. Tačiau vėliau straipsnis dėl nežinomų priežasčių buvo pašalintas iš bendruomenės svetainės.

"Vykdantis pareigas"

Kalbėdami apie Generolo Vėtros užmarštį, kreipimosi autoriai gudrūs: dar 1997 metais „miško brolių“ vadas po mirties buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus I laipsnio ordinu, paminkliniu akmuo ir atminimo lenta. pastatytas jo garbei ant Mokslų akademijos bibliotekos fasado. Jonas Noreika žinomas kaip bendradarbis, aktyviai bendradarbiavęs su vokiečių okupacine administracija Antrojo pasaulinio karo metais, taip pat kaip Lietuvos žydų genocido organizatorius.

Getas Žagarės mieste buvo sukurtas 1941 metų vasarą, Noreikos įsakymu į jį buvo suvaryti visi aplinkinių vietovių žydai. Jau spalį visi į getą suvaryti žydai buvo sušaudyti.

Tautininkų, kurie gina Noreikos „nekaltumą“, remdamiesi tuo, kad jis asmeniškai nešaudė žydus, argumentai daugelio laikomi nepagrįstais. Pasak viešosios įstaigos MACEVA Lietuvos žydų kapinių katalogo įkūrėjo Sergejaus Kanovičiaus, susiaurinti holokausto sąvoką tik tiems, kurie asmeniškai šaudė žydus, yra „pavojingas precedentas“.

„Sunku įsivaizduoti holokaustą be geto. Žmonės, kurie taip nusprendė, buvo šio nusikaltimo dalis. Hitleris asmeniškai taip pat nenužudė nė vieno žydo ir nepaspaudė gaiduko “, - Lietuvos portalas „Obzor“ cituoja Kanovičių.

Jonas Noreika buvo „Lietuvos aktyvistų fronto“ narys, kovojęs prieš tarybinę valdžią. LFA nariai suformavo Laikinąją Lietuvos vyriausybę, tikėdamiesi įgyti valdžią šalyje po vokiečių kariuomenės pergalės prieš Raudonąją armiją. Jie ne tik organizavo sabotažą prieš tarybinę valdžią, bet ir pradėjo žydų genocidą. Žudynės Lietuvoje prasidėjo dar prieš vokiečių įsiveržimą. „Ar galima sakyti, kad Noreika nežinojo, kodėl žydai buvo suvaryti į getą, jei tuo metu Lietuvoje jau vyko žydų egzekucijos? Jis negalėjo to nesuprasti, – interviu RT sakė knygos apie Holokaustą Lietuvoje Naši autorė Rūta Vanagaitė. – To negalima pateisinti jokia tarnybine pareiga. Ji pateikė pavyzdį apie Jurbarko merą, kuris atsistatydino, kai buvo bandoma priversti jį varyti žydus į getą. „Holokauste negalėjo dalyvauti bet kas, tačiau daugelis Lietuvos pareigūnų tikėjo, kad atlieka savo pareigą, ir dėl to žuvo daug nekaltų žmonių“, – įsitikinusi Vanagaitė. Su ypatingu žiaurumu Istorikų teigimu, Lietuvos naciai buvo ypač žiaurūs. Jei kitose Rytų Europos šalyse žydai dar turėjo šansų išgyventi, tai Lietuvoje masinės egzekucijos buvo vykdomos nuo pat pirmųjų karo dienų.

Per kelis mėnesius – nuo ​​1941 m. rugpjūčio iki gruodžio – Lietuvoje buvo nužudyta ir nukankinta apie 140 tūkstančių žydų, tarp jų moterų, senelių ir vaikų.

Lietuviai nacionalistai žudė net tuos žydus, kuriuos vokiečių valdžia gabeno į Lietuvą iš kitų šalių apgyvendinti getuose ir koncentracijos stovyklose. Taip pat kai kurie Lietuvos „patriotai“ aktyviai dalyvavo vykdant žydų egzekucijas Baltarusijos teritorijoje.


Vilniaus getas

Tačiau toks kolaborantų uolumas nepadarė įspūdžio Vokietijos vadovybei. Lietuva buvo įtraukta į Ostlando reichskomisariatą (1941 m. sukurtas nacistinės Vokietijos administracinis-teritorinis vienetas, apimantis okupuotas Tarybinių Baltijos respublikų teritorijas), uždraustas „Lietuvos aktyvistų frontas“, o jo nariai, nepasirengę tarnauti Reichui buvo suimti. Tyrėjų teigimu, žydų žudynės Lietuvoje buvo vykdomos praktiškai valstybiniu lygiu. Knygos „Žydai Lietuvoje“ autorius Solomonas Atamukas pažymi, kad žydų gyventojų genocide dalyvavo ne pavieniai nusikaltėliai, o organizuotos Lietuvos jėgos struktūros, kurios savo noru stojo į vokiečių tarnybą. Atrankinis užmaršumas Skirtingai nei Vokietija, kuri iki šiol atgailauja už nacių režimo nusikaltimus, Lietuvoje ji praktiškai neslepia pasididžiavimo etniniame valyme dalyvavusiais veikėjais. Garbės ženklais po mirties apdovanotas ne tik Jonas Noreika.

1999 m. Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus po mirties apdovanojo Vičio kryžiaus ordinu kunigą Joną Žvinį, nepaisant to, kad „nepriklausomybės kovotojas“ įtariamas prisidėjęs prie 1200 žydų nužudymo.

2002 m. Adamkus 2-ojo lietuvių policijos bataliono karininkui Juozui Krikštaponiui po mirties suteikė Lietuvos kariuomenės pulkininko laipsnį. Prezidento nesuglumino faktas, kad karininko kaltė dėl žydų, karo belaisvių ir Baltarusijos civilių žudynių buvo visiškai įrodyta istorikų. Taip pat Ukmergės mieste pastatytas paminklas Krikštaponiui. Ir tai toli gražu ne vieninteliai nacių nusikaltėlių šlovinimo atvejai šiuolaikinėje Lietuvoje. Daugelis tų, kuriuos šalies valdžia šiandien laiko didvyriais, aktyviai dalyvavo Holokauste. Netgi buvęs Lietuvos prezidentas Adamkus Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo asmeniniu „Minsko mėsininko“ Antano Impulevičiaus adjutantu, ant kurio sąžinės gyveno dešimtys tūkstančių žmonių – tiek žydų, tiek tarybinių karo belaisvių.

2012 m., jau Daliai Grybauskaitei pirmininkaujant, įvyko iškilmingas „Lietuvos aktyvistų fronto“ nario, „laikinosios vyriausybės“ vadovo Juozo Ambrazevičiaus pelenų perlaidojimas. Būtent Ambrazevičiui vadovaujant valdžia nusprendė įkurti pirmąją Lietuvoje žydų koncentracijos stovyklą. Jo perlaidojimas sukėlė pasipiktinimą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Rusijos užsienio reikalų ministerija pagerbimą Ambrazevičiui pavadino „fašistų nusikaltėlių balinimo aktu“.

Karas su praeitimi

Lietuvos valdžia pamažu stabdo bandymus kelti tų metų nusikaltimų klausimą. 2009 metais Seimas net pareikalavo pradėti tyrimą prieš Lietuvos žydų asociaciją Izraelyje: organizacija paskelbė žydų žudynių Lietuvoje dalyvių sąrašą, kuriame buvo daug garsių „nepriklausomybės kovotojų“.

Girdamas nacių nusikaltėlius, Vilnius ir toliau persekioja tarybinius paminklus. Pavyzdžiui, 2017 metų rugpjūtį Rokiškio regiono centre be įspėjimo buvo demontuotas paminklas aviacijos generolui leitenantui Jakovui Smuškevičiui, dukart Tarybų Sąjungos didvyriui. Paminklo neišgelbėjo net tai, kad generolas Douglasas (legendinio lakūno pseudonimas) buvo nušautas 1941 metais Lavrentijo Berijos įsakymu. Kaip anksčiau interviu News.tut.by pažymėjo Rūta Vanagaitė, iš pradžių net nenorėjo leisti jos knygos apie Holokaustą Lietuvoje: leidykla nurodė, kad tokio kūrinio išleidimas „įsivers į Putino rankos“. Interviu RT Vanagaitė aiškino, kad tautininkai tiesiog ignoruoja istorinius faktus ir įvykius, vykusius Lietuvoje iki 1944 m.

„Manau, kad valdžia su tuo neturi nieko bendra. Yra patriotinių jėgų, kurioms tokios temos labai svarbios, kurios užmerkia akis į akivaizdžius istorinius faktus. Tačiau reikia žiūrėti į bet kurio žmogaus veiklą visumoje. Ir šiuo atveju istorija tiesiog perrašoma dėl politinių priežasčių, tačiau istorija nuo to nesikeičia. Demokratinėje nepriklausomoje šalyje taip neturėtų būti“, – pabrėžė Vanagaitė.

Postarybinis scenarijus

Lietuvos karo istorijos asociacijos „Užmiršti kariai“ prezidento Viktoro Orlovo teigimu, už nacių nusikaltėlių šlovinimą atsakingos Lietuvos valdžios institucijos. Ekspertas mano, kad šiandien šalyje galioja režimas, kai alternatyvios nuomonės tiesiog slopinamos.

„Čia nėra pilkų tonų – arba tu už, arba prieš“, – interviu RT aiškino Orlovas. – Tipiškas pavyzdys: kitų metų kovą Lietuvoje planuojamos specialios pratybos politikams, žvalgybininkams ir žurnalistams, kad išrinktasis prezidentas būtų nušalintas nuo valdžios, jei jis linkęs į Rusiją. Taip veikia „demokratija“ Lietuvoje“.

"Realiai neatitikimų, kas laikytinas nusikaltėliu, o kam nuolaida, nėra: klausimai buvo išaiškinti per Niurnbergo teismą", pridūrė ekspertas.

„Tuo pačiu metu nacių šlovinimas vyksta ne tik Lietuvoje, tai matome, pavyzdžiui, Ukrainoje. Būdinga, kad „senojoje“ Europoje nieko panašaus nepaisoma: ten veikia įstatymai, o valdžiai niekada nekiltų į galvą mintis pagirti fašistus. Tai vienas scenarijus, parašytas visoms posovietinėms šalims. Juo siekiama pasėti priešiškumą Rusijai “, - reziumavo Orlovas.

Šaltinis:

https://russian.rt.com/ussr/article/441352-litva-nacisty-gtroizaciya