Daugiau nei 47% abejoja teisėtu baideno "išrinkimu"

Autorius: Mindė Šaltinis: https://www.spiegel.de/ausland... 2022-01-08 02:50:00, skaitė 529, komentavo 5

Daugiau nei 47% abejoja teisėtu baideno

Po savo pralaimėjimo rinkimuose Donaldas Trampas pradėjo viešinti kaltinimus sukčiavimu rinkimuose. To įrodymų niekada nebuvo (čia taip rašo "Špigel", nes jiems kitaip rašyti neleista, kaip delfi-lrt, nors visam pasauliui buvo pateikta masė įrodymų). Dabar apklausa rodo, kad net po metų USA prezidentui Džo Bidenui bus pateikti kaltinimai.

Remiantis portalo „Axios“ ir „Momentive“ centro atlikta apklausa, daugiau nei 40% amerikiečių netiki, kad Džo Baidenas į valdžią atėjo teisėtu keliu.

2021 metų sausio 6 dieną USA Kapitolijų užgrobė radikaliai nusiteikusių Donaldo Trampo šalininkų minia. Pralaimėjęs  eksprezidentas viešai ne kartą suabejojo ​Džo Baideno pergale prezidento rinkimuose. Praėjus metams po dramatiškų įvykių, USA visuomenė vis dar yra labai susiskaldžiusi. Portalo „Axios“ ir „Momentive“ centro atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei 40% amerikiečių netiki Baideno pergalės rinkimuose teisėtumu, skelbia „Der Spiegel“.

Apklausos duomenimis, tik 55% respondentų mano, kad demokratų partijos kandidatas į valdžią atėjo teisėtu keliu. Analogišką apklausą portalas „Axios“ atliko jau prieš metus. Nuo to laiko vertybės išliko praktiškai beveik nepakitusios. Prieš pat Kapitolijaus užėmimą 58% apklaustųjų teigė pripažįstantys Baideną teisėtu prezidento rinkimų nugalėtoju.

Nepaisant Baideno inauguracijos, Kapitolijaus šturmo ir daugybės tyrimų, dergiančių buvusį prezidentą, apklausa parodė, kad tarp USA piliečių yra daugybė abejojančių.

 „Apgailestaudami konstatuojame, kad sukrečiantys pernykščiai įvykiai, kurių liudininkais mes visi tapome,  nepakeitė žmonių suvokimo“, – sakė „Momentive Center“ vykdomoji direktorė Laura Vronski naujienų portalui „Axios“.

Apklausa parodė, kad dauguma USA piliečių tikisi, kad tokie įvykiai kaip Kapitolijaus šturmas pasikartos artimiausiais metais. Radikaliųjų D. Trampo šalininkų minia įsiveržė į Kapitoliijų prieš metus, kada ten turėjo būti patvirtinti 2020 metų lapkritį vykusių prezidento rinkimų rezultatai.

Trumpas prieš pat tą įvykį atnaujino savo "daug kartų paneigtus kaltinimus sukčiavimu rinkimuose" (paneigtus Delfio "neigėjų" kolegų ir panašių silpnapročių) ir paragino savo šalininkus žygiuoti į Kapitoliijų. Kongreso būstinės šturmas, kuriame žuvo (skaityti reikia - buvo nužudyti) penki žmonės, sukėlė siaubą visame pasaulyje ir yra laikoma juoda diena JAV demokratijos istorijoje.

Apie 37% respondentų dabar teigia praradę tikėjimą USA "demokratija", o 10 procentų teigė niekada nėra ir tikėję šia sistema. Dar 49 procentai teigė, kad jais pasitiki. Šių metų sausio 1-5 dienomis atliktoje apklausoje buvo apklausta beveik 2700 suaugusiųjų, tai yra nesiekia nei 1/1000 vieno procento dalies (būtu 3350, o gyventojų USA yra apie 335 mln).

Baidenas ir viceprezidentė Kamala Haris ketvirtadienio rytą (15:00 ET, rytų pakrantės) sakys (straipsnis sausio 6 dienos) kalbas Kongresų rūmuose. Taip pat numatytos Atstovų rūmų pirmininkės Nansi Pelosi kalba, tylos minutė ir pokalbiai su istorikais apie sausio 6-osios įvykius.

Jei iki šiol Bidenas iš dalies sugebėjo ignoruoti savo pirmtaką ir jo nuolatinius kaltinimus sukčiavimu rinkimuose, dabar jis jau nori ryžtingiau pakovoti su dešiniuoju populistu (Trampu). Prezidentas savo kalboje pabrėš  „Trampo atsakomybę už "chaosą ir skerdynes" sausio 6 dieną, - trečiadienį žurnalistams pareiškė Baideno atstovė spaudai Džen Psaki. - Jis taip pat „energingai kovos su melu, kurį skleidžia buvęs prezidentas, siekdamas suklaidinti amerikonus ir savo šalininkus“.

P.S. Skaitant šį straipsnį nereikia pamiršti, kad jis parašytas tikrai ne tam, kad įsiteikti Trampui. Todėl visi tie skaičiai gali būti sumažinti, nes pačio klastojimo fakto jau nebegalima neneigti. Na ir be amerikoniškos pompastikos niekaip.

P.P.S. Baltarusijos prezidentė Lenkijoje Svietka Tichanovska pareiškė, kad amerikonai pareigūnai ir kariuomenė neturėtų vykdyti valdžią uzurpavusio ir rinkimų rezultatus klastojusio asmens įsakymų.