„Baudžiamoji politika rėmėsi vietiniais kolaborantais“: kaip naciai vykdė holokaustą Lietuvoje

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-01-08 23:41:00, skaitė 429, komentavo 13

„Baudžiamoji politika rėmėsi vietiniais kolaborantais“: kaip naciai vykdė holokaustą Lietuvoje

1943 m. rugsėjo 23 d. naciai pradėjo likviduoti Vilniaus getą – Baltijos šalyse prasidėjo vienas iš baigiamųjų holokausto aktų. Lietuvoje, kur žydų skaičius buvo vienas didžiausių Europoje, šios tautos atstovų priespauda prasidėjo po Pirmojo pasaulinio karo. Nuo pirmųjų fašistinės okupacijos dienų Lietuvoje prasidėjo griežtos represijos prieš žydus.

Pasak istorikų, vietos kolaborantai tapo tiesioginiais daugumos žudynių Lietuvoje vykdytojais. Tačiau, kaip pastebi ekspertai, Lietuvos vadovybė dar nėra tinkamai įvertinusi genocido bendrininkų veiksmų.

XX amžiaus pirmoje pusėje Lietuva buvo tarp Europos šalių, kur žydų dalis buvo labai didelė. Tai lėmė tai, kad XVI–XVII amžiuje jos teritorija buvo jungtinės Lenkijos ir Lietuvos su lenkais valstybės dalis, kurioje žydų socialinė-politinė padėtis buvo daug geresnė nei daugelyje kitų šalių. Dėl to Lietuva tapo vienu svarbiausių žydų kultūros centrų Europoje. „Pradiniai lietuvių ir žydų santykiai nebuvo sudėtingi. Jie nebuvo itin draugiški, bet apskritai normalūs. Rusijos imperijos laikais valdžios požiūris į žydą batsiuvį ir lietuvį valstietį iš esmės nesiskyrė. Bet žydų padėtis ėmė keistis, kai rusai ir lenkai pradėjo palikti Lietuvą, kuri po Pirmojo pasaulinio karo tapo nepriklausoma valstybe. Jo gyventojai manė, kad atgavus nepriklausomybę prasidės toks pat klestintis gyvenimas, koks, pasak legendų, buvo LDK laikais, tačiau taip neatsitiko. Ir prasidėjo nusikaltėlių, kuriuos dalis lietuvių laikė žydais, paieška“, – interviu RT sakė Rusijos baltistikos asociacijos prezidentas, ekonomikos mokslų daktaras, Sankt Peterburgo valstybinio universiteto profesorius Nikolajus Meževičius. Kartkartėmis Lietuvoje vykdavo antisemitinės demonstracijos, o įstatyme buvo atskiros normos, ribojančios žydų tautos teises. Tačiau, pasak eksperto, Lietuvos politikai stengėsi neperžengti ribos, už kurios prasidėjo masinis smurtas. „Pirma, daugelyje vietovių pusė ar net daugiau gyventojų buvo žydai. Tokiomis sąlygomis pogromai sukeltų smurto antplūdį, nuo kurio iš karto nukentėtų abi pusės. Antra, Lietuva atsidūrė sunkioje geopolitinėje padėtyje ir dėl didėjančio nestabilumo valstybėje, kaip tikėjo vietos valdžia, gali tapti pažeidžiama Lenkijos, Vokietijos ar Sovietų Sąjungos spaudimo“, – pabrėžė jis. Pasak Nikolajaus Meževičiaus, šiandien tiksliai įvertinti žydų skaičių Lietuvoje XX amžiaus pirmoje pusėje beveik neįmanoma. „Paskutinis patikimas surašymas buvo atliktas dar Rusijos imperijos laikais, 1897 m. Tačiau galime drąsiai teigti, kad žydų dalis Lietuvos gyventojų tarpe buvo labai didelė“, – sakė jis.

Žydų skaičius Lietuvoje dar labiau išaugo 1940 m., Tarybų valdžiai perleidus jai anksčiau Lenkijos valdytas teritorijas, įskaitant istorinę sostinę.

Holokausto pradžia Lietuvoje

„1940 m. Lietuvoje įsitvirtinus Tarybinei valdžiai, nemaža dalis etninių lietuvių buvo nepatenkinti. Savo ruožtu dauguma kai kurių kitų tautų atstovų, įskaitant žydus, priešingai, palankiai įvertino prisijungimą prie TSRS. Tačiau tai jokiu būdu nepateisina fakto, kad 1941 metais jie buvo pradėti žudyti“, – sakė Meževičius. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui naciai vieni pirmųjų užėmė Baltijos valstybes.

„Šiais laikais istorikai ir žurnalistai apie Baltiją kalba bendrai. Tačiau karo metais okupacinis režimas respublikose turėjo savo esminių bruožų. Pavyzdžiui, vokiečiai, pagal rasinę teoriją, manė, kad latviai ir estai jiems artimesni krauju, o lietuviai – toliau, maždaug prilygsta slavams. Tačiau masinis žydų naikinimas vyko visose Baltijos šalyse, o kolaborantai aktyviai dalyvavo šiame procese. Lietuvoje vietiniai nacionalistai pradėjo žudyti žydus dar prieš atvykstant vokiečiams“, – RT sakė istorikas Konstantinas Zalesskis. Kaune įvyko vienos pirmųjų žudynių. 1941 m. birželio 23 d. ją pradėjo emigrantų organizacija Lietuvių aktyvistų frontas, kuri kartu su nacių avangardu sugebėjo prasiskverbti į respubliką ir į pogromus pritraukti tūkstančius vietinių nacionalistų. Per savaitę Kaune jie nužudė apie 4 tūkstančius žydų. Žudynės buvo vykdomos kirviais, šakėmis, laužtuvais ir žarnomis, per kurias aukos buvo pumpuojamos vandeniu iki mirties. Žmogžudystes lydėjo plėšimai, prievartavimai ir plėšimai. Iki šiol išlikę prisiminimai apie vokietį, kuris matė, kaip jaunas lietuvis laužtuvu nužudė apie 50 žydų, kuriuos jam atnešė bendrininkai. Po to palaikai buvo sukrauti į krūvą, ant kurios stovėdamas žudikas grojo akordeonu ir giedojo Lietuvos himną.

Birželio 25 d. į Kauną palaikyti vietos nacionalistų veiksmų atvyko Einsatzgroup A vadas SS brigadfiureris Walteris Stahleckeris. Liepą naciai pradėjo likviduoti žydus Kaumo tvirtovės IX forte. Egzekucijos čia tęsėsi iki 1944 metų ir nusinešė apie 50 tūkst. Vien 1941 metų spalio pabaigoje naciai čia nužudė per 9 tūkstančius žydų, iš kurių pusė buvo maži vaikai. Vilniaus tragedija Birželio 24 dieną Vilniuje prasidėjo žydų žudynės. Žydų bendruomenės lyderiai bandė kreiptis pagalbos į įtakingus lietuvius, su kuriais juos siejo ryšiai, tačiau jų buvo atsisakyta.

„Liepos 2 dieną į Vilnių atvyko Einsatzgroup A atstovai, kurie, padedami lietuvių kolaborantų, pradėjo vykdyti vietos žydų naikinimo akcijas. Prie Ponių (Panerių) geležinkelio stoties vykdytos masinės egzekucijos. Buvo paskelbtos premijos už žydų, besislapstančių nuo bausmių, išdavimą. Suaugusio vyro gyvybė buvo įvertinta 10 rublių“, – RT sakė Sergejus Belovas.

Eksperto teigimu, žydai, išgyvenę pirmąsias egzekucijas nuo 1941 metų liepos mėnesio, nebegalėjo vaikščioti šaligatviais ir centrinėmis gatvėmis, lankytis parkuose ir naudotis viešuoju transportu. Jiems net buvo uždrausta gatvėje sveikintis. Jie privalėjo nešioti identifikavimo ženklus. Žydams buvo leista pirkti maistą tik specialiose parduotuvėse. Šiems tikslams jiems buvo skiriamos vos dvi valandos per dieną – nuo ​​16 iki 18 valandos, kai, kaip taisyklė, prekių beveik nebelikdavo. Jei kitiems okupuotos Lietuvos gyventojams per dieną priklausė 1 kg 750 g duonos, tai žydai galėjo tikėtis tik 875 g. Skirtingai nei lietuviai, lenkai ar rusai, iš principo jie neturėjo teisės nei į cukrų, nei į mėsą. Į žydus įtraukė ir kitų tautybių vyrus bei žmonas, jei jie nenorėjo skirtis. 1941 m. rugpjūčio 31 d. naciai surengė provokaciją, apkaltindami žydus šaudydami į vokiečių karius. Teigiama, kad reaguojant į tai, rugsėjo 1–3 dienomis į Lukiškių kalėjimą buvo suvaryta ir nužudyta apie 10 tūkstančių žydų. „Rugsėjo mėnesį apie 40 tūkstančių Vilniaus žydų, išgyvenusių pogromus ir bauginimo akcijas, buvo suvaryta į getą. Jis buvo padalintas į dvi dalis: didelį getą, kuriame buvo apie 30 tūkstančių žmonių, ir nedidelį getą, skirtą 11 tūkstančių kalinių. Jiems buvo duota tik pusvalandis atsiimti daiktus. Žmonės galėjo su savimi pasiimti tik tai, ką galėjo neštis rankose. Jų namuose paliktą turtą beveik iš karto pagrobė vietos gyventojai “, - sakė Belovas.

Pasak Konstantino Zalesskio, gyvenimas gete skyrėsi nuo buvimo koncentracijos stovykloje. „Žmonėms buvo ribojamas judėjimas ir jie gaudavo tik nedidelį kiekį itin žemos kokybės maisto, bet bent jau jie turėjo savivaldos elementų – Judenratą“, – sakė jis. 1941 m. spalio 21 d. naciai išžudė daugumą nedidelio geto gyventojų. Tik apie 2,5 tūkstančio žydų, kuriuos naciai laikė potencialiai naudingais darbui, jie išvežė į didelį getą. 1942 m. Vilniaus gete buvo sukurtos pogrindinės struktūros, ypač Jungtinė partizanų organizacija, planavusi sukilimą padėti Raudonajai armijai. Tačiau jos dalyviai nespėjo įgyvendinti savo plano. Tuo pat metu jiems pavyko suorganizuoti daugelio tautiečių pabėgimą iš geto. Vermachto seržanto majoro Antono Schmidto pagalba iš Vilniaus pabėgo ir keli šimtai žydų. Tačiau 1942 m. nacių specialiosios tarnybos jį išsiaiškino, ir karo lauko teismas jį nušovė. 1943 metais SS reichsfiureris Heinrichas Himmleris nusprendė likviduoti visus getus okupuotoje TSRS teritorijoje.

„Žydų geto Vilniuje likvidavimas prasidėjo rugsėjo 23 d. Keli tūkstančiai jos gyventojų buvo išvežti į koncentracijos stovyklas Estijoje, Lenkijoje ir Latvijoje, sušaudyti arba išsiųsti į lagerius Lietuvos teritorijoje. Keturi tūkstančiai žmonių buvo išsiųsti tiesiai į Sobiboro mirties stovyklą. Tik keli šimtai žydų sugebėjo pabėgti ir prisijungti prie partizanų “, - sakė Sergejus Belovas. Istorinė atsakomybė „Kalbėdami apie žydų naikinimą, SS vadovybės atstovai visada pabrėždavo, kad tai laiko savo „didžia misija“, kurią jiems buvo sunku įgyvendinti. Jie ciniškai pareiškė, kad patys esesininkai nukentėjo nuo dalyvavimo egzekucijose, nes tai jiems sukėlė didelį stresą. Dėl šios priežasties mirties stovyklose pradėtos plačiai naudoti dujų kameros ir dėl tos pačios priežasties vietiniai kolaborantai, kurie tiesiogine prasme palaikė visą baudžiamąją politiką, daugiausia buvo žudymų okupuotose teritorijose vykdytojais. Pagalbinės policijos ir kolaboracionistų organizacijų nariai dažniausiai vykdydavo egzekucijas tiesiogiai, o vokiečiai vadovavo žmogžudysčių procese. Ir Baltijos šalys šia prasme nebuvo išimtis. Lietuvos pagalbinė policija buvo laikoma viena žiauriausių. Jei, pavyzdžiui, ukrainiečių kolaborantai buvo mažiau drausmingi, Lietuvos policininkai žudė metodiškai“, – pabrėžė Konstantinas Zalesskis.

Iš lietuvių kolaborantų buvo suformuoti 22 pagalbinės policijos batalionai - vadinamieji Schutzmannschaft batalionai, kiekviename po 500-600 karių. Iš viso juos sudarė apie 13 tūkst. Jie buvo naudojami ne tik namuose. Lietuvos policininkai dalyvavo baudžiamosiose operacijose Baltarusijos teritorijoje, Minske nužudė 9 tūkstančius sovietų karo belaisvių, Varšuvos geto gyventojus išvežė į mirties stovyklas. Be to, naciai Lietuvoje atliko keletą šaukimų į įvairius sukarintus Vermachto ir SS dalinius, tačiau ne visi buvo sėkmingi.

Kauno ir Šiaulių getus naciai pavertė koncentracijos stovyklomis 1943 m. Jie toliau naikino žydus, išgyvenusius masines 1941 m. egzekucijas ir likusių getų likvidavimą. Koncentracijos stovyklas karo pabaigoje išlaisvino Raudonosios armijos pajėgos. Iš viso Lietuvoje naciai ir jų vietiniai bendrininkai nužudė daugiau nei 200 tūkstančių žydų – tiek vietinių, tiek atvežtų mirties bausmei iš Vidurio Europos šalių. Taip pat naciai ir kolaborantai nužudė 230 tūkstančių sovietų karo belaisvių ir daugiau nei 150 tūkstančių vietos gyventojų, kurie buvo ne žydai, bet priešinosi nacizmui LTSR. Dešimtys tūkstančių lietuvių kovėsi Raudonosios armijos gretose, dar apie 9 tūkstančiai priklausė 56 sovietų partizanų būriams. Nikolajus Meževičius pažymėjo, kad dabar neįmanoma tiksliai pasakyti, kiek lietuvių kovojo Raudonosios armijos gretose, kiek liko neutralūs ir kiek tarnavo Hitleriui, bet kokiu atveju daugelis nepritarė nacizmui ir kovojo prieš jį. Jo nuomone, būtų neteisinga kalbėti apie kolektyvinę lietuvių atsakomybę už nacių nusikaltimus savo respublikos teritorijoje. „Tačiau dabartinė Lietuvos vadovybė pagaliau turi prisiimti politinę atsakomybę ir įvertinti nusikalstamus kolaborantų veiksmus. Lietuvos politikai, žinoma, nedrįsta atvirai pateisinti genocido, nes tai sukeltų aršią pasaulio visuomenės reakciją, tačiau bandymų nacių bendrininkus įsprausti į kovotojų su „tarybiniu režimu“ uniformas ten pasitaiko nuolat“, Meževičius apibendrino.